Головна Новини Політика зовнішня політика Розмова у 50 хвилин: чому Байден, замість того, щоб вислухати Путіна, у відповідь виставив свої умови
commentss НОВИНИ Всі новини

Розмова у 50 хвилин: чому Байден, замість того, щоб вислухати Путіна, у відповідь виставив свої умови

Президенти не лише обмінялися пропозиціями, а й перейшли до реальних погроз

31 грудня 2021, 14:30 comments1158
Поділіться публікацією:

Напередодні Нового року президент США Джо Байден провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Як тепер може розвиватись ситуація? Що означає сам факт того, що Байден прийняв пропозицію і Путіна, і ці переговори таки відбувся? Про що домовилися сторони? Відповіді ці питання знайшлися в експертів.

Розмова у 50 хвилин: чому Байден, замість того, щоб вислухати Путіна, у відповідь виставив свої умови

Джо Байден і Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

США домоглися втягування Росії у тривалий та виснажливий дипломатичний процес

Дипломат та політичний експерт Вадим Трюхан у Facebook зазначає, якщо коротко схарактеризувати розмову Байден-Путін, то сторони: "залишилися при своїх". Судячи з опублікованих на сайтах Білого дому та Кремля пресрелізів, ні до чого суттєвого сьогодні вночі президенти США та РФ не домовилися. Як і прогнозувалося. Так воно й зрозуміло.

"Адже, по-перше, занадто висока ціна помилки та/або проявленої слабкості для кожної зі сторін. А по-друге, між позиціями, які були навмисно  публічно озвучені заздалегідь, прірва. За 50 хв., за таких передумов, прориви, чи бодай якісь подвижки, не досягаються.
І що ж маємо у сухому залишку? Не багато, проте дещо прочитати між рядків таки можна. Перше. Мета розмови для Байдена — відмовити Путіна від подальшого вторгнення російських військ в Україну і дати деталізацію наслідків на випадок, якщо той його не почує. Натомість, росіяни намагалися вийти за рамки американського порядку денного і грати партію рівної сторони зі США, яка обговорює стратегічно значимі для всього світу питання. Друге. США добилися втягування Росії в тривалий і виснажливий дипломатичний процес. Це те, чого хотів уникнути особисто Путін, адже йому потрібні були результати, у вигляді задоволення Заходом його хворобливих фантазій, вже зараз. Не спроста ж він ініціював цю розмову напередодні Нового року", – наголосив експерт.

Вадим Трюхан звертає увагу на третій аспект. Росія, хоч і побічно, не вперше визнала, що причиною нинішньої фази безпрецедентної напруги у відносинах із США є саме "ескалація ситуації довкола України". А хто знаходиться навколо України і є ініціатором цієї ескалації, давно всім відомо. Четвертий аспект – обидві сторони остаточно відкрили свої карти та виклали їх на стіл. Американці не збираються вестися на шантаж росіян, які своєю чергою готові йти й на повний розрив відносин із Заходом, якщо їхні забаганки якимось чином у ході "дипломатичного процесу" не будуть сприйняті.

"Росіяни будуть змушені продемонструвати суттєві результати на землі, що свідчать про відведення їхніх військ від кордонів з Україною вже до початку переговорів з американцями, які, як було підтверджено під час цієї телефонної розмови, відбудуться 9-10 січня у Женеві. І це буде показником того, чи вони почули останні попередження з вуст першої особи США", – резюмував дипломат.

Путіну довелося прийняти умови Байдена, інакше б ця розмова не відбулася

Політичний експерт Віктор Бобиренко звертає увагу на інший бік медалі, а саме на організаційні моменти у переговорах.

За словами політолога, у дипломатії – процедури та деталі значать дуже багато. Ось у переговорах Байдена та Путіна – хто грав першу скрипку – визначає навіть час. Розмова почалася о 23:30 за Москвою. Різниця у часі – 8 годин.

"Тобто вже сонний Путін чекав, поки містер Байден після ситного обіду у Вашингтоні надумають з ним поговорити, розповівши, як треба поводитися в колі джентльменів. Без загроз союзникам та з повагою", – зазначив експерт.

Віктор Бобиренко розповідає, що у такому випадку оптимальним для переговорів був би час 9-10 ранку. Коли у Вашингтоні ранок, а у Москві кінець робочого дня. Але телефонна розмова відбулася не просто тоді, коли зручно обом, а тоді, коли зручно Байдену. І щоб показати хто тут головний.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден пообіцяв Путіну рішучу відповідь США у разі вторгнення в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини