Головна Новини Політика зовнішня політика Російсько-українська війна: як змінюється картина на другому місяці відкритого вторгнення
commentss НОВИНИ Всі новини

Російсько-українська війна: як змінюється картина на другому місяці відкритого вторгнення

Експерти проаналізували стан супротивника за місяць активних бойових дій

27 березня 2022, 12:29 comments2761
Поділіться публікацією:

Триває 32-а доба російського відкритого вторгнення в Україну. Радник глави Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що Росія змінила тактику ведення війни, зосередившись на захопленні всього Донбасу та утриманні частини Херсонщини. Які ще зміни видно на фронтах – у тому числі інформаційному та дипломатичному?

Російсько-українська війна: як змінюється картина на другому місяці відкритого вторгнення

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Росія змінює концепцію – як у військовому, так й в ідеологічному плані

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов розмірковує так:

"Зовсім зрозуміло, що Путін, розпочавши відкриту війну з Україною, зробив фатальну для нього, для Росії стратегічну помилку. І її жодними тактичними перемогами не перебити. Спочатку розрахунок робився на те, щоб блокувавши великі міста, примусити Україну до зміни не тільки влади, а й, по суті, прапора. Але – не на тих напали. ЗСУ, силовики за масової підтримки населення чинять запеклий опір загарбникам. Президент Зеленський не втік, як на те розраховували у Кремлі. Більше того – продемонстрував, брутально кажучи, "сталеві яйця" – міцніші, ніж у інших європейських політиків".

У результаті, зазначає політолог, початковий план, про який співали солов'ї російського генштабу і низка ютуб-блогерів, віщуючи бліцкриг (і саме на це робив ставку Кремль), пішов прахом.

"Все затягується. Саме тому Росія змінює концепцію як у військовому, так і в ідеологічному плані. Ставка вже робиться не на захоплення Києва чи Харкова, а на війну на виснаження. Звідси й удари по базах із пальним, із продовольством, навіть не на Західну Україну. У військовому сенсі агресор явно намагається зробити два "котли" на Донбасі. Перший – південний. Маріуполь та околиці, де окупантам це, на жаль, майже вдалося. Другий – спроба оточити північну частину угруповання ООС. Незважаючи на те, що росіянам вдалося досягти певних результатів на півдні, центр, схід та північ їх серйозно вимотують. Топтання агресора під столицею України, терористичні обстріли того ж Харкова показують, що військові плани окупантів зазнають суттєвої корекції. І змінюються часом "на колінках". Путін опинився у цугцванзі. Коли кожен наступний крок лише погіршує його становище", – пояснює Андрій Золотарьов.

За його словами, відбуваються суттєві корективи також в ідеологічному плані.

"Все розпочиналося як "визвольний похід на Україну". Пропагандисти розкручували месенджі про те, що йдуть "звільняти" від міфічних "нацистів". Але виявилося, що українці навіть у російськомовних регіонах, які Кремль вважав лояльними, не бажають жити в уродському "російському світі". Ми бачимо мужню поведінку херсонців, мелітопольців, багатьох інших українців у тимчасово окупованих містах, – наголошує експерт. – І пропагандистам доводиться викручуватися, намагаючись показати, що хоч якась частина українців підтримує дії Росії. На це зараз направлено постановочні гуманітарні акції, а також збільшення кількості сюжетів на цю тему на рос-ТВ. Така собі спроба відмитися від усього, що окупанти наробили і продовжують творити. Але той колосальний репутаційний збиток, який сама собі завдала РФ цим вторгненням, буде відгукуватися всім росіянам і після смерті Путіна – на багато десятиліть".

Накопичити достатньо сил для другої хвилі атаки у агресора не виходить

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій наголошує, що після провалу бліцкригу РФ змушена робити ставку на війну на виснаження, на знищення цивільної інфраструктури. Усюди, куди може дотягнутися.

"А може, на жаль, досить далеко – за допомогою тих самих ракет. Іде цілеспрямоване знищення окупантами українських запасів пального, продовольства, медикаментів. Фактично – геноцидна війна, – зазначає Олександр Палій. — При цьому самі по собі російські війська виглядають відверто слабо, десь навіть боягузливо. У прямому зіткненні вони програють. Тому акценти роблять на авіанальотах, на ударах здалеку. Видно великі проблеми в лавах окупантів, які захисники України добряче прорідили. Російське керівництво намагається вирішити проблеми з нестачею особового складу у своїх збройних силах шляхом прихованої мобілізації (підтягування контрактників, контингенту російських військ з інших країн, із створених РФ псевдореспублік, залучення "вагнерівців", вербування найманців у тій же Сирії). Але поки що накопичити достатньо сил для другої хвилі атаки не виходить".

Україні ж, наголошує політолог, вдалося не лише зберегти, а й зміцнити армію. Спрацювала і мобілізація, і масовий запис на територіальну оборону.

"Нарощуються постачання озброєння від наших закордонних партнерів. Нам почали його постачати навіть країни, які раніше цього не робили – ті самі Німеччина, Швеція. Так, у нас серйозні проблеми із ППО. І в інформаційному плані на цьому постійно наголошують наші політики, дипломати, військові. І є певні сигнали, що нам допоможуть зміцнитись у цьому компоненті", – каже Олександр Палій.

За його словами, незважаючи на те, що війна йде на нашій території, що ми переживаємо постійні ракетні удари та авіанальоти, українська армія стає сильнішою. У тому числі завдяки сильній підтримці з боку цивілізованого світу.

"Ну й мотивація, звісно. Тепер – саме тому, що ми воюємо на своїй землі. Ми захищаємо свої будинки, свої цінності, свою Батьківщину. А росіяни тут – агресор. І земля буквально горить біля агресора під ногами. Із мотивацією у окупантів – величезні проблеми. Особливо, коли спливають дані про їхні справжні втрати (а зараз це вже понад 16 тисяч людей та тисячі знищених танків, літаків, вертольотів, бронетехніки). Відіграє свою роль і санкційна політика, – упевнений експерт. — Вперше настільки масована, яка вже підломила економіку РФ. А в найближчому майбутньому відкотить її на десятиліття назад. Йде конфіскація, заморожування зарубіжних активів країни-агресора, масова відмова від її енергоносіїв, тотальний результат із РФ іноземних компаній, розірвання контрактів. Усе це серйозно впливає здатність Росії продовжувати агресію".

Як повідомляв портал, українські політики переконані, що західні країни нададуть Україні допомогу та запровадять нові санкції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини