Головна Новини Політика зовнішня політика Помер відомий пострадянський політик
commentss НОВИНИ Всі новини

Помер відомий пострадянський політик

Колишній молдавський президент помер у віці 83 років після тяжкої хвороби

14 вересня 2023, 16:51
Поділіться публікацією:

Перший президент республіки Молдова Мірча Снєгур помер на 83-му році життя. Про це, як повідомляють "Коментарі", у четвер, 14 вересня, заявив колишній віце-прем'єр країни Костянтин Тампіза на своїй сторінці у Facebook.

Помер відомий пострадянський політик

Мірча Снєгур

"13 вересня о 23:30 від невиліковної хвороби помер президент Республіки Молдова Мірча Снєгур", — написав він.

Президент Молдови Майя Санду висловила співчуття родині та близьким Снєгура. За її словами, день його похорону оголосять днем жалоби в країні.

Мірча Снєгур займав посаду президента Молдови з 1990 по 1997 рік. Він підтримав проголошення румунської мови державною. У період його правління в республіці вибухнула війна у переважно російськомовному Придністров'ї. Сепаратисти, підтримані розташованими тут частинами радянської (пізніше, російської) армії, змогли проголосити і відстояти незалежність самопроголошеної Придністровської молдавської республіки.

Сам Снєгур в інтерв'ю "Комсомольській правді" у січні, відповідаючи на запитання про те, що йому не вдалося зробити на посаді президента, відповів: "Найглибша рана, як і раніше, не вдалося вирішити придністровську проблему".

Придністровська молдавська республіка – невизнана держава у Східній Європі, розташована переважно на лівому березі Дністра, включає місто Бендери на правому березі.

ПМР проголосила незалежність від Молдови 2 вересня 1990 року, після того, як парламент Молдови у червні 1990 року визнав "незаконним" створення Молдавської РСР. На думку сепаратистів, тим самим Молдова вийшла зі складу МРСР, створеної 1940 року шляхом об'єднання частини Бессарабії та районів МАРСР на лівому березі Дністра. У війні, що послідувала за цим, з 2 березня по 1 серпня 1992 року, загинуло з обох сторін близько 1000 осіб, у тому числі близько 400 мирних жителів. Ще близько 4500 людей отримали поранення.

Тим часом, Маляр розповіла хороші новини: ЗСУ звільнили новий населений пункт.

Саркозі назвав два способи закінчити війну в Україні.

А українські біженці масово залишають Польщу: які причини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини