Головна Новини Політика зовнішня політика Росіяни-нелегали повинні покинути Крим після деокупації: наскільки реалістична заява Резнікова
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіяни-нелегали повинні покинути Крим після деокупації: наскільки реалістична заява Резнікова

Експерти прокоментували резонансні слова Резнікова

29 березня 2021, 15:16
Поділіться публікацією:

Громадяни Росії, які прибули на окуповані території Криму нелегальним шляхом, після повернення територій до складу України повинні покинути країну. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. "Коментарі" запитали експертів, як розцінювати подібні заяви, чи можна буде це забезпечити і наскільки це реалістично.

Росіяни-нелегали повинні покинути Крим після деокупації: наскільки реалістична заява Резнікова

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Краще підготувати відповідну законодавчу базу заздалегідь"

Нардеп V, VI і VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко підкреслює, що росіяни, які перебралися до Криму після його окупації, є колонізаторами. І повинні будуть покинути півострів протягом двох тижнів після відновлення територіальної цілісності України.

"Є і міжнародне право, і фактична практика. Якщо люди незаконно в'їхали на територію іншої країни (а саме так воно є), їм буде дано термін на організований виїзд з території України. Наприклад, два тижні. Вирішувати, чи отримають вони надалі можливість відвідувати нашу країну, буде вирішувати українська держава — в залежності від того, що за діяння за плечима у того чи іншого "прибульця". Але я абсолютно впевнений, що після деокупації АРК та м.Севастополя, а також території ОРДЛО, перед українською владою постане завдання врегулювання статусу іноземців, які перебувають там на дату офіційного припинення окупації. І краще підготувати відповідну законодавчу базу заздалегідь", — підкреслює Андрій Сенченко.

На його думку, таким документом, затвердженим, наприклад, Кабміном, міг би стати "Тимчасовий порядок врегулювання статусу іноземців, які перебувають на території Автономної республіки Крим, міста Севастополя та ОРДЛО на дату офіційного припинення окупації". Він би стосувався як іноземців, що проживали на зазначених територіях на законних підставах до початку тимчасової окупації, так і тих, хто переселився в АРК, Севастополь і частина Донеччини і Луганщини в період їх тимчасової окупації.

Андрій Сенченко вважає, що іноземці, які проживали на зазначених територіях на законних підставах, після оформлення посвідки на постійне або тимчасове проживання в Україні зможуть продовжити перебувати на території нашої країни. Ну, а колонізатори, які прибули після окупації, в порушення чинного законодавства України, зобов'язані будуть покинути в узгоджені на законодавчому рівні терміни територію нашої держави.

"У термінах "депортація" або "видворення" нічого страшного немає"

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій, глава правління БО "Інститут чорноморських стратегічних досліджень" Юрій Смілянський зізнався: "У першому наближенні — зроблено правильну заяву. Але ось сприймається воно не однозначно. У лютому поточного року пан Резніков робив абсолютно протилежну заяву. Він говорив про те, що влада України (як заявка на тривале перебування при владі?) "Точно не збираються порушувати чиїсь гуманітарні права". А це означає, що росіяни, які переїхали на окуповану територію Криму після 2014 року, можуть залишитися в Криму після деокупацію".

Юрій Смілянський підкреслює, що подібні заяви профільного міністра викликали негативну реакцію в суспільстві.

"Тепер, після закінчення майже двох місяців, той же пан Резніков зробив протилежну заяву. Це було визнання своєї помилки? Чому не приніс вибачень (як мінімум) і не визнав помилку? Крім того, формуючи крайню позицію (бажано щоб остаточну) в якості бази з її формування пан Резніков назвав "Стратегію ...", нещодавно затверджену президентом. За освітою пан Резніков юрист, і йому має бути добре відомо, що реалізація будь-якого права визначається Законами, а не "Стратегіями". І закони України в питаннях незаконного перебування на території України, незаконного перетину державного кордону України давно прописані, — акцентує експерт. — Можливо, він вважає за необхідне вносити зміни в законодавчі норми і посилити трактування норм законодавства з цього питання?"

На думку Юрія Смілянського, сьогодні представники української влади, зображуючи із себе "лібералів", старанно ухиляються від використання низки усталених термінів щодо питань війни і миру.

"В обговорюваному питанні пан Резніков категорично не бажає використовувати термін "депортація" або "видворення" — як дії з примусового виселку. На мій погляд, нічого страшного в цьому терміні немає. Він дуже чітко відображає ті дії, які необхідно буде зробити щодо осіб, які незаконно в'їхали на територію України (Кримський півострів) в період з 2014 року до моменту деокупації півострова. Така депортація, в тому числі, захід щодо забезпечення національної безпеки України, — вважає експерт. — Висловлю припущення, що, якщо будуть уточнені необхідні законодавчі норми в цьому питанні — частина російських незаконних мігрантів самостійно покинуть територію Криму, як тільки створяться умови його деокупації".

Нагадаємо, експерти в річницю "крадіжки" Криму Росією розповіли, які висновки зробила Україна і коли півострів "повернеться".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Vasya

29 березня 2021, 18:54

О реалистичности этого бреда ни слова конечно же))) И так все ясно. Проще будет залить бетоном остатки украины, чем выезжать в Россию)

Харя Кришны

29 березня 2021, 16:15

Скорее белые захватчики Америки уберутся в Европу после прихода к власти краснокожих. Дурень думкою багатие.

Алекс

29 березня 2021, 15:16

Одобрямс!!!

иван

29 березня 2021, 14:42

Мрии мои мрии))

светлана

29 березня 2021, 14:41

заявление смехотворное хотя бы потому, что обратно Крым не вернется


Новини