Головна Новини Політика зовнішня політика Президент Нігеру закликав світ не допустити проникнення ПВК "Вагнер" до його країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Президент Нігеру закликав світ не допустити проникнення ПВК "Вагнер" до його країни

Заколотники, які усунули законно обраного президента Мухаммада Базума, заявляють про свою симпатію до Росії

4 серпня 2023, 16:45
Поділіться публікацією:

Демократично обраний президент Нігеру Мохамед Базум звернувся до уряду США та "всієї міжнародної спільноти" з проханням допомогти відновити конституційний порядок у країні. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на DW.

Президент Нігеру закликав світ не допустити проникнення ПВК "Вагнер" до його країни

Нігер на карті Африки

Якщо спроба усунути його з президентської посади увінчається успіхом, "це матиме руйнівні наслідки для нашої країни, нашого регіону та всього світу", йдеться в колонці Базума, опублікованій в американській газеті Washington Post. Глава держави, який зараз захоплений путчистами, докладно висловився про заколот уперше після того, як 26 липня президентська охорона затримала його та взяла під свій контроль уряд Нігеру.

"Я пишу це як заручник, — йдеться у зверненні Базума. — Нігер зазнав нападу військової хунти... і я лише один із сотень громадян, які були довільно і незаконно ув'язнені". Він наголосив, що хунта "має звільнити всіх, кого вона незаконно заарештувала".

Він додав, що сусідні з Нігером країни все частіше запрошують "злочинних російських найманців, таких як "група Вагнера", на шкоду правам та гідності своїх народів".

"Весь регіон Сахель може підпасти під вплив Росії за допомогою "групи Вагнера", жорстокість та тероризм якої повною мірою виявилися в Україні", — застеріг президент.

Нагадаємо, що Нігер є одним із основних постачальників урану для атомної енергетики Франції. Він, як і низка інших країн Західної та Центральної Африки, входить у зону політичного впливу Франції. Багато російських ЗМІ назвали заколот у Нігері антифранцузьким та проросійським. Тим не менше, поки Франція поки утримується від військової операції в Нігері, а сусідні Малі та Буркіна-Фасо заявили, що вторгнення іноземних військ у Нігер вони сприйматимуть як оголошення війни їхнім країнам. Обидві країни користувалися послугами ПВК "Вагнер".

Ряд спостерігачів називають заколот у Нігері російською та китайською акцією з витіснення Франції та Заходу з багатого мінеральними ресурсами регіону.

Тим часом, Данилов жорстко висловився про зернову угоду, натякнувши, що Україна продовжить посилати кораблі.

Екс-глава МЗС Польщі розкритикував політику Варшави щодо України.

А експерти розповіли, що відбуватиметься у Саудівській Аравії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини