Головна Новини Політика зовнішня політика Рожевий єдиноріг: чим по суті є китайський “мирний план”
commentss НОВИНИ Всі новини

Рожевий єдиноріг: чим по суті є китайський “мирний план”

Китай представив "мирний план" із 12 пунктів щодо війни в Україні. У ньому, серед іншого, йдеться про повагу суверенітету всіх країн, припинення військових дій, відновлення мирних переговорів.

24 лютого 2023, 13:14
Поділіться публікацією:

За підготовленими Китаєм пропозиціями щодо припинення війни в Україні насправді приховані побажання Кремля, каже політолог Віталій Кулик.

Рожевий єдиноріг: чим по суті є китайський “мирний план”

Фото: https://www.gettyimages.com/

“Документ розпливчастий, має ряд контроверсійних позицій, які вигідні росії. Зокрема, позиція про необхідність врахування безпекової ситуації в третіх країнах при безпековому пануванні в цілому. Тобто мається на увазі, що нібито НАТО мало врахувати інтереси росії, її ультиматум перед початком великого вторгнення. Саме так треба читати безпекову ініціативу Китаю”, — каже він.

“КНР надто багато витратила зусиль, коли писала такий довгий план з 12 пунктів. Якби вони взяли й написали в плані припинення бойових дій із контролем росії над окупованими територіями і необхідність визнання цього, а також зняття санкцій з рф — це було б більш чесно. Тому оскільки цей план не є фактично планом мирного врегулювання, а радше пропозицією прихованої капітуляції України та вільного світу, він не має ніякого практичного значення”, — переконаний політолог Дмитро Левусь.

Утім, тези про ядерне нерозповсюдження, потребу в діалогових майданчиках, мирне доконфліктне врегулювання, можуть знайти відгук, припускає Кулик.

“Ці всі “рожеві єдинороги” зайдуть у сприятливий грунт країн на інших контингентах — в Латинській Америці, Африці, Південній Азії. Саме ті країни будуть підтримувати китайську безпекову ініціативу”, — міркує політолог. 

Він нагадав, що існує й українська “формула миру”, з якою конкурує китайська.

“Як на мене, що українська ініціатива, що китайська, матимуть перш за все декларативний політичний характер — вони не здатні зараз суттєво вплинути на хід війни, на гарантії безпеки, на обставини бойових дій, на характер підтримки, яку Україна отримує від західних партнерів”, — переконаний Кулик. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини