Головна Новини Політика зовнішня політика Російсько-турецьке зближення: чи вдарить Захід по Туреччині санкціями
commentss НОВИНИ Всі новини

Російсько-турецьке зближення: чи вдарить Захід по Туреччині санкціями

Експерти вважають, що найближчим часом колективний Захід не піде на відкриту конфронтацію з Туреччиною

7 серпня 2022, 13:40
Поділіться публікацією:

Західні уряди дедалі більше стурбовані поглибленням економічних зв'язків між Туреччиною та Росією. Деякі політики попереджають, що ризик запровадження каральних заходів щодо Туреччини зростає – у разі, якщо вона допоможе РФ уникнути санкцій. Чим обумовлено російсько-турецьке зближення? Чи справді Захід може вдарити по Туреччині санкціями? За відповідями на ці запитання журналісти порталу "Коментарі" звернулися до експертів.

Російсько-турецьке зближення: чи вдарить Захід по Туреччині санкціями

Туреччина. Фото з відкритих джерел

"В останні десятиліття Туреччина перетворюється на потужного регіонального лідера"

Політичний аналітик Максим Маньковський розмірковує так:

"Нічого кардинально не змінилося у зовнішній політиці Турецької республіки за останні 800 років. "Ми не можемо не зважати на Росію та Іран, з якими в нас вкорінені й історичні відносини", – на мене, ця заява, зроблена турецьким лідером Ердоганом ще кілька років тому, яскраво показує, як поводитиметься Анкара на зовнішній арені. В останні десятиліття Туреччина завдяки змінам у внутрішній політиці перетворюється на потужного регіонального лідера. Спираючись на свій економічний потенціал, намагається проводити незалежну зовнішню політику, яка спрямована насамперед на реалізацію власних національних інтересів".

На підтвердження аналітик пропонує згадати конфлікт у Нагірному Карабаху, в якому Туреччина підтримала Азербайджан, у той момент, коли Росія підтримувала Вірменію. Війну в Сирії та збитий турками російський літак. Підтримка цілісності України та постійна позиція в цьому ракурсі по Криму. Блокування вступу Фінляндії та Швеції до НАТО. Не прості відносини з ЄС, кандидатом на вступ до якого Туреччина є з 1999 року.

"Туреччина намагається бути рівновіддаленою від усіх – і коріння такої політики сягає далекого минулого, ще за часів Візантії, політику якої, на мою думку, турки копіюють. "Байрактари", які допомагають нам здобувати перемогу, частина яких нам була передана безкоштовно, з одного боку – і неприєднання до санкцій проти московії з іншого, це якась багатовекторність турецькою, – пояснює Максим Маньковський. – Щодо санкцій, то я не думаю, що найближчим часом колективний Захід піде на відкриту конфронтацію з Туреччиною. Зараз це нікому не потрібне. І Анкара, чудово це розуміючи, робитиме все, щоб їх уникнути. "Ми думаємо, що немає жодної проблеми, яку не можна вирішити дипломатичним шляхом з якоюсь країною чи організацією", – казав Ердоган, і навряд чи він діятиме інакше".

"Туреччина веде жорстко прагматичну зовнішню політику, розраховану на свій інтерес"

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко впевнений, що Туреччина перебуває у суттєвому конфлікті з РФ – і глибокої довіри між державами немає.

"Паралельно Росія проводить жорстку політику тиску на тюркські етноси всередині країни, стимулюючи їхню русифікацію, що є каменем спотикання з Анкарою, – зазначає експерт. – Однак Туреччина веде жорстко прагматичну зовнішню політику, розраховану на свій інтерес, та регіональні "розміни" на Кавказі, на Близькому сході з РФ є частиною цієї реальності".

За словами Ярослава Божка, значною частиною обґрунтування тези про зміцнення російсько-турецьких зв'язків часто є позиція, де Анкара показово не солідаризується із Заходом в окремих питаннях. Однак ця ж позиція, наголошує експерт, виходить не з лояльності Туреччини до РФ, а зі спроб вибудовувати автономну від Заходу зовнішню політику.

"Також має місце бажання Туреччини бути регіональним сильним гравцем, зміцнюючи цю роль через посередницьку функцію, зокрема у війні між РФ та Україною, – пояснює Ярослав Божко. – А реалізувати таку роль, маючи у всіх розрізах політику жорсткого протистояння РФ – неможливо. Тому політика Туреччини складна та комплексна, її досить нелегко зрозуміти з європейського кута зору. Проте, чинників довгострокового посилення конкуренції та конфліктності з РФ у Туреччини значно більше".

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" інформувало читачів про те, що 6 серпня у Сочі відбулися переговори російського диктатора Володимира Путіна та президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана. Експерти розповіли, які висновки можна зробити за наслідками цих переговорів.

Також сайт "Коментарі" писав про те, що президент Туреччини Ердоган дедалі більше демонструє, що він не готовий втрачати серед союзників ні Росію, ні Україну, ведучи свою залаштункову гру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини