Головна Новини Політика зовнішня політика Росія зняла санкції з українських компаній: причини і наслідки такого рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія зняла санкції з українських компаній: причини і наслідки такого рішення

«Коментарі» розбиралися в причинах скасування антиукраїнських санкцій з боку Росії

15 жовтня 2020, 15:07 comments1743
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін погодився в односторонньому порядку зняти санкції з декількох українських підприємств (мова, зокрема, про Барський машинобудівний завод та Рубіжанський картонно-тарний комбінат), щоб вони змогли постачати продукцію в Росію. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому це відбувається саме зараз, чого домагається РФ і як варто реагувати українській владі.

Росія зняла санкції з українських компаній: причини і наслідки такого рішення

Скасування російських санкцій проти України: роль Медведчука

Директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко впевнений: зняття санкцій є демонстративними "результатами" візиту лідера "Опозиційною платформи — За життя" (ОПЗЖ) Віктора Медведчука в РФ і його особистої зустрічі з президентом Володимиром Путіним.

"Мета — послати сигнал тій частині українського електорату, яка перебуває в ілюзіях, вважаючи, що з РФ можна домовитися. І ось, будь ласка. Домовитися може Медведчук, він привіз замовлення деяким вітчизняним підприємствам. Упевнений, що цю новину — і саме в такому ракурсі — будуть активно тиражувати медіа, підкріплені російською пропагандою", — каже Юрій Кочевенко.

На його думку, це зроблено спеціально менш ніж за два тижні до виборів, щоб мобілізувати електорат ОПЗЖ.

"Передвиборний виверт, щоб посилити своїх маріонеток в Україні, — пояснює експерт. — Щоб ті отримав більше голосів в місцевих радах — і зсередини розвивали ідеологічний наступ в потрібному РФ ракурсі".

Юрій Кочевенко вважає, що Києву точно не слід будь-яким чином реагувати на таку "поступку" з боку Москви.

"Офіційна позиція України повинна залишатися незмінною: Росія — країна-агресор, країна-окупант. Будь-яка нормалізація відносин можлива тільки після деокупацію українських територій, визнання РФ провини, компенсації за всі завдані збитки. Поки ж ми бачимо гру та виверти, за допомогою яких Росія намагається піти від образу країни-агресора, щоб показати себе миротворцем, уникнути нових санкцій", — резюмує експерт.

Скасування російських санкцій проти України: причини та наслідки

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник звертає увагу, що як тільки прозвучала новина про те, що Путін зняв санкцій з певних українських підприємств, усі відразу кинулися шукати власників та причинно-наслідковий зв'язок між цими заводами та Медведчуком.

"Я поки не можу сказати, чи належать зазначені підприємства куму Путіна. Але я б виділив три причини таких дій РФ. І всі вони, по-моєму, пов'язані між собою", — зазначає експерт.

Першою він називає позиціонування РФ як країни-миротворця, у якій немає з Україною війни, а всі розбіжності можуть бути вирішені за столом переговорів. Така позиція, вважає Микола Мельник, дасть РФ можливість апелювати до зняття санкцій проти неї з боку України. А коли Київ на це не піде, РФ на повну включить маховик інформаційних тез в стилі: "Зеленський продався націоналістам".

Друга причина, на думку політолога, полягає в спробі вплинути на внутрішньополітичний порядок денний України. А саме — мобілізувати навколо ОПЗЖ "мизамирський" електорат.

Причина третя — бізнес. "Можливо, в товарах, які виробляють "помилувані" підприємства, в РФ виникла необхідність. Адже, наскільки я пам'ятаю, вони як раз спеціалізувалися на ринках СНД", — зазначає Микола Мельник.

Скасування російських санкцій проти України: позиція влади

Політичний аналітик Сергій Лозовський, коментуючи ситуацію з санкціями, згадує східну мудрість: щоб почути оплески — потрібні дві долоні.

"Поки ми бачимо одну "долоню" — російську. На жаль, судячи з дій української влади, "оплесків" не почуємо, — зазначає експерт. — Не думаю, що офіційний Київ піде на те, щоб Путін відновлював українську економіку".

На думку Сергія Лозовського, президент Зеленський займе традиційну позицію мовчання. Або ж, через якийсь час, заявить, що Медведчука ніхто не уповноважував займатися списком санкційних питань.

"Давати людям можливість заробляти та утримувати свої сім'ї — не в правилах наших "управлінців" останніх років. Ні при Порошенко, ні при Зеленському. Зате наша влада цілком може випустити праворадикалів, щоб ті влаштували "стихійні дії", блокуючи роботу підприємств, з яких зняли санкції. Під будь-якими гаслами ("зрада", "рука Москви", "штрейхбрейкери") — не дадуть цьому починанню розвинутися. Нагадаю, що та ж залізнична блокада так і не була скасована, — підкреслює Сергій Лозовський. — На жаль, в цілому суспільство ще не дійшло до розуміння, що слідуючи курсом, яким нас вів спочатку Порошенко, а тепер Зеленський, Україна продовжить грузнути в епосі бідності".

Раніше "Коментарі" писали, що Європейський союз ввів нові санкції проти російських чиновників.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини