Росія демонстративно зриває мирний процес: як діяти Україні

За словами експерта, позиція Росії незмінна - нахабна і провокаційна

Президент України Володимир Зеленський під час відвідування Головного центру підготовки особового складу Держприкордонслужби 20 жовтня визнав , що ситуація на Донбасі, де почастішали обстріли, ускладнилася. А тому слід бути готовими до будь-якого розвитку подій.

Чинний голова ОБСЄ Анн Лінде, і генсек ОБСЄ Хельга Марія Шмід висловили глибоку стурбованість з приводу призупинення роботи Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на окупованих територіях Донбасу, і закликали до врегулювання конфлікту.

Нагадаємо, що в Донецьку та Горлівці спостерігачів якоюсь мірою взяли в заручники. Робота контрольних пунктів в'їзду-виїзду залишається фактично заблокованою окупантами, як і процес переговорів.

Росія явно підсилює провокації на Донбасі і навколо нього.

Що відбувається і чому? Як треба в цій ситуації діяти Україні? Своєю думкою з порталом "Коментарі" поділився Олексій Гарань - професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

"Думаю, що блокування КПВВ з боку окупантів - це важливий козир для України. Це демонструє, хто насправді не зацікавлений в контактах. Російська пропаганда розганяє меседжі, що Україна нібито не допомагає людям на окупованій території, кинула їх, не звертає на них увагу. А правда зовсім інша. Навіть в умовах пандемії не ми блокуємо пункти пропуску, а Росія і колаборанти.

Вони ж почали блокаду діяльності СММ ОБСЄ. Спочатку не пропускали на ті чи інші ділянки ОРДЛО, заважаючи моніторингу відведення озброєння і так далі. Потім змусили припинити діяльність пунктів контролю Місії на російсько-українському кордоні на окупованому Донбасі", - говорить професор.

А тепер, за словами Гараня, росіяни спробували використовувати затримання українською стороною бойовика Андрія Косяка (з липня 2021 служить в "Представництві Спеціального центру контролю і координації припинення вогню" - фейковий СЦКК, який не визнає Україна), щоб зовсім заблокувати діяльність СММ ОБСЄ в ОРДЛО .

"Нагадаю, що в СЦКК діяли лише дві сторони - Росія і Україна. Після того, як Росія вийшла звідти, залишилася тільки українська сторона. "СЦКК ", які створили т.зв." ДНР "і" ЛНР "у нас не визнаються.

Росія це знає, але все одно використовує ситуацію із затриманням Косяка (нагадаю, що він раніше входив до складу незаконних збройних формувань, а затриманий був 13 жовтня 2021-го на лінії розмежування поблизу міста Золоте Луганської області; підозрюваний був одягнений у військову форму, при собі мав вогнепальну зброю з двома спорядженими магазинами і військовий квиток) для дестабілізації", - продовжує Олексій Гарань.

Тим самим, упевнений експерт, Росія намагається підвищити суб'єктність т.зв. "ДНР" і "ЛНР". Використовуючи певні протести громадян проти СММ ОБСЄ, тому що українська сторона затримала представника "СЦКК". Все це - інформаційний шум, спроба звинуватити Україну в недотриманні домовленостей.

Затриманий начебто має паспорт РФ (плоди тієї самої роспаспортізаціі в ОРДЛО). І Росія намагається на це тиснути. І буде продовжувати, намагаючись зберегти обличчя. Можуть піти на якісь додаткові провокації, щоб тиснути на Україну і звільнити цього затриманого.

Українська ж сторона може спробувати обміняти Косяка на когось із затриманих російською стороною.

"Позиція Росії незмінна - нахабна, провокаційна. У цьому сенсі показовою є нещодавня відверто хамська, антиукраїнська стаття в "Комерсанті" колишнього російського президента і колишнього ж прем'єра, нинішнього заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва.

Все вказує на те, що найближчим часом змін в позитивну сторону в процесі врегулювання конфлікту на Донбасі не відбудеться", - каже професор політології.

Росія ж, за словами Олексія Гараня, чекатиме формування нового уряду в Німеччині.

У наступному році - вибори президента у Франції. Експерт нагадує, що Німеччина і Франція - члени нормандського формату. Так що Росія буде тягнути час. І наївно сподіватися, що вона піде на якісь поступки. Її позиція традиційно деструктивна.

"Ми ж можемо і повинні говорити про те, що Росія зриває Мінські угоди, а також домовленості за підсумками саміту нормандської четвірки в Парижі в грудні 2019 го. І там, і там підтверджувалося, що СММ ОБСЄ повинна діяти на всій території Донбасу. А ми бачимо, що їй не дають діяти. Плюс паспортизація. Плюс - безперервні обстріли і небажання вести конструктивні переговори. Росія демонстративно зриває мирний процес. і для нас це відмінні дипломатичні козирі, щоб говорити - санкції потрібно не просто зберігати, а й посилювати ", - резюмував Олексій Гарань.

Раніше на порталі "Коментарі" - глава Пентагону назвав винуватця конфлікту на Донбасі: до чого ведуть такі заяви.