Головна Новини Політика зовнішня політика Росія нарощує війська на кордоні з Україною замість заявленого відведення: головні ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія нарощує війська на кордоні з Україною замість заявленого відведення: головні ризики

За даними адміністрації президента США, РФ збільшила свою присутність уздовж українського кордону на цілих 7000 військовослужбовців за останні кілька днів

17 лютого 2022, 13:04
Поділіться публікацією:

На тлі заяв Міноборони РФ про відведення військ від українсько-російського кордону, США та Великобританія заявляють про нарощування цих військ. У аналогічному ключі висловився міністр оборони України Олексій Рєзніков.

Росія нарощує війська на кордоні з Україною замість заявленого відведення: головні ризики

Вторгнення РФ в Україну - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

Про що говорять подібні заяви, що не стикуються? Чи зріс ризик ескалації або навпаки? Із цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Відведення сил та засобів у якихось місцях – це елемент обману

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко впевнений, що ступінь готовності угруповання, яке сформувало РФ біля українських кордонів, збільшився. І що воно практично готове до застосування. Питання, на його думку, лише військово-політичне – коли його пустять в хід. Путін чекає на найбільш зручний момент.

"Вже є повідомлення щодо наведення понтонного мосту в Білорусі в рамках спільних навчань російських та білоруських військових. Мосту поруч із українським кордоном. Також відомо, що насправді збільшується, а не зменшується кількість російських військовослужбовців периметром українського кордону", – наголошує генерал.

За його словами, відведення сил та засобів у якихось місцях – це елемент обману. Відводити можуть, наприклад, із Криму, а готувати удар – із Білорусі.

"Незважаючи на те, що український та білоруський міністри оборони нещодавно поспілкувалися і начебто ситуація розрядилася, Москва може дотиснути Мінськ. Росії цікавий удар по Україні з півночі, бо таким чином "підставляється" Білорусь. А вже РФ "прийде на допомогу" у рамках Союзної держави, – пояснює Юрій Романенко. – Ще одним місцем атаки може стати ОРДЛО, куди росіяни завели останнім часом багато техніки, а також готують військовослужбовців ЧВК, щоби формувати казус беллі – привід для війни".

Ризик ескалації нікуди не подівся

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин вважає, що фактично відбувається не відведення російських військ від українських кордонів, а їхнє перегрупування.

"Як підтвердження цьому – 3-та та 150-та механізовані дивізії Південного військового округу, які перебували в Криму, зараз повертаються до місць постійної дислокації. У 150-ї мотострілецької дивізії це Новочеркаськ, а 3-й – Богучар-Валуйки. Тобто вони з Криму передислокуються до російсько-українського кордону", – пояснює експерт.

Він також наголошує, що відводити можуть не бойові, а логістичні частини та підрозділи російських військ. Ті, що готували посилені польові табори для навчань.

"Без цих частин можна розпочинати наступ. Вони не ударні. І можуть за потреби швидко повернутися, – зазначає Влад Волошин. – А ось війська Південного та Західного військових округів, схоже, повернулися на свої "зимові квартири", які розташовані неподалік українського кордону. Тож ризик ескалації нікуди не подівся".

Раніше на порталі "Коментарі" — Українці змінили ставлення до Росії: дані опитування .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини