Головна Новини Політика зовнішня політика Радник Держдепартаменту США відвідає Україну: чи будуть якісь зрушення з питанням "Північного потоку-2"
commentss НОВИНИ Всі новини

Радник Держдепартаменту США відвідає Україну: чи будуть якісь зрушення з питанням "Північного потоку-2"

Перебуваючи в Києві, радник Дерек Шолль зустрінеться з вищими чиновниками

20 липня 2021, 13:32
Поділіться публікацією:

Радник департаменту США Дерек Шолль їде до Києва 20-21 липня і Варшави 21-23 липня, щоб посилити стратегічну цінність відносин США з Україною і Польщею Чи можливо, що будуть якісь зрушення з питанням "Північного потоку-2"? Що Україна може отримати, крім чергових запевнень у підтримці? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Радник Держдепартаменту США відвідає Україну: чи будуть якісь зрушення з питанням "Північного потоку-2"

Держдеп (фото з відкритих джерел)

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик зазначає, що Дерек Шолль — ветеран різних адміністрацій демократів. Працював як в посадах державного характеру, так і (як правило) — як радник. Також у всіляких мозкових центрах дослідних у Вашингтоні.

"Людина дуже досвідчена. На посаді радника Держдепу, щоб виконувати різного роду делікатні місії, — пояснює Володимир Дубовик. — В такому випадку відвідує Київ і Варшаву. Не виключаю, що основна причина візиту — Україна, а Польщу вже додали, щоб не виглядало так, що Шолль летить тільки в Київ".

По "Північному потоку-2" навряд чи варто очікувати якихось кардинальних рішень, вважає експерт. Вже зрозуміло, що він буде добудований.

"Американці не будуть накладати санкції на компанії ЄС. Не хочуть викликати обурення ключових європейських партнерів, німецьких насамперед. Як говорили не раз — вони навряд чи вже можуть зупинити завершення будівництва газопроводу. Адміністрація Байдена практична. Вона не буде псувати відносини на важливому для себе напрямку, при цьому без гарантії, що це може привести до бажаних результатів (СП-2 все одно буде добудоване). Інша справа, чи буде він відкритий. Отримання ліцензій та іншого — вже нова стадія. Але, схоже, Вашингтон таки визнач зі своїм підходом до проєкту — і міняти його не буде", — впевнений Володимир Дубовик.

На його думку, Україна повчає не просто чергові запевнення в безпеці, а й постійну допомогу — в цьому і не тільки ракурсі — з боку США.

"Що б там не казали на Банковій, Америка — наш партнер №1 після початку російської агресії. Допомога йде постійно, по різних каналах, на різні сфери — не тільки оборони і безпеки. Я недавно зустрічався з виконуючою обов'язки посла Христиною Квін. І рекомендував посольству США більше говорити про те, яка величезна кількість проєктів в Україні фінансується американцями. Щоб люди знали, наскільки велика насправді підтримка. Наприклад, за наступні тижні відкриті важливі пости берегової охорони в Маріуполі та Бердянську. Скоро відкриється такий же в Одесі. США виділили близько 20 млн доларів на ці три об'єкти. І це лише один невеличкий приклад, — акцентує експерт. — Чи багато хто про це чули?"

Володимир Дубовик зізнався, що його більше турбує не позиція Заходу — Вашингтона або Берліна, а позиція Києва.

"За своїм причин, які до кінця не зрозумілі, українська влада взяла курс на драматизацію відносин із Заходом в цілому і Вашингтоном зокрема. Звучать заяви, в тому числі від президента Зеленського, в стилі, що США повинні визначитися, на чиєму боці вони в російсько-українському конфлікті. Це вже занадто. Як і постійні істерики з боку Києва з приводу того, що роблять або не роблять для нас Вашингтон і Берлін, — зазначає експерт. — Радник глави Держдепу під час свого візиту, цілком можливо, спробує, як то кажуть, "заміряти температуру". Щоб зрозуміти, що може тактично зробити американська адміністрація в цю хвилину, щоб зняти градус напруги. Може бути, всі ці кидання тарілками в стіну пов'язані з тим, що досі не визначена дата візиту Зеленського в Вашингтон. Можливо, там приймуть рішення затвердити дату, щоб в Києві трохи заспокоївся. Чомусь в Офісу президент пріоритет — щоб у Зеленського був візит до Вашингтона, красивий, мало не життєво важливий. Точно не гірше, ніж у попередника. Так, візити глави держави в США — це завжди добре для України. Але робити з цього ідею фікс — занадто. Відносини і так нормальні. А основну напруженість вносить саме українська сторона, особливо в останні місяці".

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що головною темою обговорення під час візиту Дерека Шолль в Київ стане не Північний потік-2 ", а ультиматум глави Держдепу Етоні Блінкена, який був недавно озвучений.

"Мова про п'ять пунктах, які були висунуті Блінкеном їм трохи раніше української влади. Завуальовано це під боротьбу з корупцією і розвиток економічних відносин. Але цілі зовсім інші, — упевнений Михайло Чаплига. — Наприклад, американська сторона наполягає на тому, щоб Україна передала іноземним приватним особам повний контроль над судовою системою, над антикорупційною інфраструктурою, над стратегічними підприємствами і економікою. Це — повна десуб'єктивізація української влади, перехоплення прямого управління державою іноземними приватними особами".

Чи не виключає експерт і того, що після ряду пасажів нашій владі в бік Китаю (мовляв, розвернемося з Заходу, якщо не отримаємо від нього достатньої підтримки на Схід), візит буде присвячений і цим питанням.

"Штати явно цікавить, чи готова українська влада виконати ультиматум Блінкена. Або ж вона серйозно готова до розвороту в бік Китаю? Поки ні ЄС, ні США, ні Китай серйозно не сприймають ці загрози, тому що немає технічної можливості для їх реалізації. Більше мова про політичної відповіді нашої влади на ультиматум Блінкена. Всі зустрічі і бесіди будуть присвячені саме цим питанням, — прогнозує Михайло Чаплига. — Будуть намагатися знайти компроміс. Українська влада буде не погоджуватися на десуб'єктивізацію. США — тиснути ... Швидше за все, Шолль повідомить Зеленському, що якщо той не погодиться віддати названі три напрямки безпосередньо американцям, то йому вручать "чорну мітку". Це означає, що США припинять безпосередньо взаємодіяти з українською владою. І будуть вирішувати питання в геополітичній конфігурації за участю ЄС, РФ, Китаю. У тому числі — про Україну без України".

У підсумку, продовжує експерт, наша країна стане ще більш залежною від зовнішньополітичних домовленостей інших гравців.

"Наша влада не буде сприйматися, а тиск і управління буде формуватися зовнішніми факторами через кредитну і торгову політику. Відповідно, офіційному Києву доведеться рефлексувати на ті проблеми, які в результаті виникнуть всередині України. Тобто, управління буде опосередкованим, але не через українську владу, а через зовнішні чинники, які стануть змушувати її діяти в тому чи іншому ключі", — припускає Михайло Чаплига.

На його думку, вихід тільки один — відновлення суб'єктності країни. А саме: повернення контролю над фінансово-кредитною системою (НБУ), над стратегічними підприємствами (корпоративне управління можна залишити, прибравши з наглядових рад іноземців та ввівши туди представників держави і трудових колективів — профспілки), проведення судової реформи (виконання рекомендація Венеціанської комісії щодо небезпеки для суверенітету України і незалежності судової влади залучення зарубіжних експертів до відбору українських суддів).

"По суті, робити те, що робив Путін після Єльцина. Очевидно, що Зеленському доведеться ставати українським Путіним, якщо він захоче зберегти суб'єктність, — каже Михайло Чаплига. — Чим це закінчиться для нашої країни — важко прогнозувати. Зараз інший історичний контекст, геополітичний, економічний. Ми стоїмо зараз в точці зламу епох, як РФ між Єльциним і Путіним. Як Україна зможе пройти це — складно сказати".

Раніше портал "Коментарі" писав, скільки втратить Україна від зупинки транзиту газу з РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

20 липня 2021, 14:45

Никто ничего ломать не будет, все сломано - и власть, и народ. Власть откровенно грабит недокраденное кондитером, народ разуверился во власти и подался на заробиткы на чужыну. Внутри страны беспределят бандиты-чиновники. Ждем коллапса.


Новини