Головна Новини Політика зовнішня політика Протести в Росії: результати і прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Протести в Росії: результати і прогнози

Експерти оцінили результати протестів і розповіли про можливий розвиток ситуації

25 січня 2021, 12:03
Поділіться публікацією:

У Росії пройшли масштабні протести прихильників Навального і не менш масштабні затримання їх учасників. Експерти проаналізували результати акцій і дали свій прогноз на подальший розвиток подій — як всередині РФ, так і по реакції Заходу.

Протести в Росії: результати і прогнози

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Основний страх російської правлячої верхівки"

Політолог, доктор історичних наук Олена Галкіна звертає увагу, що географічне охоплення протестів (практично у всіх найбільших містах), а також їх масовість (160-200 тис., судячи з даних учасників і незалежних ЗМІ), стали безпрецедентними для сучасної Росії. Не спрацювало навіть залякування можливих учасників несанкціонованих акцій.

"Ми маємо справу не тільки з об'єднанням навколо фігури Навального, — зазначає політолог. — Спрацював ще й кумулятивний ефект негативу. Владі згадали і підвищення пенсійного віку (під соусом пенсійної "реформи"), і те, що звичайних людей фактично кинули напризволяще під час пандемії. Плюс фільм Навального про палац Путіна в Геленджику став для багатьох мотиватором приєднання до протесту. Зверну також увагу, що крім традиційних гасел "Путін — злодій!" або "Відпускай!", часто звучала вимога свободи. І вже не тільки Навальному і іншим політичним в'язням, а й, схоже, — свободу всім росіянам. Як народу. Від царя-Путіна і його режиму".

Олена Галкіна підкреслює, що революція як повстання мас є основним страхом російської правлячої верхівки. Тому і відбулися численні затримання (понад 2,2 тисячі осіб). Але при цьому, зазначає політолог, у Кремлі пам'ятають, що багато революції недавнього минулого (та ж Революція Гідності в Україні) розгорялися, коли під удар потрапляли школярі, студенти, і старше покоління виходило захищати дітей. Пам'ятають вони й про тенденції, коли спроби силового розгону тих чи інших мітингів призводять до ще більш масових. А тому придушували протести хоч і досить жорстко, але не так, як могли б.

"Репресії, безумовно, ще будуть. Але спершу спробують збити масовість протесту, — пояснює Олена Галкіна. — Уже щосили працює пропагандистська машина, яка розповідає, як мало людей вийшло на акції, що все це проплачено і так далі ... Традиційні брехня і маніпуляції. З моєї точки зору, все тільки починається. Але щоб розвинути успіх в протистоянні з цим режимом, потрібно не відступати, не вестися на провокації, створювати нові мережі довіри та розуміти — навіщо йде бій".

"Нічим особливим ці протести не закінчаться"

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник акцентує: чим більше в РФ буде нестабільності, тим легше буде Україні.

"Росія концентруватиметься на внутрішніх проблемах і послабить хватку в стосунках з Україною, — пояснює він. — Не так сильно тиснутиме на нас в газовому питанні, у виконанні Мінських угод. Але є одне але. Щоб це сталося, протести повинні бути національного масштабу, а не елітарного".

Зараз же протести, підкреслює політолог, зосереджені лише в великих містах. І виходить на них т.зв. російське ліберальне співтовариство. Яке, як ми побачили, не готове битися з владою, але готова страждати від неї.

"Так, до протестів залучена молодь і навіть діти. Але нагадаю, що "повстання школярів" було в Росії й два роки тому. І нічим, крім адмінштрафів для їх батьків, це не скінчилося. Тому, поки протест не перетворився з елітарно-ліберального в національний, великих проблем у російської влади не буде. Так що Україні не варто очікувати, що РФ послабить хватку в стосунках з нами", — прогнозує Микола Мельник.

За його словами, швидше за все російська влада сприйме ці внутрішні протести як щось, провоковане "з-за поребрика". А оскільки на Захід натиснути Кремль не може, буде тиснути на Україну, яку вважає "колонією США"

"Думаю, нічим особливим ці протести не закінчаться. Опір буде придушено силовим способом, якщо не зможуть перекупити середню ланку організаторів мітингів. Завжди є ті, хто хоче імплементуватиметься до складу істеблішменту РФ, але не знають як", — зазначає політолог.

Він вважає, що навряд чи варто очікувати і жорсткої, дієвої реакції умовного Заходу.

"США зараз настільки сконцентровані на внутрішніх проблемах, що навряд чи готові вводить нові санкції проти РФ. Більш того — вся риторика Білого дому наразі спрямована на нормалізацію відносин з РФ, на відновлення угод, які були розірвані при Трампі. Не думаю, що США зараз готові до введення нових санкцій, навіть якщо в центрі РФ почнуть розстрілювати людей з гранатометів, — каже Микола Мельник. — Що до ЄС, то той же МЗС Франції вже зазначив, що "стурбований" ситуацією в РФ. Навряд чи варто очікувати чогось більшого. Тим більше, що ЄС, як і США, теж сконцентрований на внутрішніх проблемах. Більш того — ЄС і США зацікавлені в тому, щоб Росія залишалася надійним партнером. А цю надійність, на їхню думку, схоже, може забезпечити лише Путін".

Як повідомляв портал "Коментарі", в Києві була зірвана мирна акція на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Владимир

25 січня 2021, 12:30

Вы лучше за своих оппозиционеров выходите на митинги а не лезте в чужую страну, они сами разберутся. Вы уроды уже домайданились, что Украина по уши в дерьме.

Саня

25 січня 2021, 12:24

Путин- хуйло! Навальный- хуйло!


Новини