Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт G20 став і розчаруванням, і успіхом: дипломат назвав ключові причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт G20 став і розчаруванням, і успіхом: дипломат назвав ключові причини

Вадим Трюхан констатує, що підняти проблеми війни та миру так ніхто і не ризикнув

1 листопада 2021, 13:11
Поділіться публікацією:

Відбулася зустріч лідерів G20, під час якої порушували питання протидії змінам клімату та боротьбі з пандемією ковіда. Також було заявлено, що Сполучені Штати Америки та Європейський Союз на зустрічі Великої двадцятки у Римі досягли нової епохи у співпраці. Що можна сказати за підсумками саміту, кліматичні рішення якого проігнорували лідери Китаю, РФ, Саудівської Аравії? Підсумки в інтерв'ю "Коментарі" прокоментував наш експерт Вадим Трюхан.

Саміт G20 став і розчаруванням, і успіхом: дипломат назвав ключові причини

Зустріч G20. Фото: press24.net

Учасникам вкотре не вистачило амбіції зайнятися проблемами війни та миру

Політичний експерт дипломат Вадим Трюхан вважає, що Римський саміт "Великої двадцятки" став одночасно і розчаруванням, і успіхом.

"Розчаруванням він став із двох причин, – пояснює експерт. – По-перше, лідери країн-учасниць сконцентрувалися на тому, щоб "утримати синицю в руках", навіть не намагаючись "зловити журавля в небі". Розгляд шляхів виходу з кризи, викликаної пандемією коронавірусу COVID-19, обговорення, напередодні кліматичної конференції в Глазго, своїх зобов'язань щодо зменшення викидів вуглекислого газу, макроекономічної стабільності, дефіциту бюджету та інших суто технічних питань, — це, звичайно, добре. Але те, що учасникам вкотре не вистачило амбіції зайнятися проблемами війни та миру, створення ефективної архітектури глобальної системи безпеки, протидії агресивній політиці окремих держав та іншими найзлободеннішим викликам, які стоять перед людством, відверто дивує".

Другим розчаруванням Вадим Трюхан називає відмову в останній момент від присутності на зустрічі лідерів Китаю, Саудівської Аравії та Росії. За його словами, це рішення остаточно оформило лінію розлому між колективним Заходом з його партнерами та віссю "Пекін — Москва", до якої з незрозумілих причин приєднався Ель-Ріяд, швидше за все, ситуативно.

"При цьому у своїх відеозверненнях до учасників саміту і лідер КНР Сі Цзіньпін, і російський президент Володимир Путін демонстрували упевненість у своїх діях і навмисний конструктив. Китайський лідер прямо заявляв про відкритість КНР, а також стверджував, що економічна велич його країни – на користь усьому світу. А російський диктатор розповідав байки про те, як уміло він справляється з дефіцитом бюджету в РФ, із чим не здатні розібратися США та інші західні країни", – зазначає експерт.

Незважаючи на розчарування, є певні прориви. Ключовим з них, на думку Вадима Трюхана, є остаточне примирення між ЄС та США у питаннях торгівлі.

"Тяжка спадщина Трампа, який діяв як слон у посудній крамниці, намагаючись нагнути через коліно європейців, нарешті відправлено на звалище історії. Президенту США Джо Байдену та президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн вдалося досягти угоди, за якою сторони знімають мита з більшості товарів, що поставляються на території один одного. І хоча, заради справедливості, потрібно констатувати, що ця угода не має жодного відношення до саміту G20, її укладення на його полях дещо скрасило безрадісне похмуре враження від самого заходу, – зазначає експерт. – Крім того, успіхом можна вважати те, що учасникам зустрічі в останній момент вдалося погодити докладну Декларацію саміту. І попри публічну критику процедури її узгодження з боку міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, її 61 пункт покриває практично всі економічні проблеми сучасності. І це добрий знак".

Читайте також на порталі "Коментарі" – країни G20 зробили прогноз глобальної економіки на тлі пандемії COVID-19.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини