Головна Новини Політика зовнішня політика Саакашвілі спотикання: як Україна має поводитися в ракурсі грузинської ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Саакашвілі спотикання: як Україна має поводитися в ракурсі грузинської ситуації

Партія Саакашвілі у Грузії програє на виборах, але робить ставку на вуличні акції протесту

1 листопада 2021, 07:35
Поділіться публікацією:

Уповноважена Верховною Радою з прав людини Людмила Денісова закликала світову спільноту засудити дії влади Грузії щодо третього президента Грузії, громадянина України Михайла Саакашвілі, який був затриманий на початку жовтня і оголосив голодування у грузинській в'язниці. Тим часом у другому турі муніципальних виборів представники правлячої партії "Грузинська мрія", схоже, перемагають практично скрізь. У свою чергу, опозиційний "Єдиний національний рух" (ЕНД), започаткований Саакашвілі, вже анонсував акції протесту, вважаючи підсумки голосування сфальсифікованими, насильницькими та вкраденими. Як може розвиватися ситуація в Грузії? Як варто оцінювати дії української влади у даному ракурсі? Яким був би найкращий вихід із ситуації із Саакашвілі – як для Грузії, так і для України? У ситуації в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі" робиралися наші експерти.

Саакашвілі спотикання: як Україна має поводитися в ракурсі грузинської ситуації

Михайло Саакашвілі. Фото: прес-служба ТИС

Це ще не кінець. Опозиція матиме можливість впливати на ситуацію в Грузії

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що поразка опозиційної партії в Грузії підведе межу під спробою Саакашвілі вплинути на результати виборів своїм поверненням. Якщо, звичайно, поразка опозиції буде підтверджена офіційними результатами.

"Однак це не кінець. В опозиції залишиться можливість впливати на ситуацію в Грузії через вуличну мобілізацію та залучення зовнішньої підтримки з боку Заходу", – зазначає експерт.

На його думку, чим довше Саакашвілі залишатиметься у в'язниці, тим складніше Україна розвиватиме відносини із нинішньою владою у Тбілісі.

"А покинути цю справу ми не зможемо, бо Михайло Саакашвілі є громадянином України", – пояснює Ілля Куса.

Саакашвілі поводиться не як громадянин України, а як громадянин Грузії

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що Україні потрібно максимально ігнорувати затримання Саакашвілі, щоб не псувати двосторонніх відносин з Грузією.

"Саакашвілі завжди грає у свою гру. І ми ризикуємо отримати конфлікт та проблеми там, де могли б їх уникнути. Коли вже відбулося його затримання, грузинська влада опублікувала відео, яке доводить, що Саакашвілі незаконно перетнув кордон. Крім того, стало відомо про плани цього хитрого безпринципного політика втягнути Україну в міжнародне протистояння з Грузією. Як зізнався сам Саакшвілі, якби його затримали безпосередньо під час перетину кордону, він заявив би, що його викрали грузинські спецслужби – на території України. Самі розумієте, що це загострило б відносини між офіційними Києвом та Тбілісі", – каже Анатолій Октисюк.

За його словами, для Саакашвілі головним пріоритетом є влада. І Україні потрібно максимально дистанціюватися від того, що зараз відбувається в Грузії, не вплутуватися в цю боротьбу.

"Саакашвілі веде себе не як громадянин України, а як громадянин Грузії. Він із головою пішов у грузинську політику. Навіщо нам його захищати як громадянина України, використовуючи всі політико-дипломатичні інструменти? Для Саакашвілі пріоритет – Грузія. І він уже неодноразово це довів, – наголошує експерт. – Те, що наш омбудсмен так завзято захищає Саакашвілі, що деякі наші політики записують відосики на його підтримку – це неправильні дії з погляду політичних інтересів України. Певною мірою це навіть свідоме підштовхування нас до конфлікту з Грузією".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Саакашвілі каже, що він готовий пожертвувати своїм життям.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини