Ризик для України: до чого може призвести пряма розмова Зеленського з Путіним

Найголовніша ініціатива, яку озвучив президент Зеленський, стосується прямих переговорів з Путіним, щоб домогтися встановлення миру на Донбасі

Дедалі більше розмов про те, що міжнародні переговори щодо України переходять у трикутник США, РФ та Україна. Звучать заяви з Вашингтона та Москви. Обидві столиці показують, що Україна є для них пріоритетом і вони не готові відмовлятися від своїх геополітичних інтересів. У своєму посланні до Ради президент Зеленський також озвучив намір вступити до прямого діалогу з Москвою. До чого можуть призвести переговори, які зараз активізувалися між США, РФ та Україною? Чи є сенс у прямих переговорах між Зеленським та Путіним, на чому наполягає президент України? За яких умов вони можуть бути вигідними для Києва? У цих питаннях розбиралися з нашими експертами під час ексклюзивного інтерв'ю порталу "Коментарі".

До переговорів варто залучати потужних гравців міжнародної політики, таких як США та Великобританія

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан зазначає:

"Лише на 8-му році російської агресії починають певною мірою реалізовуватися зобов'язання ключових підписантів Будапештського меморандуму. Йдеться, насамперед, про США та Велику Британію. Саме вони зараз активно вмонтуються у договірні процеси щодо посилення боєздатності України. Насамперед, мова про допомогу в оснащенні та фактичному відтворенні наших військово-морських сил, про переоснащення протиповітряної оборони, про всіляку підтримку тих сил, які безпосередньо ведуть боротьбу на східному фронті".

Але є й нюанс, наголошує Василь Богдан. Різноманітні саміти, зустрічі важливі. Вони надають нам певні гарантії, підтримку. Підштовхують саму нашу країну до реформування, до виконання взятих на себе зобов'язань. Проте ключова роль все ж таки належить саме українській стороні.

"Важливо те, як наше найвище військово-політичне керівництво відстоюватиме національні інтереси України. Наскільки буде непоступливим, наскільки не піддасться тиску з боку РФ, її спробам схилити Київ до реалізації Мінських угод на умовах Кремля. Наскільки буде продуманою робота щодо зміцнення обороноздатності нашої держави – як за рахунок власних ресурсів, так і за рахунок військово-технічного співробітництва з нашими стратегічними партнерами – США, Великобританією, Польщею, країнами Балтії, іншими державами", – пояснює генерал.

За його словами, вкрай важливо, щоб українська сторона не велася на жодні прямі переговори з РФ.

Василь Богдан аргументує:

"Заяви Путіна про неприпустимість вступу України до НАТО, пропозицію про якусь угоду із Заходом з цього приводу (письмову, юридично завірену), поведінку керівника російського зовнішньополітичного відомства Лаврова на саміті глав МЗС країн ОБСЄ (де він не мав прямої зустрічі з нашим міністром іноземних справ Кулебою), говорять про те, що жодних кроків назустріч Україні російське керівництво не збирається робити. Що воно не сприймає Україну як суб'єкт міжнародної політики. Що вирішення конфлікту Росія бачить лише у своїх (неприйнятних нам) умовах. При цьому не визнає себе стороною конфлікту, схиляє Київ до прямих переговорів із ОРДЛО. І про що тоді Зеленський хоче говорити з Путіним? Який не бажає порушувати теми Криму, Донбасу. Який не приймає намірів України вступити до ЄС та НАТО. Який, як і Лавров, заявляє, що Вашингтон втягує Київ у геополітичні ігри".

Генерал наголошує, що нам, безперечно, слід продовжувати і Мінський процес, і Нормандський. Залучати до переговорів таких потужних гравців міжнародної політики, як США та Великобританія.

"Адже саме вони колись умовили Україну позбутися третього у світі за потужністю ядерного арсеналу, – нагадує Василь Богдан. – І тепер ми маємо те, що маємо. Але нам точно не слід добиватися зустрічі Зеленський-Путін. Тому що нічим добрим для України вона не закінчиться".

Прямі переговори між Зеленським та Путіним будуть важливим атрибутом картини "стратегічної перемоги розсудливості та миролюбності"

Доктор політичних наук, професор Національного університету біоресурсів та природокористування України Валентин Якушик вважає, що активізація переговорів між США, Російською Федерацією та Україною є насамперед проявом головного процесу – пошуку компромісних рішень, спрямованих на спрощення ситуації у світі, на відхід від найгостріших форм конфронтації Глобального Заходу та Росії.

На його думку, зовнішні показники успіху президента США у світобудуванні будуть особливо вражаючими на тлі істерії "можливого вторгнення РФ в Україну", що спеціально нагнітається нині.

"Прямі переговори між президентом Зеленським та президентом Путіним будуть важливим атрибутом такої привабливої для всього світу картини "стратегічної перемоги розсудливості та миролюбності". Уникнути таких успішних переговорів українському керівництву не вдасться. Буде досягнуто нових дієвих компромісів", – прогнозує Валентин Якушик.

Переговори у форматі Зеленський-Путін станом на сьогодні навряд чи можливі

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзивідзинський упевнений, що про повноцінні переговори говорити поки не варто у зв'язку з тим, що ця теза з'явилася не колегіально, а з боку виключно українського президента.

"До моменту його відповідної заяви в Раді 1 грудня серйозно, на міжнародному рівні, в рамках Мінського чи Нормандського форматів ніхто про прямі переговори України з РФ не говорив. Ймовірно, з боку Зеленського це спроба піти на діалог з огляду на ризики, які створює для України Російська Федерація. Ворог, який зосередив біля кордонів із Україною майже 100-тисячний військовий контингент. Ворог, який будь-коли готовий здійснити повномасштабне військове вторгнення на територію нашої країни", – зазначає експерт.

Він не виключає, що Зеленський таким чином намагається вирішити низку завдань.

По-перше, виграти час, щоби краще підготувати українську армію до ймовірного нападу з боку країни-агресора.

По-друге, підштовхнути Захід до тиску на РФ та підтримки України.

По-третє, постати перед виборцями у вигляді людини, яка намагається робити все, щоб виконати одну з головних своїх передвиборних обіцянок (так і не виконаних) – припинення війни на Сході України.

"Якби такі переговори відбулися, максимум, на що можна було б розраховувати – це припинення вогню на певний період на певній території, а також на обмін полоненими. Але переговори у форматі Зеленський-Путін на сьогодні навряд чи можливі, – вважає Владислав Дзивідзинський. – Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков чітко пояснив, що на жодні переговори щодо війни на Донбасі Росія не піде. Тому що не визнає себе учасником конфлікту. Україні вкотре запропонували вести переговори із представниками ОРДЛО".

За словами експерта, активізація США щодо російсько-українського конфлікту є логічною реакцією на загострення ризиків, насамперед військових, які створює РФ у центрі Європи – в Україні.

"Тим більше з огляду на те, що Україна, яка тяжіє до Західного світу, є для США партнером, а РФ – геополітичним противником. Тож будь-які консультації з українською владою для Білого дому є важливими з погляду стабілізації ситуації або її моніторингу, – наголошує Владислав Дзивідзинський. – Західний світ загалом та США зокрема розуміють, що у разі ескалації їм доведеться реагувати. І деякі вже заявили про таку готовність - як та сама Великобританія, готова відправить, за потребою, в Україну 600 спецназівців. Втім, поки що ставка робиться на переговори. Але зараз вони навряд чи способи призвести до закінчення війни. Ми не маємо аргументів – ні дипломатичних, ні військових, ні економічних – щоб це стало вигідно РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" - Давид Арахамія заявив, що прямі переговори з РФ стануть визнанням того, що Росія - сторона конфлікту.