Головна Новини Політика зовнішня політика Поставити питання руба: експерти розповіли, в якому разі Росія може залишити Донбас та Крим
commentss НОВИНИ Всі новини

Поставити питання руба: експерти розповіли, в якому разі Росія може залишити Донбас та Крим

Журналіст-розслідувач Христо Грозєв впевнений, що Донбас Росії вже є в тягар, чого не скажеш про Крим. Експерти дали свої прогнози, чи зважиться Росія здати позиції

24 листопада 2021, 15:20 comments1024
Поділіться публікацією:

У Bellingcat дали свій прогноз щодо повернення окупованих росіянами Криму та частини Донбасу в Україну. За словами журналіста Христа Грозєва, окупована частина Донецької та Луганської областей точно буде повернена Україні, а ось із поверненням Криму – ситуація набагато складніша. Що має змусити Росію піти на такий крок з Донбасом? І, які перспективи із поверненням Криму? З такими питаннями видання "Коментарі" звернулося до наших експертів.

Поставити питання руба: експерти розповіли, в якому разі Росія може залишити Донбас та Крим

Анексія Криму. Фото з відкритих джерел

Росії не потрібний Донбас, Росії потрібна вся територія України

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна впевнена, що Росія поверне окуповану частину Донбасу Україні лише, якщо Україна погодиться прийняти ОРДЛО на умовах Володимира Путіна.

"А ці умови, – акцентує політолог, – є бомбою сповільненої дії. Вони спрямовані на дестабілізацію у майбутньому політичної ситуації в Україні, становлять загрозу територіальній цілісності нашої держави. Спробую пояснити. У далекому 1996 році, під час прийняття Конституції України, найспекотніша суперечка йшла щодо автономного статусу Криму. Націоналісти заявляли, що цього робити не можна, оскільки автономія може спричинити найнепередбачуваніші наслідки, аж до втрати Криму. Тоді до них не дослухалися. Результат ми знаємо. Сьогодні РФ намагається нав'язати подібний сценарій із Донбасом".

Росії не потрібний Донбас, зазначає Ганна Малкіна. Якби та претендувала на його територію, давно включила б до складу РФ.

"Росії потрібна вся Україна, – пояснює експерт. – Для цього Путін наполягає на своїй умові – автономному статусі так званих ЛНР/ДНР, який знову призведе до встановлення асиметричного територіального устрою та викличе закономірні питання в інших областях, наприклад, Закарпатській. Регіональні еліти інших областей також навряд чи з розумінням віднесуться до таких змін державного устрою України. Багатовогнищевий конфлікт між центральною та місцевою владою може призвести до найгірших наслідків".

Щодо Криму, то це питання сьогодні не має жодного реалістичного рішення, вважає Ганна Малкіна.

"Надія, що ситуація може змінитись після зміни влади в РФ, частково виправдана. Однак такий сценарій можливий лише в тому випадку, якщо Путін не залишить після себе сильного спадкоємця, який може без змін продовжити політичний курс свого попередника. Інакше все на багато десятиліть залишиться без змін", – резюмує політолог.

Весняне та осіннє брязкання зброєю на кордоні є прямим наслідком відчуття безкарності та ефективності шантажу

Керівник Інституту інтеграції Донбасу Сергій Стуканов із жалем зазначає, що західні країни не поставилися належним чином до зухвалого порушення норм міжнародного права, здійсненого Росією у Грузії у 2008 році та в Україні у 2014-му.

"Змусити Росію піти з Донбасу може лише глибока економічна та політична криза всередині Росії. Криза, яка приведе до розуміння, що війна та окупація коштують надто дорого, і для нормалізації відносин із заходом слід піти на поступки", – вважає експерт.

Однак умов для цього не створено, наголошує він. Санкції надто слабкі. А будівництво "Північного потоку-2" – зовсім неадекватне заохочення агресора до продовження шантажу силою (а тепер і газом) цілої Європи.

"Весняне та осіннє брязкання зброєю на кордоні є прямим наслідком відчуття безкарності та ефективності шантажу, – упевнений Сергій Стуканов. – А якщо інструмент ефективний, то чому Росії ним не скористатися?".

На думку експерта, країни заходу мають порушити питання руба. Зупинення економічних відносин із РФ. Жодного "Північного потоку". Жорсткі санкції та обмеження. Відключення країни-агресора від SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі та здійснення платежів). Але зараз, на жаль, все навпаки.

"Безумовно, відмовитись від Донбасу Росії було б легше, ніж від Криму. Але зараз я не бачу жодних причин для Росії йти навіть із Донбасу, – каже Сергій Стуканов. – Навпаки, Путін розглядає ОРДЛО як плацдарм для подальшого наступу на Україну. Тому позитивні перспективи не проглядаються в найближчому майбутньому, якщо Захід не перегляне свою політику".

Читайте також на порталі "Коментарі" — дипломати США нагадали владі Болгарії, чий Крим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини