Головна Новини Політика зовнішня політика Присмак фейковості: експерти прокоментували заяви про евакуацію дипломатів з України
commentss НОВИНИ Всі новини

Присмак фейковості: експерти прокоментували заяви про евакуацію дипломатів з України

Експерти розповіли, чому у ЗМІ знову з'явилися повідомлення про дипломатичну евакуацію

18 січня 2022, 15:45
Поділіться публікацією:

Видання The New York Times повідомило, що Росія евакуює з України співробітників дипломатичних установ РФ. У МЗС України запевняють, що не мають такої інформації. Експерти поділилися з виданням "Коментарями" думками про ці заяви та про можливість відкритої агресії РФ.

Присмак фейковості: експерти прокоментували заяви про евакуацію дипломатів з України

Росія веде гібридну війну, фото з відкритих джерел

Під фоном блефу може ховатися саме бажання широкомасштабного наступу

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко вважає, що бачимо явну інформаційну війну.

"З того ж ряду, що і карти зі стрілками можливого наступу росіян на територію України, які періодично зливає британським та німецьким виданням російська розвідка, – зазначає експерт. – Втім, це не означає, що Росія не підготовилась до реального вторгнення. І хоч агресор зазвичай не діє настільки відкрито (перекидання військової техніки до російсько-українських кордонів, навчання, в тому числі на білоруській території, як залякують заявами), під фоном блефу може ховатися саме бажання широкомасштабного наступу. І це непокоїть не лише нас, а й країни Заходу. Ми бачимо різко зростаючу кількість візитів глав зовнішньополітичних відомств до Києва та Москви".

Валерій Кравченко впевнений, що загроза лишається. На його думку, є лише два сценарії. І обидва погані для України.

"Перший – безпосередня військова агресія. І це найгірший сценарій. Його індикаторами стане зростання кількості російських військ і техніки біля наших кордонів в рази. Коли, наприклад, до 100 тисяч, що вже там зосереджено, додасться ще стільки ж. І у разі відкритої військової агресії росіян розрив дипломатичних відносин між Україною та РФ стане неминучим, – зазначає експерт. – Але поки що ми бачимо дипломатичні та пропагандистські ігри. І, схоже, реалізацію другого сценарію. Обіцяючи потенційний мир, Росія вибудовує новий статус-кво, в якому Україна – буферна зона, а наш вступ до НАТО та ЄС – заблокований. Росія у своєму недавньому ультиматумі чітко назвала це "червоними лініями". Заступати за які Захід, схоже, не готовий".

Спроби збройних провокацій з боку Росії все ж неминучі

Експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM", політтехнолог Олександр Курбан акцентує, що вже понад рік у публічному медіапросторі та профільному експертному середовищі активно обговорюється перспектива широкомасштабного вторгнення збройних сил РФ в Україну. І весь цей час Кремль регулярно підкидає явні тому підтвердження.

"За всіма канонами сучасних геополітичних конфліктів, типових воєн та агресій, ми стоїмо буквально за два кроки від початку війни. Фактично вона вже мала розпочатися відразу після нещодавньої кібератаки на наші урядові сайти та об'єкти критичної інфраструктури. Безперечно, все це не може не викликати тривогу, якби не одне "але". Відчувається якийсь присмак фейковості у цій підготовці. Чогось тут не вистачає, – вважає Олександр Курбан. – Ну от, як, наприклад, із "евакуацією" членів сімей російських дипломатів з України, про яку сьогодні там багато говорять у нас, у РФ та на Заході. Оголосили про цю евакуацію ще у грудні минулого року. Але нічого не зробили. Періодично згадують про це, потім знову забувають".

Так війни не розпочинають, запевняє експерт. Принаймні – класичні війни. Там все робиться швидко, непомітно, результативно — і вже без широкого медійного резонансу. А ось для гібридних воєн такі речі цілком типові.

"У типовій гібридній війні безпосередньо військовий компонент є не головною складовою. У багатьох випадках його взагалі немає. А ось інформаційна, дипломатична, економічна, внутрішньополітична складові обов'язкові. Розглядаючи через призму технологій гібридних воєн, що відбувається сьогодні між РФ та Україною, можна очікувати всього, що завгодно, – крім прямого та широкомасштабного вторгнення. Кремль для цього зараз не має грошей, ресурсів, надійних союзників, сприятливих зовнішніх і внутрішніх політичних умов. Аргументів для таких висновків є достатньо, але це тема окремої розмови і не однієї. Проте сказане вище не означає, що Україні та її західним союзникам можна розслаблятися та забути про російську загрозу", – зазначає Олександр Курбан.

На його думку, ситуація загострюватиметься і надалі. Ми лише підходимо до апогею.

"У фіналі, швидше за все, будуть мати місце спроби озброєних провокацій, – прогнозує експерт. – У стилі Майнільського чи Глейвіцького конфлікту. Це може бути у Придністров'ї, в ОРДЛО, на кордоні з Білгородською або Брянською областю або на білоруському кордоні. Це може статися також у чорноморській або азовській акваторії, у повітряному просторі. Одним словом – у будь-якій формі та у будь-якому місці геополітичного контакту України та Росії".

Саме така військова провокація, вважає Олександр Курбан, стане фінальною точкою конфлікту. Відразу після того, як це станеться, Кремль пред'явить свій остаточний ультиматум у найкатегоричнішій формі.

"Безперечно, такий ультиматум буде відкинутий. Після цього Москва піде назад. Або почне війну – і незабаром перестане бути столицею Російської Федерації. Та й самої РФ уже не буде. Наслідком великої відкритої війни з Україною для Росії стануть економічне, зовнішнє і всередині політичне цунамі, яке змете її з геополітичної карти світу, – упевнений експерт. – Фіналізуючи свій прогноз, хочу зазначити: якщо хтось вважає мої припущення малореальними, пропоную ознайомитися з військовою доктриною РФ, так званою "Доктриною Герасимова". Там є всі ті елементи та обставини, про які йшлося вище".

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти пояснили, чого насправді хоче Росія від України, і це не територія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини