Головна Новини Політика зовнішня політика Путін пригрозив Україні: що може послідувати за заявою
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін пригрозив Україні: що може послідувати за заявою

Експерти розповіли, як може діяти Росія у відношенні до України після заяви Володимира Путіна

14 травня 2021, 17:30
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін після подій навколо його кума, одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука, відправленого на два місяці під домашній арешт, заявив, що Україну намагаються "перетворити в антипод Росії". І пригрозив, що Росія буде "належним чином" реагувати на "загрози". "Коментарі" дізналися в експертів, якою може бути ця реакція і що слід зробити Україні.

Путін пригрозив Україні: що може послідувати за заявою

Путін. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Реакція буде в рамках стратегії непрямих дій"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Старіков відзначає, що є кілька видів впливу однієї держави на інше. У тому числі стратегія знищення, стратегія залякування, стратегія ядерного стримування.

Останнім часом до них додалася і стратегія непрямих дій — та сама гібридна війна, в якій ми живемо. І саме її, впевнений експерт, Росія продовжить використовувати проти України.

"Реакція, про яку заявив Путін, буде саме в рамках стратегії непрямих дій, — вважає Олег Старіков. — По-перше, можливий викид інформації компрометуючого характеру на вищих посадових осіб України, які ведуть бізнес з РФ або мають власність, нерухомість і т.д. на території РФ і АРК Крим. І платять при цьому там податки і комунальні платежі. По-друге, по всій видимості, будуть введені відповідні санкції щодо українських бізнесменів, що мають інтереси в РФ. І цей їхній бізнес може бути зупинений. По-третє, слід очікувати посилення роботи російських спецслужб в рамках інформаційної війни і кібервійни. Якщо США не може захистити себе від таких атак, то Україні тим більше буде складно захистити об'єкти критичної інфраструктури, які можуть стати мішенями. Чи готова Україна до цього — незабаром побачимо".

"Чергова спроба змусити Україну змінити геополітичний курс"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький, що став переможцем голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі", вважає, що немає такого, чого би РФ за сім років гібридної війни не зробила з Україною. Були вже і незаконна анексія Криму, і окупація частини Донбасу, і закамуфльоване вторгнення російської армії, і обстріли з російської території. І постійна допомога т.зв. "ДНР" і "ЛНР" — найманцями, боєприпасами, озброєнням, паливом і так далі. І багато чого ще, включаючи спецоперації різного плану.

"Що вони ще можуть зробити? Скинути на нас ядерну бомбу? Почати повномасштабне вторгнення? Ескалація на Донбасі — так, можлива. Але без російської армії серйозного збитку нам нанести не зможуть. А повномасштабна війна — це зовсім інші розклади. Які точно не потрібні Кремлю", — упевнений Олексій Голобуцький.

На його думку, якщо президент Зеленський і його оточення по-справжньому, а не імітаційно доведуть справу з "п'ятою колоною" до кінця (суди, вироки, заборона партій) — через якийсь час у Путіна просто не залишиться, через кого розхитувати Україну. Правда, експерт сумнівається, що ми бачимо реальну боротьбу з агентами Кремля, а не імітацію.

"Важливо розуміти, що ніхто зараз не мислить категоріями — захопити країну, окупувати, спробувати її утримати. Йдуть гібридні війни. І заяви типу сьогоднішніх путінських — просто нагнітання обстановки, чергова спроба змусити Україну змінити геополітичний курс. Мовляв, хочете жити мирно-спокійно, не думайте про НАТО і ЄС, барахкотіть з нами разом в пострадянському болоті. Але якщо у Кремля не буде навіть ілюзорної надії, що в Україні є сегмент політичних еліт, який готовий присягнути РФ і має достатньо впливу, Росія відступитися. Як відступилася від країн Балтії. Так що нам потрібно продовжувати тиснути ОПЗЖ та інші проросійські сили. І не реагувати на загрози з боку Путіна. Внутрішня справа України — у процесі боротьби з російською агресією боротися з агентурою ворожої держави", — резюмує Олексій Голобуцький.

Раніше "Коментарі" повідомляли, про яке поглинання Донбасу і чому заговорили в ЄС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини