Головна Новини Політика зовнішня політика Російсько-українська війна, день 15: аналіз ситуації від експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Російсько-українська війна, день 15: аналіз ситуації від експертів

Про стратегію ведення війни з боку окупаційного командування, а також цілі агресора розповіли експерти

10 березня 2022, 12:57
Поділіться публікацією:

У четвер, 10 березня, Україна переживає 15-й день відкритого російського вторгнення. Ми біймо агресору, втрачаючи, на жаль, життя наших воїнів, а також цивільного населення. Тим часом, Захід продовжує санкційний тиск на РФ, але, на жаль, не наважується закрити небо над Україною. Аналізом ситуації з виданням "Коментарі" поділилися експерти.

Російсько-українська війна, день 15: аналіз ситуації від експертів

Підбита ворожа техніка, фото Facebook

Окупанти змінили тактику: намагаються взяти міста у блокаду, контролювати дороги

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк наголошує, що росіяни не отримали блискавичного бліцкригу, на який розраховували. Не змогли отримати контроль над Києвом та ключовими містами України, на яких вони ставили акцент.

"Вони не в'яли жодного облцентру, крім Херсона. І тимчасова окупація Херсона зіткнулася з величезним цивільним опором. Люди виходять на мітинги із українськими прапорами, українським гімном, українськими гаслами. А це точно не перемога. Швидше – поразка агресора, – вважає експерт. – Росіяни прорахувалися, не спрогнозували достатньо того, з чим зіткнутися в Україні. А зіткнулися вони із величезним опором боротьбою всього українського народу. І це наша не просто тактична, а стратегічна перемога.

На жаль, говорити про закінчення війни поки що не доводиться, зазначає Тарас Семенюк. Воно буде тоді, коли росіяни виведуть усі свої війська з усієї нашої території. Включно з Кримом та Донбасом.

"Поки що росіяни змінили тактику. Намагаються тепер взяти міста до блокади, контролювати транспортні артерії. Але це не означає колапс нашої держави. Тому що контроль у агресора дуже умовний. А захисники України раз у раз контратакують, відкидаючи і знищуючи противника. Проти якого все населення, вся країна. Утримати позиції за такого розкладу дуже складно. І лише питання часу, коли РФ почне відступати, – упевнений експерт. – На жаль, але сьогоднішні переговори в Туреччині між главами МЗС України Кулебою та РФ Лавровим не призвели до значних зрушень. Але плюс уже в тому, що описані деякі угоди щодо гуманітарних коридорів. Росіяни їх раз у раз блокують, що призводить до численних людських жертв. Це йде врозріз із міжнародними конвенціями, це звірство. Але це цілком у стилі росіян".

І, звичайно, українці сподіваються, що Захід все ж таки піде на закриття неба над нашою країною, припинивши винищення нашої нації ракетами та авіацією агресора. Щойно ми отримаємо стратегічну перемогу в небі – перемога стане набагато ближчою, резюмує Тарас Семенюк.

Метою агресора є примус політичного та військового керівництва України до поступок

Політичний експерт, експерт із конституційного права Богдан Бондаренко міркує так:

"Спочатку росіяни говорили, що пішли на війну (яку називають "спеціальною військовою операцією") заради певної "денацифікації", демілітаризації України, примусу нас до визнання Криму російським, а ОРДЛО у межах Донецької та Луганської областей. Зрозуміло, що це не має жодного стосунку до реальності. І що таке марення реальне лише в головах у Путіна та його найближчого оточення. Але це вже не має значення. Тому що агресор, нарвавшись на відсіч, змінив свою тактику близько 5 днів тому. І почав займатись виключно терором мирного населення. Показавши своє справжнє обличчя. Яка давно і не особа вже".

За словами Богдана Бондаренка, цілеспрямовані бомбардування та розстріли ракетами житлових кварталів у Маріуполі, Харкові, інших містах, які сьогодні вже наполовину знищені, доводять, що метою агресора є якщо не знищити всю українську націю, то вбити якнайбільше людей. І змусити політичне та військове керівництво України до поступок агресору.

"На жаль, але світопорядок з 2008 року, після російської агресії проти Грузії, не зумів підготуватися до дій, який РФ зробила після цього і робить досі. І, якщо її не зупинити, вона продовжить свої злочини. Лише якщо агресор зазнає нищівної поразки в Україні – путінський режим може похитнутися і впасти. Санкції його вже підточили, економіка РФ значно послаблена. Нам важливо додавити супротивника, – упевнений експерт. – Ну, а на те, щоб російське суспільство прокинулося від неоімперських ілюзій, на жаль, знадобляться ще роки та роки".

Як повідомляв портал, Президент України Володимир Зеленський прокоментував бажання президента Росії Володимира Путіна "денацифікувати" український народ. Глава української держави заявив, що у цьому випадку – це знищення нації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини