Президент призначив нового командувача ООС: з чим пов'язана така активна зміна кадрів

Разом з 24-ою бригадою Павлюк брав участь в боях і спецопераціях на Сході України

Президент Володимир Зеленський продовжує масовані кадрові перестановки. Після зміни міністра МВС, головкому ВСУ, керівника Служби зовнішньої розвідки (СЗР), ряду персон в СБУ і Міноборони, дійшла черга до керівництва Збройних сил України та командування операції Об'єднаних сил. З чим пов'язана така активна зміна кадрів?

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає кадрову політику чинної влади, мабуть, гіршої за весь час незалежності.

"Важко знайти логічне пояснення щодо звільнень, так і призначень. Якщо говорити про останні, пов'язаних з силовим блоком, то тут може бути низка причин", - каже Віталій Бала.

Перша - якась кулуарна боротьба в оточенні президента, щоб ставити своїх людей на певні напрямки.

Друга - елемент страху з боку самого Зеленського. Президента, можливо, налякали, що ті чи інші високопоставлені силовики не є лояльними до чинної влади.

Третє пояснення - можливі протестні акції восени (зростання тарифів, контраверсійні закони). І щоб мати лояльних керівників силових структур - від армії до СБУ - проводяться кадрові перестановки.

Політичний консультант, глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко звертає увагу, що кадрові перестановки в силовому блоці проходять не точково, а фактично тотально.

"Вони відбулися в усьому силовому блоці і національної розвідки - МВС, ЗСУ, РНБО, СБУ та СВР, - нагадує експерт. - Це явно говорить про бажання Банкової контролювати силові відомства, не допускаючи створення альтернативних центрів сили. Тому їх час від часу їх "перетрушують" ".

На думку Ярослава Божко, Банкова хоче отримати монопольний мандат на використання силовиків, тому конкретні кадри тут вже вторинні. Первинна ж власне стратегія по концентрації влади. І ВСУ - лише частиною цього великого процесу, резюмує експерт.

"Коментарі" писали, що президент України Володимир Зеленський вивів з Ради національної безпеки і оборони колишнього головнокомандувача Збройних сил України Руслана Хомчака.