Головна Новини Політика зовнішня політика Росія готова вживати заходів, якщо НАТО посилить свої війська навколо України: наскільки адекватна поведінка РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія готова вживати заходів, якщо НАТО посилить свої війська навколо України: наскільки адекватна поведінка РФ

Політолог Андрій Окара звертає увагу, що в Кремлі продовжують вважати, що немає російсько-українського конфлікту, а є конфлікт всередині самої України і конфлікт між Америкою і Росією

2 квітня 2021, 23:14
Поділіться публікацією:

Росія вустами прессекретаря президента РФ Володимира Путіна — Дмитра Пєскова — обіцяє прийняти "додаткові заходи щодо забезпечення своєї безпеки" в разі посилення військ НАТО навколо України.

Росія готова вживати заходів, якщо НАТО посилить свої війська навколо України: наскільки адекватна поведінка РФ

Росія (фото з відкритих джерел)

Що це можуть бути за заходи? Наскільки адекватно поведінку Росії? З цими питанням порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белесков пояснює, що ми бачимо випадок класичної дилеми безпеки. Суть її в тому, що дії однієї сторони, що вживаються їй для власної безпеки, сприймаються іншою стороною як загроза.

"Росія постійно намагається зобразити кроки НАТО, Україна як загрозу для себе. Цим пояснює своє посилене військове будівництво. При цьому забуваючи, що все почалося в 2014 році, коли вона окупована Крим і частина Донбасу. Коли на тлі цієї агресії почала проводити активну мілітаризацію, створюючи загрозу безпеці не тільки Україні, але і Грузії, а також різним флангах НАТО. Природно, що Україна і Грузія як країни постраждали від російської агресії, а також сам Північноатлантичний Альянс, почали робити кроки у відповідь. Ми підсилюємо обороноздатність, вітаємо міжнародні військові навчання на своїй території. Класичний приклад — "Об'єднані зусилля-2020", коли разом з українськими військовими у навчаннях брали участь американські та британські. У тому числі практикуючи висадку десанту", — зазначає Микола Белесков.

У відповідь Росія кричить про нарощування сил і засобів НАТО, про наближення Альянсу до її кордонів. Відповідні заяви робляться не тільки вустами Пєскова, а й — вустами міністра оборони РФ Шойгу, представників Генштабу ВС РФ.

"З боку РФ ми бачимо лукавство. Саме росіяни запустили своїми діями ці дилеми безпеки. І продовжують провокувати їх своїми подальшими діями. Україна і Грузія постійно відчувають загрозу — і хочуть якомога швидше стати членами НАТО. Зростає запит на присутність НАТО в регіоні. І запит цей породила сама Росія. У цьому маразм і парадокс російської зовнішньої політики, — підкреслює Микола Белесков. — Чого можна очікувати в подальшому? Нових гучних заяв, нарощування і перекидання сил і засобів. Хоч куди логічніше було б проводити деескалацію, а не тикати пальцями на нібито агресивний Захід, багато кроки якого у відповідь на російські дії далеко не так пропорційні, як нам би хотілося".

Політолог Андрій Окара звертає увагу, що в Кремлі продовжують вважати (або робити вигляд), що немає російсько-українського конфлікту, а є конфлікт всередині самої України і конфлікт між Америкою і Росією.

"Звідси і заяви типу того, що зробив Пєсков про Україну, НАТО і" додаткові заходи щодо обеспеченіюбезопасності", — пояснює експерт. — Що Пєсков має на увазі? Швидше за все, що росіяни продовжувати катати туди-сюди військову техніку. У тому числі — зганяючи її в межах з Україною, а також підтягуючи до адмінграніце в Криму. Хтось вважає, що це психологічна війна, яку веде Росія проти України і США. Але що це буде насправді — сказати складно ... Як і те, що діється в головах у кремлівських. Адже вони цілком серйозно вважають, що Америка напала на Росію на Майдані, а потім на Донбасі. Ці інтернет-меми для Путіна і Ко — істина. Тому, за логікою Кремля, в Криму і Севастополі була анексія, а захисту російськомовного населення від Америки. Саме цей тип мислення домінує у представників російської влади. Раніше здавалося, що вони так не думають, а просто так говорять. Але чим далі, тим більше, виглядає, що в голові у російського керівництва склалася саме така думка. І самі повірили в ту пропаганду, яку поширювали".

Андрій Окара вважає, що подібна позиція адекватна, але виключно в логіці Кремля.

"У тій самій логіці, з якої росіяни почали в 2014-му потрошити Донбасу. Щоб гальмувати євроінтеграцію України, постійно тиснути на Київ. Такий собі постійний подразник. Реальність гібридної війни. Цинічно, але ефективно", — зазначає політолог.

Він сумнівається, що є ризик дестабілізації ситуації в самій РФ на тлі зростаючої конфронтації її керівництва практично з усім світом.

"Ми бачимо, що три протестних хвилі (в Росії — з приводу арешту губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала і опозиційного Олексія Навального, в Білорусі — через явно підтасованих результатів виборів президента в серпні 2020 го) проти режимів Путіна і Лукашенка фактично зійшли на немає. І говорити про те, що у Кремля є якийсь внутрішній виклик, схоже, не доводиться. Немає опозиції, немає відповідного градуса протестних настроїв ", — резюмує Андрій Окара.

Нагадаємо, що російська армія продовжує дислокуватися неподалік українських кордонів, виправдовуючи це черговими навчаннями.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Алиса

3 квітня 2021, 20:01

Кому-то (понятно кому) очень хочется, чтобы Россия и Украина были врагами. Об этом в упоении орал барыга по причине и без причины. Неужели непонятно, что байденам и трампам неохота видеть славян сильными и независимыми. А сила и независимость только в дружеском взаимовыгодном союзе. Еще Ярослав призывал к этому. Попробуй, разломай связанный веник, не получится, а раздели его, и все по одной палочке труда не составит. Слушаю Е. Мураева и радуюсь, что остался он в Украине, светлого разума человек, почему не выбрать его, а не... Когда ж мы начнем разбираться в людях?! Кравчук на старости год несет ахинею. Господи, пошли мудрость детям твоим!


Новини