Головна Новини Політика зовнішня політика Розмова Путіна і Байдена: чи варто турбуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Розмова Путіна і Байдена: чи варто турбуватися Україні

«Коментарі» розбиралися, що означає чергова розмова президентів Росії та США

13 липня 2021, 00:23
Поділіться публікацією:

Після зустрічі президентів США Джо Байдена і РФ Володимира Путіна минуло менше ніж місяць — і відбулася їх чергова телефонна розмова. Причому глава Білого дому завив після нього, що налаштований "оптимістично". США і РФ торкнулися питання кібер-загроз, ситуації в Сирії.

Розмова Путіна і Байдена: чи варто турбуватися Україні

Що означає чергова розмова президентів Росії і США

"Коментарі" розбиралися разом з експертами, чи може ця розмова свідчити про початок реалізації якихось закулісних домовленостей між Росією та колективним Заходом, а також, чи варто турбуватися Україні.

Роль України у відносинах Росії та США

На думку політтехнолога, експерта Українського центру суспільного розвитку Юрія Подорожнє, не маючи достатньої кількісті фактів, можна тільки гадати про закулісні домовленості між США і РФ. Але якщо абстрагуватися від ілюзорної думки, що всі країни і міжнародні організації займаються перспективами української держави, то в цілому розклад — не в нашу користь, вважає експерт. І не тому, що хтось проти України, а тому що великих ворогів нашій країні, ніж ми самі, годі й шукати.

"Для Росії глобальним завданням є територіальне відновлення СРСР, де ключовим є повернення в лоно імперії України, а решта території — справа техніки і вогнищ нестабільності в регіонах або країнах. І поки українці разом зі своєю владою не збудують стратегію свого розвитку і зовнішньої політики, з огляду на цей нюанс, ми будемо топтатися на місці, — прогнозує Юрій Подорожний. — А потім щиро дивуватися, чому німці будують "Північний потік". І на французів дивитися як на зрадників, які, нагадаю, відмовили РФ після анексії Криму продати вже готові "Містралі" — при тому, що рівень торгівлі України з Росією стабільно зростає ".

Що стосується Сполучених Штатів, то для них, на думку експерта, важливо вийти на такий рівень співпраці з РФ, щоб заблокувати примхи росіян.

"І Україні в цьому розкладі не відводиться серйозної ролі, — вважає Юрій Подорожний. — Якби США сприймали Україну як стратегічного партнера, ми б з їх допомогою розвивалися б як вітрина заходу на пострадянського простору — хоча б темпами і перспективами на рівні Польщі. У цьому контексті допомогу, яка нам надається (а часом і не надається), спрямована радше на підтримку життєдіяльності, ніж на сталий розвиток... Але в такому випадку я найменше схильний звинувачувати американців в проведенні такої політики. США — не ангели, з якими Україна повинна була поводитися відповідним чином. Українська влада ж натомість вдає із себе все 30 років дешевих провінційних жебраків. І навіть президент Зеленський, ставлячи ультиматуми (я сподіваюся, що це був ультиматум) президенту Байдену з питанням "чому Україна досі не в НАТО?", Виглядав таким чином жебраком-прохачем, тільки на цей раз — не грошей".

Експерт нагадує про риторику Путіна про однополярний і багатополярному світі, його бажанні переділу цього самого світу (а-ля Ялта 1945), спроби переконати глобальних гравців, що РФ "має право" на територію колишнього СРСР. Все це російський президент явно намагався "прокачати" на червневій зустрічі з Байденом. Чи вдалося? Час покаже…

"Поки ж можемо говорити, що після зустрічі Байдена і Путіна у Швейцарії, США готуються до ключового для себе політичній події року. З моєї точки зору, швейцарський саміт США-РФ був лише прелюдією до більш важливої зустрічі — глави Білого дому Джона Байдена з китайським керівником Сі Цзіньпіном. Гра в поступки і конфронтації з боку США — це лише театр дипломатичних, розвідувальних і політичних дій. Головне, щоб Україна в цьому спектаклі мала свою роль, а не залишалася реквізитом, за допомогою якого розігрують одну з мізансцен. Думаю, що в цьому контексті вчорашня зустріч Володимира Зеленського з німецьким канцлером Ангелою Меркель і його прийдешній візит до Вашингтона стануть лише констатацією незначну роль України в глобальній грі. І, на жаль, до кінця в ці плани президента Зеленського ніхто присвячувати не буде", — прогнозує Юрій Подорожний.

Коли проясниться ситуація з Україною

Політолог Віктор Таран заявляє: "Мені здається, що не варто на кожен телефонний дзвінок Путіна і Байдена реагувати, як собачка Павлова, яка рефлексує на відповідний дзвіночок, сигнал. За цим ми можемо пропустити дійсно важливі речі".

За словами експерта, важливо пам'ятати, що ключова причина нового телефонної розмови між главами США і РФ — нові кібератаки на американські установи. І серед об'єктів, які піддалися удари, були ті, про недоторканність яких Байден особисто попереджав Путіна.

"Між тим, чергова атака, згідно з даними фахівців, пов'язана або з російськими кіберзлочинцями, або з їх колегами з Близького Сходу. І розмова між офіційними Вашингтоном і Москвою, швидше за все, був саме навколо цього. Путін традиційно заявляв "це не ми, це інші чоловічки". Байден, мабуть, зробив відповідні висновки", — припускає Віктор Таран.

Він прогнозує, що для України ситуація проясниться після того, як Зеленський особисто й очно поговорить з Байденом.

"Під час візиту до Вашингтона, який, імовірно, пройде в кінці липня, президент України безпосередньо почує, про що домовлялися Байден і Путін, в тому числі у ракурсі українського питання. Вже після цього телефонні дзвінки (зустрічі) між Путіним і Байденом будуть реально важливі, — вважає Віктор Таран. — І на них треба буде звертати особливу увагу, розбираючи кожне слово".

Раніше "Коментарі" писали, коли відбудеться зустріч Володимира Путіна і Володимира Зеленського і чи потрібна вона взагалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини