Росія отримала "чорну мітку" із Закавказзя

Вірменія заявляє, що не бачить сенсу у російських військових базах на своїй території

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що не бачить переваг у продовженні присутності російських військових баз у Вірменії, передає Wall Street Journal. Про це повідомляють "Коментарі".

Він також повідомив газеті, що Єреван шукає нових партнерів, оскільки Москва, за його словами, "не виконала своїх союзницьких зобов'язань".

Нагадаємо, що Вірменія є членом проросійського військового блоку ОДКБ, що дозволило їй тривалий час, розраховуючи на підтримку Москви, контролювати спірний з Азербайджаном Нагірний Карабах та сім прилеглих до нього районів. Їх вірменські сили взяли під свій контроль під час Першої карабахської війни на початку 90-х минулого століття.

Але з приходом до влади у Вірменії прозахідних сил на чолі з Ніколом Пашиняном підтримка Росії слабшала, чим скористався Азербайджан, який не є членом ОДКБ. За підтримки Туреччини та мовчання Москви він завдав поразки Єреванові під час Другої карабахської війни 2020 року. А у вересні 2023 року закріпив цю перемогу, повністю ліквідувавши самопроголошену в Нагірному Карабаху вірменську республіку Арцах. Наслідком цього стала тотальна втеча всього вірменського населення з регіону – 120 тисяч вірмен переселилися до Вірменії.

Москва не надала жодної військової допомоги Вірменії, обґрунтувавши свою позицію тим, що Нагірний Карабах є загальновизнаною територією Азербайджану. А безпосередня територія Вірменії, як члена ОДКБ, агресії не зазнавала. Крім того, Росія публічно висловила невдоволення спробами Пашиняна передати роль посередника у регіоні від Росії США чи Франції. Також МЗС РФ висловило невдоволення спільними вірмено-американськими навчаннями у Закавказзі, 2023 року.

Російська військова база у Вірменії має два гарнізони: у Гюмрі та в Єревані, загальною чисельністю 3500 чоловік.

Тим часом, на Авдіївському напрямку ЗСУ знищили російський десант.

Територією Росії вдарили балістичною ракетою.

А генсек ООН розповів, чим він "шокований".