Головна Новини Політика зовнішня політика Позиція Туреччини: кого підтримує держава — Україну чи Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Позиція Туреччини: кого підтримує держава — Україну чи Росію

Сайт "Коментарі" поцікавився у експертів, чию сторону підтримує Туреччина в протистоянні між РФ і Україною

16 квітня 2021, 12:20 comments1336
Поділіться публікацією:

Глава Міністерства закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що в країни "хороші відносини як з Росією, так і з Україною". При цьому провладна турецьке видання Daily Sabah так передало слова Чавушоглу: "Туреччина не приймає сторону в конфлікті між Україною і Росією". Але чи справді Туреччина нейтральна в протистоянні між РФ і Україною? Чи прислухається вона до "наполегливих рекомендацій" Росії? На ці питання сайту "Коментарі" відповіли експерти.

Позиція Туреччини: кого підтримує держава — Україну чи Росію

Політика Туреччини щодо України і Росії — кого підтримає країна. Колаж: "Коментарі"/Дмитро Романюк

Туреччина чітко заявила про своє ставлення до України

Глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради партії "Сила і Честь" Олег Білоколос нагадує, що 13 квітня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров з Каїра відкрито застерігав Анкару від "підживлення мілітаристських настроїв Києва". У тому числі в ракурсі продажу Україні ударних турецьких безпілотників Bayraktar. Так, нещодавно міністри оборони України і Турецької Республіки Андрій Таран і Хулуси Акар, обговорюючи напрямки співпраці, говорили про корвет, БПЛА Bayraktar, боєприпаси, проекти в авіаційній галузі та перспективи членства України в НАТО.

"Туреччина чітко показала Москві, що ніяких окриків, а тим більше зовнішньополітичних вказівок, вона з Росії сприймати не буде, — зазначає Олег Білоколос. — Позиція офіційної Анкари щодо поваги територіальної цілісності України відома. Президент Турецької Республіки Реджеп Ердоган днями це підтвердив, наголосивши, що його держава виступає за територіальну цілісність і суверенітет України, не визнає анексію Криму".

На думку експерта, така незмінна позиція в сукупності зі зростаючою військово-технічною співпрацею між Україною та Туреччиною, викликає величезне роздратування і злість в РФ.

"У той же час, Анкара не має наміру вступати сьогодні в конфронтацію з Російською Федерацією, — упевнений Олег Білоколос. — Більш того, як країна, яка напряму залежить від безперешкодного здійснення міжнародної торгівлі, Туреччина безпосередньо зацікавлена в мирі і стабільності в регіоні Чорного моря і Східного Середземномор'я".

Туреччина захищає свої інтереси

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький, який є переможцем голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі", вважає, що Туреччина грає в свою гру. Геополітичну в тому числі. І переслідує, перш за все, власні національні інтереси. Як, за логікою речей, має діяти кожна держава.

"Туреччина чітко заявляє своє ставлення до ситуації з Кримом, підкреслює важливість територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, продає нам безпілотники, розуміючи, що вони будуть задіяні проти російських окупантів. Але при цьому вона ж купує озброєння в РФ. І одночасно конфліктує з тими, кого підтримує Росія в Сирії, в Нагірному Карабасі. Тобто Туреччина — за себе. Решта — дипломатичні формулювання", — зазначає Олексій Голобуцький.

Він звертає увагу, що Туреччина — не супербагата держава. А на тлі коронакризи, яка вдарила по туристичних потоках (значна частина турецького бюджету), а також геополітичних ігор Ердогана (Сирія, Азербайджан, Африка), економіка Туреччини значно ослабла.

"Ердоган кинув величезні ресурси на розв'язання геополітичних питань, не звертаючи уваги на внутрішні проблеми. Туреччина вдячна йому за зростання економіки, яке було в минулому. Але в останні роки там стагнація, курс ліри слабшає, турбізнес постраждав. Тому втрачати російських туристів, а також РФ як ринок збуту продукції турки не готові. І Москва на цьому грає. Нещодавно, наприклад, вирішила призупинити пасажирські авіаперельоти до Туреччини.

Зрозуміло, що це не підштовхне Анкару до зміни поглядів на ситуацію з Кримом, на згортання військово-технічного співробітництва з Україною. Але Туреччині доведеться робити певні реверанси в адресу РФ. При цьому не потрібно забувати, що у Туреччині — друга (після США) за потужністю армія серед країн НАТО. І що турки вже збивали російський військовий літак. І якщо їх довести, можуть потужно протистояти Росії. Думаю, розуміє це і сама Росії. А тому, якщо і буде тиснути на Туреччину, то — з обережністю, щоб  уникнути можливих наслідків", — резюмує Олексій Голобуцький.

Також сайт "Коментарі" раніше повідомляв, що Туреччина планує стати наддержавою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини