Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт НАТО: чого чекати Україні, Фінляндії та Швеції – який прорив нам потрібен
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт НАТО: чого чекати Україні, Фінляндії та Швеції – який прорив нам потрібен

Експерти пояснили, чому в НАТО не говорять про членство України та яке значення матимуть рішення на саміті для нашої країни

16 червня 2022, 15:25
Поділіться публікацією:

Міністр оборони України Олексій Рєзніков, розповідаючи про підсумки третьої зустрічі у форматі "Рамштайн", зазначив, що наші партнери й надалі підтримуватимуть Україну; НАТО має найбільшу єдність у своїй історії; Україна переможе. Відомо, що наприкінці червня відбудеться саміт НАТО у Мадриді, куди запрошено і президента України Володимира Зеленського. Чи НАТО демонструє супер-єдність? Які очікування від саміту, наміченого на 29-30 червня?

Саміт НАТО: чого чекати Україні, Фінляндії та Швеції – який прорив нам потрібен

фото getty images

Доля НАТО, Європи, світу значною мірою залежить від того, як завершиться російсько-українська війна

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан акцентує, що червень у міжнародних справах перетворився на український. Пройшла зустріч формату "Рамштайн" (уже третя) у Брюсселі. Попереду – саміти Євросоюзу (24-го), "Великої сімки" (26-27 червня) та, нарешті, саміт НАТО (29-30-го у Мадриді).

"Скрізь у центрі уваги будуть Україна, російська агресія, формування заходів щодо активізації допомоги нашій країні, – зазначає генерал. – При цьому я не дуже сприймаю заяви генсека НАТО Йєнса Столтенберга у стилі "війна може затягтися, але ми допомагатимемо". За його словами, на саміті в Мадриді буде запропоновано та затверджено якусь комплексну програму надання допомоги Україні. Скільки можна говорити про всілякі програми?! Вже давно слід вирішити питання щодо надання нашій країні Плану дій щодо членства (ПДЧ) в Альянсі. Столтенберг заявляє, що НАТО сприятиме переведенню ЗСУ на натовські стандарти озброєння та військової техніки. Але давайте вже скажемо і "Б" – надавши Україні довгоочікуваний ПДЧ".

Василь Богдан звертає увагу ще на один важливий момент. Ряд американських генералів – Філіп Брідлав, Уеслі Кларк, Бенджамін Ходжес, які в різні роки командували натовським контингентом різного рівня в Європі, в унісон заявили – успіх України та цивілізованого світу, який вона захищає у цій війні, значною мірою було б реалізовано, якщо б НАТО безпосередньо включилося у цю боротьбу.

"А такі можливості і така потреба є. І я неодноразово говорив – щоб не затягувати війну, не травмувати весь світ, ставлячи його перед загрозою продовольчої, енергетичної, фінансової криз – цивілізовані країни мають консолідуватися, а НАТО стати тим безпековим та оборонним центром, який турбуватиметься не лише про членів Альянсу, але і про сусідів та партнерів. Тим більше, що доля НАТО, Європи, світу значною мірою залежить від того, як завершиться російсько-українська війна. А вона має завершитись нашою перемогою! Параноїдальний Путін вже заявляє, що він Петро Перший сучасності — і що готовий вести війну так довго, як вів Північну війну той самий Петро. Враховуючи, що Північна війна тривала понад 20 років (з 1700 по 1721 рік) – це серйозний сигнал не лише для роздумів, а й для вжиття відповідних рішучих заходів", – резюмує генерал.

НАТО демонструє єдність у підтримці українців у боротьбі з російською агресією

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов розмірковує так:

"Наразі, справді, можна сказати, що НАТО вперше за досить тривалий час демонструє в ідеологічному плані практично повну єдність. Усі розуміють, хто – ворог, хто – агресор. І, незважаючи на те, що українцям хотілося б, щоб країни-члени Альянсу були активнішими і навіть проактивнішими в постачанні нам озброєнь для боротьби з російською навалою, проте цей процес просувається. А в тому, що просувається не так швидко, є чимало суто бюрократичних, логістичних та технічних (українські військові ще мають освоїти певні зразки озброєння) моментів".

Експерта порадувала нещодавня заява генсека НАТО Столтенберга, який зазначив, що Альянс має намір зробити повне переозброєння України сучасними системами озброєння.

"Все це – досить серйозні зрушення. Ознака та символ того, що в НАТО є єдність щодо необхідності підтримувати українців у боротьбі з російською агресією, – пояснює Олександр Леонов. – Звичайно, ми пам'ятаємо про "особливу позицію" Угорщини, яка тривалий час блокувала євроатлантичний поступ України. Але зараз, схоже, решта Заходу має певні аргументи, щоб впливати на офіційний Будапешт. І запрошення президенту Зеленському виступити на саміті НАТО, і участь української делегації у натовських зустрічах та зустрічах формату "Рамштайн" говорять самі за себе".

На саміті НАТО не передбачається доленосних рішень щодо України, вважає експерт. Все, що стосується постачання озброєнь, вирішується у форматі "Рамштайн", нагадує він. Ну, а про вступ України до Альянсу не йдеться.

"Щоб ми отримали той самий ПДЧ, керівництву нашої країни слід було порушувати відповідне питання невдовзі після російського широкомасштабного вторгнення. Як це зробили із заявкою на вступ до ЄС. Якби тоді офіційний Київ зробив певні рухи, зараз би питання надання нам ПДЧ обговорювалося так само активно, як питання надання статусу кандидата в Євросоюз. Але оскільки цього зроблено не було, мова на саміті йтиме про необхідність активнішого переозброєння України, про переведення ЗСУ на західні стандарти тощо", – прогнозує Олександр Леонов.

Він також передбачає серйозну дискусію щодо позиції Туреччини, яка заблокувала заявку Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО.

"За фактом, офіційна Анкара вирішила пошантажувати Альянс, намагаючись вибити деякі преференції, багато в чому граючи на внутрішню публіку. Поки що складно сказати, як вдасться (і чи вдасться) обійти цю проблему. Тому що така поведінка Туреччини викликає питання про НАТО як союз демократичних держав. Адже те, чого вимагає Туреччина (зокрема щодо курдів), певною мірою входить у суперечність із західними цінностями, – вважає експерт. – Якщо з українського питання є єдність, то тут якраз є проблеми. І торги з Туреччиною щодо Швеції та Фінляндії, можливо, відбуватимуться у непублічній сфері. Є надія, що США зможуть знайти досить переконливі аргументи, щоб Туреччина перестала блокувати євроатлантичну інтеграцію шведів та фінів".

Як писав портал "Коментарі", міністр оборони США Остін розповів, яке саме озброєння і скільки отримає Україна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини