Головна Новини Політика зовнішня політика Санкції щодо Росії: яких заходів насправді готові вживати ЄС та США
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції щодо Росії: яких заходів насправді готові вживати ЄС та США

Одним із заходів із впливу на російську економіку є запобігання завершенню будівництва і введення в експлуатацію Північного потоку-2

13 квітня 2021, 13:37
Поділіться публікацією:

Владі Євросоюзу і США слід посилити санкції відносно Росії у разі ескалації ситуації на Донбасі або погіршення здоров'я російського опозиціонера Олексія Навального, який відбуває термін в колонії. Таку думку висловив голова провідної фракції Європарламенту — Європейської народної партії Манфред Вебер. Серед можливого посилення назвав заморозку рахунків російських олігархів або відключення РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Санкції щодо Росії: яких заходів насправді готові вживати ЄС та США

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

На які заходи може піти Захід, якщо Росія продовжить розпалювати ситуацію? Що зможе її зупинити? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

"Вигоди від співпраці з росіянами для європейців куди вагоміші, ніж будь-якого роду демократичні цінності і необхідність єдиним фронтом виступати проти агресора"

Політичний експерт Світлана Кушнір підкреслює, що ситуація непроста через різницю поглядів та інформації, яка є в публічній площині.

"Але ми точно розуміємо, що європейці і американці чуйно відстежують рух військ РФ з їх концентрацією біля кордонів з Україною. І про це говорять вищі чини оборонних відомств нашої країни, а також США, Британії, країн ЄС. Водночас один зі спікерів Кремля — переговірник з українських питань Дмитро Козак не тільки лякає Україну можливою ескалацією. Він же заявив, що переговори на рівні політрадників "Нормандії" відбудуться 19 квітня, а всі переговори стосовно Донбасу треба розсекретити. Цікаво було б і нам дізнатися, про що ж (поза того офіціозу, який був пізніше опублікований) говорили троє — Макрон, Путін і Меркель, — буквально на минулому тижні без участі Зеленського. Адже питання безпеки там порушувалися, як і питання енергетичної співпраці РФ і ЄС", — зазначає Світлана Кушнір.

Коментуючи те, що європейці нібито лякають росіян відключенням SWIFT, вона нагадує, що РФ свідомо вкладала кошти в альтернативу цієї системи.

"Вже 23 зарубіжних учасники з Вірменії, Білорусі, Німеччини, Казахстану, Киргизії і Швейцарії підключені до Системи передачі фінансових повідомлень (СПФС) Банку Росії. А внутрішній оборот становить 21% і зростає, — підкреслює політексперт. — Тобто, санкції проти Путіна введуть — і ...?"

Світлана Кушнір акцентує, що Росія відмовляється співпрацювати і стверджує, що нападати не думає, а просто готується до військових навчань.

"Зручна позиція для всіх. Одні загрожують, інші відповідають, а в цей час роботи з добудови "Північного потоку-2" прискорилися. Схоже, вигоди від співпраці з росіянами, в тому числі  СП-2, для європейців куди вагоміші, ніж будь-якого роду демократичні цінності й необхідність єдиним фронтом виступати проти агресора", — резюмує політексперт.

"Бажано, щоб персональні санкції не обмежувалися символічною забороною на в'їзд. Корумпована російська еліта повинна відчути їх гаманцем"

На думку історика, політолога, дослідника радикалізму В'ячеслава Лихачова, є три основних напрямки, в яких міжнародне співтовариство (і в першу чергу умовний "Захід") може впливати на ситуацію.

По-перше — персональні санкції.

"Мені видається цілком виправданим істотно розширювати коло людей, що несуть політичну відповідальність за збройну агресію проти України, окупацію, військові злочини і порушення прав людини в самій Росії (що зараз, в контексті" справи Навального "і наступних репресій, також актуальна тема). Бажано, щоб персональні санкції не обмежувалися символічною забороною на в'їзд. Корумпована російська еліта повинна відчути їх гаманцем. Має сенс ретельно проаналізувати бізнес-зв'язки топ-чиновників і їх олігархічного оточення, і бити в найчутливіші місця. "Олігархи Путіна" повинні розуміти, що авантюри режиму безпосередньо загрожують їхньому добробуту. Це також сприяє припиненню токсичного економічного співробітництва західних компаній та інших суб'єктів економіки з "кремлівським пулом", що заражає міжнародну економіку корупцією", — пояснює В'ячеслав Лихачов.

Другим структурним заходом щодо впливу на російську економіку він вважає запобігання завершення будівництва і введення в експлуатацію Північного потоку-2.

"Я не вірю в реалістичність відключення Росії від системи SWIFT або інші подібні заходи — це, безумовно, потрібно було зробити ще в березні 2014 г. Але у світовій економіці все дуже взаємопов'язано, і на це, мені здається, західні еліти не готові піти. Правда, практика показує, що внутрішньополітичні міркування (близькість виборів в Державну Думу, наприклад) можуть підштовхнути Кремль до авантюри, попри економічні та зовнішньополітичні наслідки", — зазначає експерт.

Звідси виникає третій напрямок — якісно новий рівень економічної, політичної і військово-технічної допомоги Україні.

"Нам і всьому міжнародному співтовариству необхідно чітко усвідомлювати, що ми маємо справу з людьми, логіка яких принципово відрізняється від нашої, — підкреслює В'ячеслав Лихачов. — Вони здатні на абсолютно ірраціональну, з нашої точки зору, поведінку. І навряд чи слід сподіватися на те, що потенційний збиток від економічних санкцій здатний їх зупинити".

Раніше "Коментарі" писали, яка доля може очікувати Кремль після обмежень Заходу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини