Головна Новини Політика зовнішня політика "Потім буде занадто пізно": Резніков звернувся до членів НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

"Потім буде занадто пізно": Резніков звернувся до членів НАТО

Резніков помітив, що в НАТО стався розкол щодо підтримки України

6 грудня 2021, 06:15
Поділіться публікацією:

Канада, Сполучені Штати та Великобританія повинні спільно та швидко надати військову підтримку Україні в її протистоянні з Росією — сказав міністр оборони України в інтерв'ю виданню "The Globe and Mail", попередивши, що зараз необхідні кроки для стримування президента Росії Володимира Путіна від вторгнення, оскільки "потім буде занадто пізно". 

"Потім буде занадто пізно": Резніков звернувся до членів НАТО

Міністр оборони України Олексій Резніков - фото з відкритих джерел

Олексій Резніков заявив, що помітив розкол у військовому альянсі НАТО щодо того, наскільки далеко готові держави зайти в підтримці України. За його словами, Канада, США та Великобританія були більш готові кидати виклик агресивній поведінці Путіна, тоді як такі країни, як Німеччина та Франція, вагалися, оскільки були стурбовані збереженням своїх економічних відносин з Росією.

Резніков, якого минулого місяця президент Володимир Зеленський призначив міністром оборони, закликав "англосаксонських союзників" діяти за межами Організації Північноатлантичного договору, якщо це необхідно, для надання зброї та іншої підтримки українським військовим. Він сказав, що сухопутні війська України готові до бою, але країні необхідно негайно оновити свої можливості протиповітряної оборони, військово-морських сил та засобів радіоелектронної боротьби перед обличчям загрози, яку представляє масивна російська військова сила, яка скупчилася біля кордонів України.

За його словами, Україні потрібна "швидка відповідь" від своїх союзників, яка допомогла б їй усунути нестачу зенітних ракет, сучасних військових літаків і морських суден, а також обладнання для електронних перешкод. Але не менш важливими, за його словами, будуть канадські, американські та британські солдати, які будуть помітно розгорнуті на позиціях поблизу лінії фронту.

"У вас є навчальна програма з нами в Україні. Я думаю, що ми можемо її розширити. Замість того, щоб мати 50 [військових] інструкторів, надішліть 500 інструкторів", — сказав він, маючи на увазі канадську навчальну місію з 200 солдатів, яка вже розгорнута в країні. Як відомо, штаб операції "Об’єднавчий" розташований у Яворові, на крайньому заході України, за понад 1000 кілометрів від російського кордону.

Ці війська мають бути розгорнуті в місцях, де їх може побачити Росія, сказав Резніков.

"Було б добре, якби канадські інструктори розгорнули діяльність у Харкові, Маріуполі, Краматорську, Одесі та на острові Зміїний", – зазначив міністр, назвавши місця на сході та півдні України, які можуть швидко стати передовими у разі масштабного російського штурму.

Військова підтримка повинна надаватися разом з новими економічними санкціями, спрямованими проти особистих активів Путіна та його найближчого оточення, зазначив Резніков. 

Після закінчення холодної війни НАТО неодноразово розширювалося на схід, поглинаючи держави, які колись надавали перевагу Москві. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія ніколи не зможе мати право вето на те, які країни приєднуються до 30-членного альянсу. Однак Резніков сказав, що Берлін і Париж є реальними перешкодами для запрошення України приєднатися.

"На жаль, Німеччина та Франція дуже прагматичні. Вони хочуть дружити з росіянами. Вони ведуть з ними бізнес", – сказав він, посилаючись на трубопровід "Північний потік-2", який буде транспортувати російський природний газ безпосередньо до німецького порту, усуваючи давню роль України як транзитної країни. 

Резніков розповів виданню, що на даний момент в межах 200 кілометрів від кордонів України, у тому числі в окупованому Криму, перебувають 94 300 російських військових – ця цифра зросла до 105 000, якщо врахувати тих, хто знаходиться в межах 300 кілометрів. За даними джерел в українській розвідці, ці війська підтримують близько 1200 танків, 330 військових літаків і понад 80 військових кораблів і підводних човнів.

Росія стверджує, що нарощування є необхідним, оскільки вона має розвідувальні дані, які припускають, що Україна готувалася силою повернути південно-східний регіон Донбасу, який з 2014 року перебуває під контролем підтримуваного Москвою ополчення. Резніков відкинув заяву Росії як пропаганду і сказав, що Україна прагне мирного возз’єднання країни, а не нападів на міста, де проживають сотні тисяч її громадян.

Резніков сказав, що військам, які дислокуються на Донбасі, наказано не реагувати негайно на атаки через лінію фронту, побоюючись бути втягнутими в провокацію, яка може бути використана для виправдання російського вторгнення. Натомість вони мали спочатку викликати спостерігачів з Організації з безпеки і співробітництва в Європі, які могли зафіксувати, що "сепаратисти" почали стріляти до того, як українські сили відповіли.

Резніков сказав, що вважає, що пан Путін ще не вирішив, чи вторгнутися, а натомість спостерігає, як Україна та її союзники реагують на нарощування Росії.

Ігор Міхалчишин, виконавчий директор лобістської групи Конгресу українців Канади, сказав, що Канада і НАТО зіграють на руку пану Путіну, якщо вони відмовляться від надання військової допомоги Україні, побоюючись спровокувати російського лідера.

"Канаді та нашим союзникам по НАТО необхідно посилити стримування від подальшого вторгнення в Україну, значно посиливши санкції проти Росії та розширивши військову допомогу Україні, щоб Україна могла краще захищатися", – сказав Міхалчишин. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", міністр оборони України припускає, що ймовірний напад відбудеться наприкінці січня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини