Головна Новини Політика зовнішня політика Призначення Кравчука керівником ТКГ: чи буде від цього користь Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Призначення Кравчука керівником ТКГ: чи буде від цього користь Україні

Експерти схиляються до неоднозначності рішення президента

30 липня 2020, 16:36 comments1464
Поділіться публікацією:

Перший президент України Леонід Кравчук став головою української делегації на мінських переговорах у Тристоронній контактної групи (ТКГ). "Коментарі" дізналися у експертів, чого він може досягти на даному посту.

Призначення Кравчука керівником ТКГ: чи буде від цього користь Україні

"Кравчук є політиком минулого"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович скептично ставиться до цього призначення

"Кравчуку вже немолодий (86 років), так питання – чи зможе активно виконувати покладені на нього завдання. Літати, зустрічатися, сперечатися, продавлювати нашу повістку, – пояснює експерт. – Втім, справа не тільки у віці".

Ігор Рейтерович зазначає, що Кучма мав куди більшу кількість контактів з тими, з ким ведуться переговори. Кравчук таких не має, а на їх налагодження знадобитися певний час.

"До того ж, – продовжує експерт, – Леонід Макарович є політиком минулого. Ті категорії, якими він апелює, не відповідають сьогоднішнім реаліям. Вони з 90-х минулого століття, коли, на думку першого президента, трава була зеленішою, небо вище, Україна сильніше. Але час у нас – інша, виклики – інші. Нам потрібно повертати свою території у країни, яка набагато сильніше нас у військовому сенсі. Тут потрібен жорсткий переговірник. Кравчук мені таким не здається".

Також Ігор Рейтерович нагадує, що саме Кравчук і Єльцин вважаються тими, хто розвалив СРСР.

"А для Путіна це, як він сам зізнавався, – найбільша геополітична катастрофа ХХ століття. І Кравчуку складно буде представляти позицію України в таких умовах. Так, він хвалить Зеленського, він з ним в хороших відносинах. Але тут це не може. Тут важлива жорсткість, який у Кравчука немає, – підкреслює експерт. – Так що ніякого прориву не варто очікувати. Будуть нескінченні обговорення, бажання догодити всім. З моєї точки зору, кандидатура Рєзнікова (віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков – ред.) була б набагато краще".

"Призначення Кравчука виглядає так, ніби Зеленський послабив українську делегацію"

Кравчук – не той політик, який може робити історію успіху, впевнений політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк.

"Він увійшов в історію як президент бідності (згадаймо "кравчучки") і глава держави, позбавив свою країну ядерної зброї, – нагадує експерт. – В переговорах по Донбасу фігура Кравчука виглядає слабше, ніж його попередник Кучма. Виглядає так, ніби Зеленський послабив українську делегацію".

Микола Давидюк прогнозує, що Кравчук, відомий як Хитрий Лис, стане намагатися бути добрим і дипломатичним для всіх, включаючи ворога. А це точно не та дипломатія, яка потрібна Україні.

"Плюс вік, – зазначає політолог. – Мені здається, що людина в такому віці на прориви вже не здатний. Хоч для Кравчука це, безумовно, прекрасний шанс. Він міг би запам'ятатися як переможець, якби вдалося повернути території. Це був би крутий акорд його політичної кар'єри. Але питання в тому, націлений він на це".

"Заміна Кучми на Кравчука — ні про що"

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Микола Капітоненко звертає увагу, що самі по собі Кучма чи Кравчук не можуть чогось досягти в якості голів української делегації в ТКГ. Тому що завдання першого та другого президента новому статусі – проводити політику чинного глави держави – Зеленського.

"Якщо буде відповідна політика, буде і результат, – вважає експерт МЦПД. – У Порошенка підхід був такий: виконання Мінських угод потрібно відкладати, поки не буде зроблений упор на українську трактування. По суті справи, мінська група працювала, щоб якось підтримувати діалог і узгоджувати технічні питання. У Зеленського спершу був підхід – спробувати домовитися бодай про щось. Де-то він був готовий на більш енергійні кроки, поступки. Де-то боявся ризикувати, відчуваючи ситуацію всередині країни".

Після грудня минулого року, коли без особливих проривів (хіба що вдалося зробити обмін утримуваними особами, але не "всіх на всіх") відбулась зустріч лідерів країн "нормандського формату" загальний підхід Зеленського почав все більше нагадувати той, що було при Порошенко, зазначає Микола Капітоненко.

"Так що заміна Кучми на Кравчука – ні про що. Міг бути будь-який інший політик на цій посаді, – вважає експерт. – Не думаю, що залучення політика позаминулого дня може щось змінити. Але підкреслюю – справа не в тому, хто очолює нашу делегацію, а в те, яку лінію поведінки обрали в Офісі президента".

Як раніше повідомляли "Коментарі", перший президент України Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію у Тристоронній контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі замість Леоніда Кучми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини