Головна Новини Політика зовнішня політика Режим Путіна під забороною: у США збираються ухвалити вбивчу резолюцію
commentss НОВИНИ Всі новини

Режим Путіна під забороною: у США збираються ухвалити вбивчу резолюцію

У конгресі США запропонували не визнавати Путіна президентом після 2024 року

19 листопада 2021, 13:57 comments1304
Поділіться публікацією:

Конгресмен-демократ, співголова Комісії Конгресу США з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінської комісії) Стів Коен та його заступник, республіканець Джо Вілсон внесли на розгляд Палати представників резолюцію, яка вимагає припинення визнання Сполученими Штатами Володимира Путіна президентом Росії, якщо він залишиться при владі після 2024 року (тоді мають відбутися чергові вибори, під які переписали Конституцію РФ). Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цей крок, а також те, у якому форматі Путін може спробувати зберегти владу.

Режим Путіна під забороною: у США збираються ухвалити вбивчу резолюцію

Конгрес США. Фото з відкритих джерел

Путін отримав меседж — США готові піти на повну ізоляцію РФ

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик припускає, що питання щодо невизнання Путіна президентом у разі його балотування у 2024 році навряд чи дійде до якогось остаточного вирішення.

"Скоріш за все, його не голосуватимуть. Це просто політичний демарш. Один із меседжів, переданих Путіну – що США готові піти на повну ізоляцію РФ, – пояснює експерт. – Але це демонстративніше дійство, ніж сценарій, підкріплений достатнім ресурсом. Штати можуть спробувати ізолювати Росію, виключити зі всіх міжнародних майданчиків, максимально вводити санкції, вимагаючи того ж таки від європейських партнерів. Але економічно Захід не потягне консолідовано таку економічну війну (яка час від часу виявлятиметься і в гарячих фазах), тим більше в умовах загострення відносин між США та Китаєм. Ми не маємо однополярного світу, США змушені вибудовувати відносини з РФ з погляду стримування як її, так і Китаю. І сценарій ізоляції, Берлінського муру №2 між Заходом і РФ тут навряд чи може бути реалізуємим".

На думку Віталія Кулика, США взаємодіятимуть із РФ у тому чи іншому варіанті. Намагатимуться побудувати деякі формати співіснування. І Путін у цій архітектурі залишається переговорною точкою, виключати яку з процесів не будуть, як би нам цього не хотілося.

"Щодо "спадкоємця Путіна" у владі, навряд чи зараз усередині самої РФ є якесь розуміння з цього приводу, – вважає експерт. – Є зручна формула, коли того ж міністра оборони Шойгу називаю дублером, але не спадкоємцем. І таких "дублерів" у Путіна чимало. Але хто з них увійде до транзиту влади, передбачити досить складно. Думаю, сам Путін поки що не вибудовує подібних сценаріїв, а мислить категоріями збереження себе у владі".

У Росії – яскраво виражений персоналістський режим. І транзит влади за таких умов до нового президента пов'язаний із багатьма ризиками, акцентує Віталій Кулик.

Він пояснює:

"Росія – це не центрально-азіатська країна, де транзит влади може зберегтися за стабільності системи. Навіть в Узбекистані, де була повна стабільність, після смерті президента Карімова перехід влади до Мірзієєва стався з деякими шорсткістю, у тому числі "зачисткою" клану Карімова. Відхід Назарбаєва у Казахстані відбувався з урахуванням збереження його персонального впливу політичний процес, і збереженням його оточення у тому політичному процесі. Що стосується РФ, не впевнений, що транзит влади пройде мирно та безпроблемно. Скоріше чекає загострення у процесах боротьби за владу".

За словами експерта, для України та світу найбільш прийнятним наслідком був би розпад РФ як держави.

"Розпад на різноманітні квазідержавні утворення. І проведення там стабілізаційної миротворчої операції ООН, – зазначає Віталій Кулик. – Відповідно – контрибуції та репарації з боку того, що іменуватиметься на той момент Росією, на адресу України – за Крим та Донбас. З їх поверненням. Це було б ідеальним варіантом. Адже Росія зараз – країна-терорист, спонсор тероризму, яка злетіла з котушок і мчить у прірву. Тому світ зацікавлений, щоби РФ у такому вигляді, як зараз, перестала існувати".

Становище Путіна у 2024-му році в міжнародному політичному та правовому просторі буде набагато гіршим, ніж у Лукашенка – зараз

Політолог Андрій Окара вважає ініціативу американських конгресменів доказом того, що протиріччя між США та РФ посилюються.

"Звичайно, проведений влітку-2020 так званий референдум-плебісцит (по суті – ні те, ні інше), гібридне голосування за зміну Конституції, що дозволяє Путіну балотуватися знову і знову, не має нічого спільного з демократією. І з тими міжнародними зобов'язаннями, які раніше брала на себе Росія. Не кажучи вже про те, що під час цього дійства була величезна кількість порушень, фальсифікацій. На що зараз і вказують конгресмени. Дивно, що лише зараз", – зазначає політолог.

Він додає цікаво, що тут є двопартійний консенсус (демократи і республіканці діють в одному ключі), а також відповідна позиція двох палат Конгресу. І це дозволяє з високою ймовірністю говорити, що відповідну резолюцію можна прийняти. І, якщо Путін балотуватиметься у 2024 році з передбачуваною перемогою, його правове становище у міжнародному політичному та правовому просторі буде набагато гіршим, ніж у невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка – зараз.

Андрій Окара акцентує, що питання передачі влади за умови російської політичної системи – складне, непередбачуване, загадкове.

Політолог розмірковує так:

"Виходячи з логіки Путіна та його дій, тих параметрів, за якими він приймає складні політичні рішення, швидше за все, він не йтиме напролом. І не стане 2024-го балотуватися у президенти. Припускаю, що просто змінять формат влади у РФ. Такий собі сценарій Казахстану, коли Назарбаєв перестав бути президентом, але залишився головою народу. Створив собі посаду, яка мінімально регламентована, але припускає, що саме він – найголовніший. За практичної відсутності відповідальності. А президент – такий собі робітничий кінь, менеджер, який займається держуправлінням. Чимось, чим за президентської республіки займається прем'єр. Думаю, Путін хоче, щоб у разі його звільнення з посади президента той був фігурою №1 не реально, а формально. А умовним цезарем, імператором, керівником всього лишився саме Путін. Не виключаю, що саме для цього у змінах до Конституції прописали якусь Державну раду. Зважаючи на все, він стане тим органом, через який Путін, ставши на чолі, керуватиме країною після 2024 року. Не називаючись президентом, але будучи ним. А президентом стане мінімально харизматичний політик, непоказний персонаж".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін звинуватив НАТО у руйнуванні всіх механізмів діалогу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини