Головна Новини Політика зовнішня політика Пуста декларація чи історичне рішення: яке значення матиме голосування в ООН
commentss НОВИНИ Всі новини

Пуста декларація чи історичне рішення: яке значення матиме голосування в ООН

Днями відбудеться голосування Генеральної Асамблеї ООН за резолюцію про українську "формулу миру".

23 лютого 2023, 10:33
Поділіться публікацією:

У ній, зокрема, вимагається від Росії повне виведення її збройних сил з території України, а також припинення бойових дій. Яке значення для нас матиме це голосування? Це запитання ми адресували експертам.

Пуста декларація чи історичне рішення: яке значення матиме голосування в ООН

Генасамблея ООН. Фото: https://www.gettyimages.com/


Резолюція зафіксує українські позиції щодо завершення війни


На думку політолога Петра Олещука, голосування буде плідним для Києва. 


“Якщо це рішення виноситься на Генасамблею ООН, то попередньо відповідні консультації були проведені, ймовірність того, що нехай не всі країни, але більшість можуть проголосувати за цю резолюцію [висока]”, — каже він. 


На думку політолога, ухвалення цього документу унеможливить спроби нав’язати Україні альтернативні сценарії завершення війни. 


“Як приклад можна згадати ситуацію з голосуванням Генасамблеї ООН за рішення щодо майбутніх репарацій, — розповідає Олещук. — На даний момент це рішення не мало конкретних наслідків, але в майбутньому може стати підставою для юридичної бази стосовно цих виплат. Гіпотетичне рішення Генасамблеї ООН щодо української “формули миру”, яка раніше була оприлюднена Президентом України, дасть сильний аргумент для нас у протидії будь-яким спробам нав’язати альтернативні підходи щодо перемир’я, припинення вогню — без вирішення ключових завдань, які стосуються територіальної цілісності та суверенітету України”.


Тобто Україна в подальшому зможе апелювати до відповідного рішення Генасамблеї ООН як для базового документу для подальшого будь-якого документального завершення бойових дій, додав політолог. 


Ложка дьогтю


Політолог Віталій Кулик дещо скептичний. Він вважає, що ООН — “структура, що відмирає” і після війни постане потреба в інституції нового світопорядку. 


“Як і будь-які рішення Генасамблеї, вони матимуть декларативно-політичний характер. Звичайно, це спростить нам звинувачення Росії в агресії з перспектив введення Міжнародного трибуналу”, — каже він.


Разом з тим, продовжує Кулик, до документу можна буде апелювали при формуванні великого договору післявоєнного врегулювання, зокрема, це гарантії безпеки для України, це покарання злочинців тощо. Проте світ стикається з дефіцитом безпеки, який покрити тільки рішеннями Генасамблеї поки що не вдасться, зауважив політолог.


Раніше “Коментарі” писали, що під час онлайн-виступу на 77-й Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський запропонував "формулу умов миру", яка допоможе уникнути воєн у майбутньому. За його словами, ця формула пропонує такі умови миру: покарання за злочин; захист життя; відновлення безпеки та територіальної цілісності; гарантії безпеки; рішучість.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини