Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт Україна-ЄС: що може отримати Україна, а що втратити
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт Україна-ЄС: що може отримати Україна, а що втратити

Під час зустрічі представники України та Європейського союзу обговорять безліч питань. «Коментарі» розбиралися, який вплив це матиме на майбутнє нашої країни

5 жовтня 2020, 15:55
Поділіться публікацією:

У Брюсселі 6 жовтня має відбутися двосторонній саміт Європейського Союзу та України. Представником нашої країни повинен стати президент Володимир Зеленський. Згідно з планом зустрічі, сторони мають обговорити широкий спектр питань, включаючи реформи, допомогу, співпрацю, пандемію, конфлікти, тощо. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, що за підсумками саміту може отримати Україна, а що може стратити.

Саміт Україна-ЄС: що може отримати Україна, а що втратити

Саміт Україна-ЄС: "Європа не банкомат"

Говорячи про символічний зміст 22-го щорічного саміту Україна — ЄС, політолог Андрій Мішин зазначив що число "22" в карткових іграх означає "перебір", поразка на користь банкуючого.

"Як тут не згадати, крилату як чорний лебідь, фразу, яка вже стала мемом, Верховного представника ЄС із закордонних справ Жозепа Борреллі за підсумками візиту в Україну в кінці вересня:" Європа не банкомат". Очевидно, що президента Зеленського в Брюсселі чекає "холодний душ", який Офіс президента напередодні місцевих виборів звично подасть як "божу росу".

Андрій Мішин виділяє два ключові моменти майбутньої зустрічі.

"По-перше, євро-функціонери Брюсселя роздратовані саботажем Зе-команди і регресом в реформах по створенню незалежних держструктур по боротьбі з корупцією, — говорить він. — Мова про рішення Конституційного Суду України, винесених в серпні та вересні. По суті, вони скасовують більшу частину антикорупційних законів, прийнятих з 2014 року, однозначно підривають незалежність НАБУ. До того ж в піку міжнародним зобов'язанням України, 17 вересня депутати партії влади підтримали сумнівні призначення в комісію по відбору до Спеціалізованої антикорупційну прокуратуру".

Ціна питання, за словами політолога, — можлива відмова ЄС від програми фіндопомоги нашій країні в розмірі 1,2 млрд євро, а також загроза скасування безвізового режиму для України.

"По-друге (і це головне) — бюрократам Брюсселя нічого запропонувати Києву, — зазначає Андрій Мішин. — Від обговорення Дорожньої карти з конкретних термінів членства України в ЄС євро-чиновники відмахуються як від настирливої мухи. Що залишається? Ритуально обговорять продовження і поглиблення секторальної інтеграції нашої країни з ЄС, а також — Донбас, Крим, і звичайно підтримку в подоланні пандемії COVID-19. Тобто, збережуть серйозні обличчя при поганій картковій грі".

Саміт Україна-ЄС: чи варто чекати результатів

Політичний аналітик, економіст Денис Гаєвський вважає, що чекати якихось результатів від зустрічі не доводиться.

"Не той формат, де приймаються якісь важливі рішення. До того ж сторонам на даному етапі історичного розвитку нічого запропонувати один одному з точки зору економічного, політичного, прикордонного співробітництва. По суті, для української сторони й особисто для президента це не більше ніж піар-привід засвітитися перед міжнародною громадськістю. А для внутрішньої аудиторії — транслювати меседжі, що вся прогресивна світова громадськість підтримує Україну", — говорить аналітик.

Що стосується фінансових аспектів, Денис Гаєвський не виключає, що будуть обговорюватися якісь поворотні кредити по лінії ЄС або фінансових органів, які знаходять під його парасолькою: Європейський інвестиційний банк, ЄБРР.

"По кредиту МВФ навряд чи щось вирішать, — прогнозує експерт. — Умов для отримання траншей і так вистачає, так само як складнощів з їх виконанням з нашого боку".

Основні цілі саміту Україна-ЄС

На думку політолога, голови платформи Єдиний координаційний центр Олега Саакяна, цей саміт необхідний, щоб синхронізувати з нашими європейськими партнерами процес реформування в Україні, а також євроінтеграції нашої країни.

"Звичайно, зустріч буде пов'язана певною мірою з аудитом. А саме — виконанням Україною пакету змін в рамках Асоціації Україна-ЄС, — пояснює політолог. — Інтригою залишається, чи буде озвучено рішення щодо виділення раніше анонсованого траншу макрофіннсової допомоги".

Експерт не виключає, що за підсумками саміту може з'явитися якась дорожня карта необхідних дій з боку України для подальшої синхронізації з ЄС в економічній і політичній складових.

"Є ймовірність, що можуть бути підняті безпекові питання, — продовжує Олег Саакян. — Зокрема, посилення співпраці щодо тих викликів, які пов'язані війною. Може йтися про санкції європейської політики щодо РФ, а також про більшу інтеграцію України та ЄС щодо зображення цих викликів".

Якихось різких заяв або змін в європейсько-українських відносинах за результатами саміту очікувати не варто, вважає політолог.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що саміт Україна ЄС перенесли з 1 на 6 жовтня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини