Головна Новини Політика зовнішня політика Промова Зеленського в ООН: які висновки має зробити Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Промова Зеленського в ООН: які висновки має зробити Україна

На думку експертів, Зеленський видав потужну мова, проте нюансів у сказаному вистачає.

25 вересня 2020, 17:10
Поділіться публікацією:

Кримська платформа, реформа ООН (де країна-агресор Росія в якості члена Радбезу раз у раз користується правом вето), важливість протидії пропаганді, кроки на шляху до миру по Донбасу. "Коментарі" дізналися у експертів, як вони розцінюють заяву Зеленського, зроблені на 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Промова Зеленського в ООН: які висновки має зробити Україна

"У Зеленського був гарний виступ"

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій, Глава правління БО "Інститут чорноморських стратегічних досліджень" Юрій Смілянський нагадує, що деякий час тому в українських ЗМІ публікувалося думку представників Великобританії з питання створення "кримської переговорної платформи". Суть британського відповіді була наступна: "РФ не бажає в даний час говорити про Крим. Переговорна платформа має сенс тоді, коли в переговорах беруть участь всі сторони конфлікту. Збиратися на окремій платформі для того, щоб в черговий раз заявити про те, що "Крим — це Україна" без будь-яких реальних наслідків безглузде заняття ".

Зовнішня політика є логічним продовженням внутрішньої політики держави. У цивілізованому світі. На жаль, не в Україні, підкреслює Юрій Смілянський.

"У нас влада звикла використовувати зовнішню політику як інструмент м'якого придушення невдоволення суспільства внутрішньою політикою. Особливо в питаннях війни, окупації частини суверенної території і відновлення територіальної цілісності України, — зазначає експерт. — У своєму виступі президент Зеленський, в тому числі, сказав про те, що він "глава держави, у якого в 21 столітті Російська Федерація анексувала півострів Крим ...". Цими словами діючий президент України фактично визнає, що Кримський півострів є російським. Таке ось своєрідність суспільного використання терміна "анексія". При цьому в чинному українському законодавстві територія Кримського півострова визнається окупованою (і це правильно), а не включеної ".

Юрій Смілянський зізнався, що не знає, використання терміна "анексія" — це помилка самого президента, непрофесійні дії спічрайтерів або свідомі дії прихованої від української громадськості політики влади в відношення Кримського півострова. Але він вважає безперспективним говорити про питання деокупацію Криму після того, як публічно визнати його територією іншої держави. Держави-агресора, Російської Федерації.

"Якщо не враховувати цього термінологічного аспекту, то це гарне публічний виступ, — каже Юрій Смілянський. — Але реальні підсумки для озвученого питання перспектив деокупацію Криму такий виступ може принести лише в разі, якщо внутрішня політика України буде послідовно формувати умови цієї самої майбутньої деокупацію і реінтеграції. На жаль, поки владою така послідовна політика не сформована. Хоча розмови про необхідність її формування йдуть вже сьомий рік ".

Прокоментував експерт і розмови про необхідність реформувати ООН в цілому і Ради безпеки ООН — зокрема.

"До тих пір, поки РФ може використовувати своє право вето в Радбезі, розраховувати на прийняття цим органом справедливих рішень по кримського питання в тому числі і в цілому з питань війни, яку РФ розв'язала проти України, не доводиться, — впевнений Юрій Смілянський. — Генеральна асамблея ООН може прийняти справедливі рішення. А ось Радбез ООН з російським правом вето перетворився в безглузде освіту ".

"Кількість жертв пропаганди перевищує кількість постраждалих внаслідок військових дій"

Співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "Антс", експерт в сфері комунікацій Людмила Долгоновская зазначає: "Ювілейна сесія ГА ООН — важлива платформа для артикуляції державами своєї візії світового устрою. Я б хотіла висловити підтримку ініціативам, озвученим Президентом України. Особливо мені співзвучно пропозицію створити в Києві Міжнародний офіс з протидії дезінформації і пропаганді ".

За словами експерта, інформаційні атаки і дезінформація мають глобальний масштаб. А Україна — фактично єдина країна, яка має як унікальний бойовий досвід, так і досвід протидії інформаційним загрозам з боку РФ.

"Модний на Заході термін" вепонізація "інформації, на жаль, давно став нашою реальністю, — підкреслює Людмила Долгоновская. — А кількість жертв пропаганди перевищує кількість постраждалих внаслідок прямих військових дій ".

Міжнародна Кримська платформа і заклик підтримати нову резолюцію по порушення прав людини в Криму — також важливі меседжі, впевнена експерт. Вони не дають можливості "спустити на гальмах" цю тему, як того хоче Кремль.

"Безумовно, питання реформування ООН давно назріло. РФ використовує цю міжнародну організацію для досягнення своїх геополітичний цілей, нівелюючи таким чином її роль у підтриманні миру. Але як практично втілити цю реформу, для мене поки відкрите питання ", — зізналася Людмила Долгоновская.

"Неправильно, що вектор спрямований тільки поза"

На думку глави Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновника в Гуманітарної організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес, в цілому виступ Зеленського на ДАА ООН було хорошим. Але деякі моменти експерту не сподобалися.

"Президент України поставив масштаб, враховуючи, що в нашому конфлікті, у врегулюванні і гуманітарних аспектах, беруть участь міжнародні організації, включаючи ООН. І наш конфлікт демонструє всю складність ситуації, необхідність фактично укладення нового глобального договору в Європі. Як кажуть експерти, потрібен новий Хельскінскій пакт або Гельсінкі 2.0. Те, що президент і його консультанти мислять в таких масштабах — це позитивно ", — впевнений Енріке Менендес.

Але рефрен в промові глави держави про те, що весь світ повинен об'єднатися і допомогти Україні перемогти РФ, різонув. На думку експерта, це демонструє, що Зеленський все ще не зрозумів всю складність конфлікту.

"Неправильно, що вектор спрямований тільки поза, а не всередину, — вважає експерт. — Тим більше, що сам Зеленський рік тому говорив про важливість вирішити проблеми всередині України. Розібратися з нашими внутрішніми протистояннями ".

Чи не сподобалося Енріке Менендес і те, що наступними кроками у врегулюванні конфлікту на Донбасі глава держави назвав висновок незаконних збройних формувань і озброєнь з окупованих територій, повернення контролю над державним кордоном.

"Позиція не нова, так було і при Порошенко. І фактично блокує весь переговорний процес. За великим рахунком, питання реінтеграції Донбасу не зрушується з місця, — зазначає експерт. — Говорити про виведення військ можна нескінченно довго, але цього не станеться без зрушень до політичної частини Мінських домовленостей ".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини