Головна Новини Політика зовнішня політика Росіянам дали два роки, щоб вивчити мову
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіянам дали два роки, щоб вивчити мову

Росіянам та іншим негромадянам у Латвії дали ще одну відстрочку на вивчення латиської мови

14 вересня 2023, 21:54
Поділіться публікацією:

Ще два роки надав своїм рішенням Латвійський сейм російським громадянам, які проживають у цій країні, для вивчення та складання іспиту з латиської мови. Позитивні результати іспиту потрібні для отримання посвідки на проживання в ЄС мешканцям Латвії, які замість латиського громадянства отримали паспорти РФ, але продовжують жити в балтійській країні. Про це повідомляють "Коментарі".

Росіянам дали два роки, щоб вивчити мову

У Латвії проживає численна російськомовна меншина

Парламентарі сейму ухвалили відповідні поправки до закону про імміграцію. Вони дозволяють видавати тимчасові посвідки на два роки тим, хто записався на іспит з державної мови, але не склав його, а також тим, хто не складав іспит з обґрунтованих причин. За цей час вони повинні скласти іспит і отримати сертифікат про володіння латиською мовою на рівні А2. Протягом перехідного періоду росіяни, яким нададуть ВНП, матимуть необмежене право на працевлаштування, отримання держпослуг, зокрема пенсій і допомоги.

Тих, хто так і не складе іспит на знання мови, після закінчення двох пільгових років, чекає скасування їхнього посвідки на проживання в Латвії.

Крім того, депутати відмовилися знижувати вік звільнення від проходження іспиту до 65 років.

Нові правила стосуються 25 тисяч осіб, з них причини для звільнення від іспиту є у 7 тисяч, 18 тисяч, що залишилися, повинні скласти іспит на знання латиської.

Латиська мова — одна з двох східнобалтійських мов, що збереглися до наших днів (поряд з литовською). Латиська — єдина державна мова Латвії, а також одна з 24 офіційних мов Європейського Союзу. Латиською розмовляє близько двох мільйонів осіб (більша частина проживає в Латвії), у тому числі приблизно для 1,5 мільйонів чоловік латиська мова є рідною. Також у Латвії охороняється майже зникла лівська мова.

Тим часом, російський пілот випустив дві ракети по британському літаку.

На війні проти України загинув уже другий командир елітного 247 десантного полку Росії.

А росіян заспокоюють: потрібно ще півмільйона солдатів, але "мобілізації не буде".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини