Головна Новини Політика зовнішня політика Російська вакцина в ОРДЛО: допомога РФ або пропаганда Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Російська вакцина в ОРДЛО: допомога РФ або пропаганда Кремля

Про приховані сенси вакцинації жителів Донбасу розповіли експерти

3 лютого 2021, 14:03
Поділіться публікацією:

У "ДНР" і "ЛНР" заявили, що почали вакцинацію від коронавірусу російською вакциною "Супутник V". При цьому представники Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ) заявили, що ніяких поставок "Супутника V" на окуповані українській території не буде здійснено. Про те, які ігри веде Кремль в ситуації з вакцинацією і чому офіційний Київ не привертає увагу міжнародної громадськості розповіли українські експерти.

Російська вакцина в ОРДЛО: допомога РФ або пропаганда Кремля

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Кампанія з вакцинації має ознаки пропаганди"

Глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один з учасників політичної підгрупи переговірників в Мінську Сергій Гармаш вважає, що кампанія по нібито вакцинації — скоріше пропагандистська, ніж медична.

"Потрібно звертати увагу, що ні в одному повідомленні не вказано кількість вакцини, нібито прибула в партії, яку розпіарили. Також цікаво, що на сайті одного з ресурсів ОРДО наводяться факти, що вакцинація протипоказана людям, які перехворіли ковідом-19. А на сайті "Супутника V" в РФ немає такого протипоказання. Схоже, що "влада", принаймні, ОРДО спеціально обмежують кількість людей, які можуть звернутися за вакциною. Розуміють, що обсяги не можуть задовольнити попит", — зазначає Сергій Гармаш.

Він підкреслює, що близько половини населення було інфіковано ковідом-19 тільки в так званій "ДНР". Такий висновок можна зробити, аналізуючи відкриті джерела інформації.

"Зокрема, той факт, що в середньому близько 50% тестів, які там здавали, були позитивними. Адже багато людей не здавали тести. З огляду на, що всього одна лабораторія в Донецьку — на 2,5 млн населення ОРДО, багато хто не знає, був у них ковід чи ні. Вони теж фактично відсікаються, — підкреслює Сергій Гармаш.

На пропагандистський характер кампанії, за його словами, вказує і те, що ще до її початку була інформація — окупантам важливо почати вакцинацію раніше, ніж в Україні.

"З огляду на, що в Україні поки немає будь-якої вакцини взагалі, робити заяви в стилі "Не вакцинуйтеся!" було б, напевно, неетично, — вважає Сергій Гармаш. — До того ж поки рано робити висновки. Вакцинація в ОРДЛО почалася тільки з 1 лютого, потрібно вивчити питання, а потім реагувати. Фактично, крім фото, де вкололи невідомо чим Пушиліна (ватажок "ДНР" Денис Пушилін Денис Володимирович — ред.), У нас немає іншої інформації".

"Інформація щодо вакцинації в ОРДЛО досить суперечлива"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Єва Антоненко підкреслює: "Українська влада поки не озвучувала навіть віддалених планів з вакцинації населення непідконтрольних територій — наприклад, з їх виїздом на підконтрольну. Тобто, українці, які волею випадку опинилися на іншій стороні, можуть взагалі не отримати доступу до вакцини через статус територій та відсутність міжнародної суб'єктності їх керівництва. З цієї точки зору постачання російської вакцини однозначно будуть розглядатися частиною місцевого населення як благо. Тому в рамках реінтеграції варто було б передбачити й цей момент".

Інформація про те, що відбувається з вакцинацією населення ОРДЛО, досить суперечлива, зазначає експерт УІП.

"Якщо представники Російського фонду прямих інвестицій заявляють, що поставок російської вакцини в ОРДЛО не планують, то російські ЗМІ повідомляють про старт вакцинації там "Супутником V". І заявляють, що в ОРДЛО поставлять не менше 135 тис. доз вакцини. Але питання того, хто займається поставками вакцини, якщо вони дійсно ведуться, поки відкрите", — каже Єва Антоненко.

У контексті теми вакцинації ОРДЛО вона нагадує, що на минулому тижні в Донецьку відбувся захід "Русский Донбас", на якому була присутня головний редактор Russia Today Маргарита Симоньян.

"Хоча російська влада офіційно відхрестилася від того, що відбувалося, редактор одного з ключових інформаційних ресурсів країни навряд чи була присутня там без згоди на те центральної влади, — зазначає Єва Антоненко. — І в цьому випадку, і у випадку з вакциною простежується одна тенденція: з одного боку, в Росії офіційно заявляють, що виступають за реінтеграцію ОРДЛО в Україні, а з іншого — неофіційно продовжують виробляти підтримку територій, видавати паспорти і т.д.".

На думку експерта, те, що відбувається, можна розглядати не тільки як інструмент тиску на Україну в переговорному процесі (хоча і це має місце), але ще і як спосіб зменшити скепсис частини населення ОРДЛО щодо перспектив регіону.

"Крім того, це однозначний посил Україні: якщо не активізується реальна реінтеграція, території продовжать зближення з РФ", — резюмує експерт УИП.

Як повідомляв портал "Коментарі", представники невизнаних МОЗ так званих "ДНР" і "ЛНР" просувають в маси російську вакцину "Супутник V". Тим часом перші партії вакцини повинні були надійти на окуповану територію ще в січні. Сумарно на підконтрольній російським бойовикам території очікується поставка більше ніж 135 тисяч доз вакцини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини