Головна Новини Політика зовнішня політика Послу Росії вказали на двері
commentss НОВИНИ Всі новини

Послу Росії вказали на двері

У Швеції росіян прирівняли до білорусів та іранців

2 вересня 2023, 18:11 comments1630
Поділіться публікацією:

Фонд Нобеля на тлі різкої критики у Швеції відкликав запрошення посла Росії на церемонію вручення Нобелівських премій у Стокгольмі. Про це повідомляють "Коментарі".

Послу Росії вказали на двері

Медаль лауреата Нобелівської премії

Російська Федерація, а також представники Білорусі та Ірану, як і 2022 року, не запрошені на церемонію, повідомив Фонд Нобеля.

"Ми вважаємо важливим і правильним максимально широко поширювати цінності та послання, пов'язані з Нобелівською премією, наприклад, за допомогою торішнього ясного політичного послання, коли премію миру було присуджено правозахисникам з Росії та Білорусі, а також українцям, які документують російські військові злочини", — сказано в прес-реліз Фонду Нобеля.

У документі також наголошується, що оскільки "сильна реакція" у Швеції загрожувала повністю затьмарити цей меседж, Фонд Нобеля ухвалив рішення перетворити минулорічний виняток на регулярну практику, тобто не запрошувати послів Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення премій у Стокгольмі.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон напередодні різко розкритикував запрошення посла Росії на церемонію у Стокгольмі. Ціла низка високопоставлених шведських політиків пригрозила бойкотувати торжество, якщо в ньому братиме участь російський посол. Вручення Нобелівських премій з літератури, медицини, фізики, хімії та економіки відбудеться 10 грудня у Стокгольмі. Того ж дня у столиці Норвегії Осло відбудеться вручення Нобелівської премії миру. На неї, як і раніше, запрошені посли всіх країн, наголошується у прес-релізі Фонду Нобеля.

Нобелівська премія — одна з найбільш престижних міжнародних премій, яка щорічно присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи чи великий внесок у культуру, чи розвиток суспільства. Основним документом, який регулює правила вручення премії, є статут Нобелівського фонду. Премією можуть бути нагороджені лише окремі особи, а не установи (крім премій миру). Премія миру може присуджуватись як окремим особам, так і офіційним та громадським організаціям. Премія не може бути присуджена посмертно. Однак, якщо претендент живий у момент оголошення про присудження йому премії (зазвичай у жовтні), але помер до церемонії вручення (10 грудня поточного року), то премія за ним зберігається.

У заповіті Нобеля передбачалося виділення коштів на заслуги представникам лише п'яти напрямів: фізика; хімія; фізіологія чи медицина; література; сприяння встановленню миру у всьому світі. Крім того, з 1969 року з ініціативи Банку Швеції присуджується також премія з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, яка неофіційно називається Нобелівською премією з економіки.

Тим часом, ВСУ впевнені, що наступ прискориться: стала відома причина.

Посол США розкрив основні слабкості президента РФ.

А чи мобілізуватимуть отримувачів другої вищої освіти: відповідь РНБО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини