Головна Новини Політика зовнішня політика Санкції проти Білорусі: яке рішення і чому прийме Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Білорусі: яке рішення і чому прийме Україна

Експерти прокоментували можливі санкції проти Білорусі з боку України

8 грудня 2020, 16:46
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив проти економічних санкцій проти білоруських компаній і секторів економіки. Водночас він підтримує політичні санкції, які незабаром можуть посилити. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, наскільки ця позиція самостійна і чи не є вона сліпим копіюванням рішень ЄС.

Санкції проти Білорусі: яке рішення і чому прийме Україна

Прапори України та Білорусі

Потрібно проявити більше гнучкості

На думку керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайла Дяденка, до українського зовнішньополітичного відомства досить пізно прийшло розуміння, що пряме копіювання європейських санкцій і кроків щодо Білорусі, може істотно зашкодити інтересам України.

"Вже зроблено багато того, що складно виправити, — вважає експерт. — Не дивлячись на те, якою фігурою є президент Білорусі Олександр Лукашенко, Україні слід було проявляти максимум гнучкості, коментуючи події в сусідній державі. Адже загроза, яку представляє Білорусь, що йде в фарватері РФ, куди більше, ніж ризики, що нас вилають за "неправильну позицію" щодо Білорусі наші європейські партнери ".

На думку Михайла Дяденка, Україні спочатку слід було запропонувати себе як парламентера, парламентера між ЄС і Мінськом — щодо ситуації, що склалася.

"Така позиція України могла бути сприйнята європейським співтовариством. Особливо, з урахуванням ролі, яку відіграє Білорусь в нашому випадку — Мінський процес і так далі ... Ми абсолютно по-іншому могли демонструвати свою позицію, не зіпсувавши настільки відносини між Києвом і Мінськом. На жаль, розуміння цього прийшло до нашого МЗС занадто пізно. Але краще пізніше, ніж ніколи ", — резюмує експерт.

Самостійна позиція України

Політолог Андрій Окара вважає, що Україна в ситуації з Білоруссю демонструє цілком самостійну позицію. Намагаючись, щоб економічні зв'язки постраждали мінімально. І роблячи обережні політичні заяви та кроки.

"Ставлення до подій в Білорусі в українців досить однозначне. Є співчуття до протестуючих — і у владі, і в народі. І є певне нерозуміння пасивністю опору, надмірно мирними протестами ", — каже політолог.

Він нагадує, що Лукашенко якийсь час був чи не найулюбленішим закордонним політиком в Україні.

"Спасибі йому за те, що зробив для України — або чого не зробив — проти, хоч міг би. Але він за останні місяці перетворився в маніяка, в мучителя. Як в кіно, коли бачимо перевтілення людини в перевертня... Так що політичні санкції — розумна стратегія. І позиція України в цьому сенсі — логічна, — упевнений Андрій Окара. — Як логічно і небажання розривати економічні зв'язки. Так, економіка Білорусі багато в чому дотувалася Росією в обмін на геополітичні моменти. Але при цьому у білорусів досить жваво розвинений реальний сектор. Він досить ефективний. І для України економічні відносини з Білоруссю важливі ".

При цьому, підкреслює політолог, загальна стратегія білоруської опозиції така: єдине, чим можна заморити Лукашенко — економічний тиск.

"Логік така: коли у нього кінчатися гроші на карателів, тільки тоді цей режим впаде. І внутрішня стратегія білоруської опозиції — на економічне виснаження режиму. Але при цьому Білорусь може втратити багато важливих ринків, — вважає Андрій Окара. — Те, що Україна не йде на економії санкції — вигідно для української економіки, для збереження відносин. З іншого — ніби як потрібно підтримати опозицію. Виходить дилема етична і політично-економічна. Начебто, хворому потрібно робити операцію, але є небезпека, що вона його вб'є. Думаю, незабаром стане остаточно ясно, яке рішення прийняла Україна. І наскільки вона самостійно в його прийнятті".

Раніше "Коментарі" писали, що білоруська опозиція вже розробила концепцію проведення нових виборів і проект Конституційної реформи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

klopkovaoksana

8 грудня 2020, 18:33

CEKC Знaкoмствa - здеcь все девки дaют в пoпу и бepут в pот, бeз дeнeг и oтношeний, все бeсплатнo и анoнимнo! Зaxоди и выбeрай дeвку ----- http://bit.do/sehub

Имя

8 грудня 2020, 17:20

...(больному нужно делать операцию, но есть опасность, что она его убьет)... - Надо действовать избирательно, чтоб санкции убили только бесноватого ЛУКАшыдлу и его кодлу, а не простой народ, уставший от своего вампира!...

сильвер

8 грудня 2020, 17:06

и торговать хочется и санкции какие то нужны....а потом обижаемся на Запад, что делают также по отношению к Украине...


Новини