Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт НАТО: чому не запрошують Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт НАТО: чому не запрошують Україну

Експерти розповіли, чому прийдешній саміт НАТО відбудеться без участі України

27 травня 2021, 12:53 comments1860
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що на тлі триваючої російської агресії в Україні та на її кордонах, Київ не розуміє, як саміт глав держав і урядів НАТО пройде 14 червня без участі України. "Коментарі" дізналися в експертів, про що говорить таке рішення представників Альянсу і що повинна зрозуміти для себе Україна.

Саміт НАТО: чому не запрошують Україну

Україна та НАТО. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Чинна українська влада поводилась і поводиться вкрай суперечливо, непослідовно"

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан нагадує, що ми знаходимося напередодні найважливіших міжнародних заходів — у середині червня пройдуть саміти "Великої сімки", ЄС-США і НАТО.

"Лідери провідних країн світу будуть намагатися скорегувати свої дії щодо нової стратегії протиборства загрозам, ризикам, викликам щодо агресивної поведінки РФ, посилення Китаю, кібератак, змін клімату. Сподіваємося, піднімуть питання, пов'язані з агресією Росії проти України, з ситуацією в Білорусі. Важливо, щоб колективний Захід почав реагувати на це і сприяв розрядці міжнародної напруги. Тому що є загроза Третьої світової війни", — застерігає генерал.

На його думку, питання неучасті України в саміті НАТО пов'язано як з позицією Заходу, так і з поведінкою української влади.

"Думаю, певні висновки були зроблені після візиту 6 травня до Києва держсекретаря США Ентоні Блінкена і його заступника Вікторії Нуланд. За його підсумками пішла доповідь президенту США Джо Байдену. І це стало індикатором, який не призвів до запрошення України на саміт НАТО, а також до того, що Штати пом'якшили заходи у відношенні до "Північного потоку-2". Річ у тому, що чинна українська влада поводилась і поводиться вкрай суперечливо, непослідовно. Спочатку ми чули від її представників висловлювання в стилі "НАТО і ЄС нам зараз не на часі, Україні ще потрібно багато чого зробити, ПДЧ нам не треба". Але після того, як стало ясно, що РФ не піде ні на які поступки, що врегулювати ситуацію на Донбасі Кремль згоден тільки на своїх умовах (капітуляція України, створення терористичних анклавів, які будуть впливати на зовнішню і внутрішню політику, повертаючи нас під вплив РФ), після зміни американської адміністрації, зазвучали інші тези. І в НАТО ми активно йдемо, і ПДЧ нам потрібен, і так далі. Й ось цей суперечливий і навіть дещо істеричний стиль в поведінці української влади посіяв певні сумніви у представників колективного Заходу", — вважає Василь Богдан.

Зокрема, тому Україну не запросили на саміт НАТО, впевнений він. Вирішили обговорювати важливі питання з тими, хто реально впливає на ситуацію.

"Заява міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, як мені здається, виглядає недоречною, враховуючи, що раніше Україна не наполягала на своїй участі в цьому саміті. Ось цей непослідовний, непрофесійний, дилетантський підхід до зовнішньої політики нашої держави і привів до таких дипломатичних провалів, які ми зараз спостерігаємо. Потрібні істотні коригування, — зазначає генерал. — У тому числі припинити мінімізувати роль МЗС, дипломатичного корпусу, функції якого передали главі президентської канцелярії — Андрію Єрмаку. Українська влада повинна зробити висновки і почати діяти так, щоб до неї була довіра з боку міжнародних партнерів. Щоб вони відчували, що наша країна — надійний союзник, що на неї можна покластися як на серйозного партнера на східному фланзі НАТО".

"Україну могли б запросити на саміт НАТО як спостерігача"

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай зізнався, що частково розділяє нерозуміння глави МЗС.

"В умовах останніх подій — стягування російських військ до українських кордонів, ігри м'язами, визначеної ескалації на Донбасі, Україну могли б запросити на саміт НАТО як спостерігача. З іншого боку, ми постійно співпрацюємо з окремими країнами членами Альянсу, в тому числі у військовій сфері. І цей блок не зобов'язаний нас запрошувати на суто внутрішні саміти", — розмірковує експерт.

Водночас, відзначає Валентин Гайдай, необхідно відзначити, що подібне ігнорування України є певним маркером.

"Ця ситуація в черговий раз свідчить, що "український кейс" не є для Заходу пріоритетним. Можна згадати недавній візит держсекретаря США Блінкена до Києва, в ході якого американська делегація чітко дала зрозуміти, що питання вступу України в НАТО в найближчому майбутньому підніматися не буде. Захід все більше дистанціюється від української проблематики, а його підтримка навіть декларативна, стає все слабшою", — вважає Валентин Гайдай.

Раніше в НАТО повідомили, чи відвела чи РФ свої війська від кордону з Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Володимир

27 травня 2021, 12:15

Домайданились всі революції зло і біда простим людям

kot

27 травня 2021, 12:11

А томy шо y наs Зеле нь пропхy-лоvsька


Новини