Головна Новини Політика зовнішня політика Російський вертоліт порушив повітряний простір України: чи є небезпека ескалації
commentss НОВИНИ Всі новини

Російський вертоліт порушив повітряний простір України: чи є небезпека ескалації

16 березня прикордонний наряд ДПСУ в Сумській області зафіксував заліт вертольота

17 березня 2021, 22:58
Поділіться публікацією:

Росія робить зухвалі випади на адресу України, розхитує ситуацію на Донбасі, порушує український кордон (інцидент 16 березня з одним з російських вертольотів "Мі-8", який перетнув повітряний кордон України в Сумській області).

Російський вертоліт порушив повітряний простір України: чи є небезпека ескалації

Російський "Мі-8" порушив український кордон (фото з відкритих джерел)

Про що говорить все те, що відбувається — і чи є небезпека ескалації?

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко вважає, ризик ескалації існує. Але на даному етапі — невелика.

"Росія розхитує ситуацію на і навколо Донбасу. Це і постійні провокації на переговорах в рамках ТКГ, і заяви пропагандистів про ймовірне настання з боку ВСУ. Залякують, накручують — і самі, ймовірно, готують провокації на фронті. Паралельно демонстративно порушують нашу кордон на Сумщині. Показують, що ні Донбасом єдиним ... Що будуть пробувати нас на міцність по всіх усюдах. Ділянками для провокацій може бути в будь-який час узбережжі Чорного моря. А в восени — стати українсько-білоруський кордон. Адже на осінь намічено військові навчання "Захід-2021" в Білорусі — за участю місцевих і російських військових", — підкреслює Валерій Кравченко.

Зараз, за його словами, ризик ескалації мінімальний. Але ближче до осені ситуація стане все більш напруженою.

"Режим Путіна слабшає. Позначаються санкції, економічне падіння, зростання невдоволення і протестних настроїв. Восени намічені вибори в Держдуму РФ. Пригнічуючи цілком ймовірні протести, намагаючись зміцнити вертикаль влади, Кремль буде переносити увагу російської аудиторії — в першу чергу на ситуацію в Україні. Ключове для Росії — не допустити процвітання нашої держави, розвитку в Україні потужних демократичних інститутів, європейської та євроатлантичної інтеграції. Так що РФ буде все більш активно проводити політику стримування, використовуючи агентів впливу (які вже потрапили під удар), провокації всіх видів. І восени ситуація, думаю, загостриться", — прогнозує директор Центру міжнародної безпеки.

Політолог Кирило Сазонов вважає інцидент з вертольотом на україно-російському кордоні — типовим для РФ.

"Росіяни люблять порушувати повітряний простір інших країн або контрольованих ними територій. Крім хіба що Туреччині (після недавнього сумного досвіду збиття турецькими військовими російського літака). Така собі гра м'язами. Як і російські кораблі, що заходять в чужі води. Це звичайна нахабна манера росіян. Які брязкають зброєю, перевіряють інші держави на міцність. Як далеко дадуть зайти? Але якби Росія щось реально хотіла зробити, готувала наступ, захоплення нових територій — вона б уже це робила. Як сталося в 2014-му ... Але вона лише лякає, загрожує і влаштовує провокації. Що показує насправді слабкість і страх Росії", — вважає Кирило Сазонов.

За його словами, те, що Байден назвав Путіна "вбивцею", то, що санкції наростають, то, що проти "Північного потоку-2", попри зусилля його добудувати (в тому числі з боку Німеччини), виступає все більше європейців, послаблює РФ.

"Російська влада стільки раз говорили в цілях пропаганди, що їх країна — в кільці ворогів, що врешті-решт так і виявилося. І ворогами сусідів зробила сама Росія, — підкреслює Кирило Сазонов. — До речі, Китай теж не буде другом, як думають деякі росіяни. КНР буде використовувати ситуацію у своїх інтересах. Він і так фактично "віджав" частина Далекого Сходу. Так що на Росію чекають все важчі часи. Її продовжуватимуть бити з усіх боків. І навряд чи вона ризикне погіршувати становище, загострюючи конфлікт з Україною, намагаючись влаштувати "маленьку переможну війну". Все дуже змінилося з 2014-го. Включаючи нас, українців".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про заяву російського політика Володимира Жириновського, який прогнозував початок повноцінної війни в Донбасі на 15 березня. Після того, як і його слова, і інформація інших місцевих політиків не підтвердилася, журналісти звернулися за роз'ясненнями до експертів.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини