Головна Новини Політика зовнішня політика Резніков передрікає Росії «глибокі зміни»: яка їхня ймовірність і пов'язаність із війною на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Резніков передрікає Росії «глибокі зміни»: яка їхня ймовірність і пов'язаність із війною на Донбасі

Експерти оцінили твердження Олексія Резнікова про те, що в 2021 році на Росію чекають серйозні зміни, які позначаться на війні на Донбасі

5 квітня 2021, 19:24
Поділіться публікацією:

Віце-прем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що в поточному році в Росії відбудуться глибокі зміни, які відіб'ються на російсько-українській війні та ситуації на Донбасі. "Коментарі" запитали в експертів, чи є підстави для таких припущень.

Резніков передрікає Росії «глибокі зміни»: яка їхня ймовірність і пов'язаність із війною на Донбасі

Війна на Донбасі. Фото з відкритих джерел

"Максимум, що собі може дозволити сьогодні Путін — разове, локальне загострення ситуації на лінії розмежування"

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM & PM" Олександр Курбан впевнений, що 2021 рік може стати доленосним для України в ракурсі кардинального поліпшення зовнішньої безпекової ситуації і початку процесів відновлення територіальної цілісності.

"Нинішня загроза широкомасштабного вторгнення з боку РФ не більше ніж інформаційна атака, тому що ні сил, ні коштів, ні ресурсів для війни з Україною у Кремля немає. Максимум, що собі може дозволити сьогодні Путін — разове, локальне загострення ситуації на лінії розмежування і активізацію п'ятої колони всередині України, — вважає Олександр Курбан. — Розповіді про 28 батальйонно-тактичних груп ВС РФ — це страшилка для тих, хто не розбирається у військовій темі. У кількісному вигляді, це десь 30-35 тис солдатів. Для порівняння, тільки угруповання ВСУ в зоні ООС становить близько 40,1 тис. за час останнього демонстративного перекидання військової техніки та особового складу російської армії до кордонів України, за фактом, росіян збільшилося приблизно на 4 тис. А велика кількість техніки, що рухається зі всіх сторін в напрямку України, це лише кілька колон, знятих на відео і фото з різних ракурсів".

На думку експерта, потенційне широкомасштабне вторгнення в Україну сьогодні стане гарним і гучним закінченням геополітичного проекту під назвою "Російська Федерація".

Олександр Курбан пояснює: "Внутрішні економічні та політичні кризи в РФ настільки послабили її, що незабаром Москва може втратити можливість контролювати фінансові потоки всередині країни. А це означає, що окремі регіони, очолювані місцевими бізнес- і політичними елітами, почнуть проводити свою політику. Серед перших вибухнуть Чечня, Татарстан, республіка Саха (Якутія), Далекосхідний регіон. Навіть Тива, батьківщина військового міністра Шойгу, кращого друга російського президента, сьогодні демонструє приховані антиросійські настрої".

Останній бастіон фінансової стабільності РФ, Фонд національного добробуту, з якого гроші йдуть на пенсії та інші соціальні виплати, вже спустошений, підкреслює експерт.

"За перший квартал цього року використані всі джерела надходжень до нього, — акцентує Олександр Курбан. — Уже влітку або на початку осені росіяни залишаться без грошей. Нафтогазові компанії, на яких тримається зовнішня політика Кремля, близькі до банкрутства. Подальший вихід — або розкуркулення власних олігархів або зовнішні позики. Обидва варіанти далекі від реальності. Тому що олігархи — це опора кремлівського режиму, а на зовнішньому рівні фінансів РФ може позичити хіба що Китай. Втім, це теж не варіант для Росії, тому що, врешті-решт, буде коштувати відмові від національного суверенітету".

Експерт вважає, що єдиний в цей момент вихід для Росії — йти на конструктивний діалог із Заходом.

"А це означатиме, перш за все, врегулювання відносин з Україною, — підкреслює Олександр Курбан. — Тобто, завершення конфлікту на Донбасі і повернення окупованих територій, а також початок діалогу щодо повернення Криму. Можливо, все це буде відбуватися вже при новому російському президентові, тому що Путін, починаючи з осені минулого року, наполегливо готується до трансферту влади. Втім, це вже не важливо, хто буде домовлятися про капітуляцію, бо головне — результат. У разі обрання російською владою оптимального варіанту виходу з кризи, тектонічних змін можна очікувати вже влітку або восени. Зрозуміло, що зовні це не буде виглядати, як капітуляція РФ, тому що така постановка питання може дестабілізувати ситуацію всередині країни, населення якої живе заради власної величі. Але зміни будуть принципові, інакше Росію чекає або розвал — або потрапляння під повну залежність від Китаю".

"В поточний момент є три основні варіанти"

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан вважає, що в цей момент передумов для того, щоб відбулися швидкі зміни всередині РФ, що несуть позитив для України, немає.

"Якщо в РФ відбудуться якісь глобальні зміни, звичайно, ми можемо чекати змін і в стосунках між Росією та Україною. Але все залежить від того, коли і які відбудуться зміни. В цей момент є три основні варіанти. Перший — подоба революції, яка відбулася в Україні в 2014 році, в результаті чого до влади прийде умовний Навальний. Поки мало що вказує на такий варіант розвитку подій. Другий — передача Путіним влади наступнику. Третій — палацовий переворот, коли на місце Путіна прийдуть ще більш агресивно налаштовані послідовники його імперської політики. Такі собі яструби, готові вести ще більш жорсткий наступ у всіх фронтах. Перший варіант виглядає малоймовірним. Другий і третій — цілком можливі, але аж ніяк не вказують на те, що відносини між офіційними Києвом і Москвою будуть поліпшуватися", — підкреслює Вадим Трюхан.

За його словами, навіть якщо якимось фантастичним чином втілитися в життя перший варіант (революція і умовний Навальний), розраховувати на моментальне повернення тимчасово окупованого Донбасу, а тим більше — Криму — годі й говорити.

"У короткостроковій перспективі при будь-якому варіанті відновлення територіальної цілісності України чекати не доводиться. Але нам і не потрібно чогось чекати, — акцентує експерт. — Хоч в РФ спостерігається зростання цін на продукти харчування (приблизно на 20% з початку року), зростання соціальної напруженості та падіння рейтингу Путіна — ситуація залишається під контролем Кремля. Та й взагалі — сподіватися на те, що за нас щось вирішить "російський народ" не варто. Захистити себе можемо лише ми самі. Легше буде, якщо поруч будуть стояти американці і європейці. Обнадіює, що намітилися тенденції повернення США лідируючої ролі в світі. У тому числі щодо захисту своїх стратегічних партнерів, до яких належить і Україна. Але, знову ж таки, ми повинні розраховувати, перш за все, на себе. Тиснути корупцію і "п'яту колону", зміцнювати армію, обороноздатність, інституції, демократію".

Раніше повідомлялося, що експерти пояснили, чи є загроза повномасштабного вторгнення в Україну і що задумала Росія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини