Головна Новини Політика зовнішня політика Рішення про початок війни ухвалено, але дипломатії ще залишили шанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Рішення про початок війни ухвалено, але дипломатії ще залишили шанс

Заколотники, які скинули з посади законно обранного президента, не мають наміру повертати йому владу

11 серпня 2023, 16:41 comments1559
Поділіться публікацією:

Країни, що входять до складу регіональної організації Економічна спільнота країн Західної Африки (ЕКОВАС), ухвалили рішення про направлення військ до Нігеру для відновлення в країні конституційного порядку. Про це, як повідомляють "Коментарі", йдеться у заяві за підсумками спеціального саміту ЕКОВАС. Він пройшов у четвер, 10 серпня, у столиці Нігерії Абуджі.

Рішення про початок війни ухвалено, але дипломатії ще залишили шанс

Нігер на карті Африки

У рішенні наголошується, що держави — члени спільноти висловлюються за дипломатичне вирішення питання влади в Нігері, але при цьому розпочинають розгортання "сил реагування". Терміни проведення військової операції та її деталі залишаються неясними.

Незадовго до саміту Євросоюз заявив про підтримку будь-яких дій ЕКОВАС щодо Нігеру.

Напередодні саміту голова ЕКОВАС та президент Нігерії Бола Тінубу назвав "вкрай важливим" "приділяти першочергову увагу дипломатичним переговорам та діалогу як основі нашого підходу". За його словами, мета полягає в тому, щоб "переконати нових правителів Нігеру відмовитися від влади та повернути її поваленому президенту Базумі.

Водночас президент Кот-д'Івуару Алассан Уаттара висловив сподівання, що рішення про відправку сил ЕКОВАС буде "негайно реалізовано".

Заколотники в Нігері загрожують вбити поваленого президента у разі вторгнення країн ЕКОВАС до Нігеру.

Нагадаємо, що 26 липня у Нігері стався державний переворот. Бійці президентської гвардії виступили по національному телебаченню і оголосили про усунення глави держави Мохамеда Базума, закриття кордонів та введення комендантської години. Командування армії заявило про солідарність із заколотниками. Поваленого президента утримують у його резиденції.

Франція, економіка якої залежить від поставок урану з Нігеру, публічно не заявляла про свій намір провести військову операцію в Нігері. Але 9 серпня заколотники стверджували, що Франція порушила повітряний простір Нігеру та звільнила деяких "терористів". Франція відкинула ці заяви.

Тим часом, ВСУ зробили диво: у Пентагоні зробили заяву про українське контрнаступ.

Стало відомо, яка країна в Джидді запропонувала підключити РФ до переговорів щодо України.

А в Україні звільнять усіх обласних військкомів: Зеленський зробив заяву.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини