Головна Новини Політика зовнішня політика Поїздка Володимира Зеленського в США: які шанси, що візит буде продуктивним
commentss НОВИНИ Всі новини

Поїздка Володимира Зеленського в США: які шанси, що візит буде продуктивним

Президент України в рамках візиту в США може зустрітися з підприємцем Ілона Маском

26 серпня 2021, 22:04
Поділіться публікацією:

Які важливі економічні рішення може привезти президент України Володимир Зеленський з США, куди повинен відправитися в кінці серпня, в тому числі для зустрічі з главою Білого дому Джо Байденом? Які шанси, що в економічному плані візит українського президента в Штати виявиться продуктивним? На ці питання експерти відповіли виданню "Коментарі-Україна".

Поїздка Володимира Зеленського в США: які шанси, що візит буде продуктивним

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ вважає, що у нас давно, фактично з 2014 року, не було жодної продуктивної економічної зустрічі на рівні глав держав.

"В основному наші політики використовували такі зустрічі для особистої легітимізації на заході, пошуку зовнішньополітичної підтримки, захисту своїх фінансових активів за кордоном. Тому часто з їхніх вуст ми чули риторику, яка подобається західним партнерам. І практично нічого про наших економічних інтересів. Не було раціональної, прагматичної зовнішньої політики в економічному сенсі, — зазначає експерт. — Зеленський в цьому плані міг би стати винятком. Але, як показали його зустрічі з іншими іноземними політиками, поки він історичними вікнами можливостей не користується ".

За словами Олексія Куща, та ж зустріч українського президента з керівництвом Великобританії восени минулого року ніяких проривних економічних рішень нам не принесла. І та ж програма будівництва військових кораблів, про яку домовилися, більше вигідна Великобританії, тому що буде забезпечувати робочими місцями англійських робочих.

"Під час візиту в США українська делегація могла б домовитися про, як мінімум, трьох глобальних в економічному сенсі моментах, — вважає експерт. — Перш за все, про надання Україні торгової програми "все, крім зброї". Те, що отримують країни, що розвиваються — право торгувати на американському ринку без мит і без квот, всіма товарами, крім озброєнь. Такі програми Америка відкривала для Камбоджі, для Бангладеш. Сенс — дати вудку для лову риби, а не роздавати саму рибу".

Олексій Кущ вважає, що у нас мифологизируется так званий план Маршалла — програма допомоги Європі після Другої світової війни, запропонована американським держсекретарем Джорджем К. Маршаллом.

"Насправді не план Маршалла створив ту ж сучасну Німеччину, а можливість продавати свої авто на американському ринку, іноді навіть на шкоду американським виробникам", — підкреслює експерт.

Другим важливим моментом, про який українській стороні варто було б говорити з американської, Олексій Кущ називає відкриття так званих своп-ліній (угода між двома центральними банками різних країн про взаємний обмін валют за фіксованими курсами) між Національним банком України (НБУ) і Федеральною резервною системою (ФРС), наприклад, в особі Нью-Йоркського резервного банку.

"Поки свої своп-лінії нам відкрив тільки народний банк Китаю. На суму еквіваленту 2 млрд доларів, — зазначає експерт. — Як це працює? Америка виділяє НБУ деяку суму в доларах (наприклад, 3-5 млрд) які в потрібний момент можуть бути обміняні на грн — для підтримки курсової стабільності, обмінного курсу та операцій на внешбанковскому валютному ринку. Це не борги які нам треба віддавати. Не обов'язково активувати це зараз, можна в будь-який кризовий період. Такі лінії американці відкривали досить часто, особливо після світової фінансової кризи 2008 року, для десятків азіатських і латиноамериканських країн, з якими підтримують дружні стосунки. Це могло бути предметом переговорів. Політичні рішення такого плану приймаються саме на рівні глав держави. А відповідні угоди підписують вже керівники нацбанків".

Третім важливим момент, який варто було б обговорити, експерт називає ідею про створення США Фонд гарантування інвестицій в Україну.

"Аргументувати це можна просто, — упевнений Олексій Кущ. — Ми не хочемо кредитів, ми хочемо інвестицій. Але Україна — це країна, яка володіє певними ризиками, в тому числі пов'язаними з війною на Донбасі, з можливою ескалацією конфлікту з Росією. І так як США є нашими стратегічними партнерами, ми просимо не давати нам щось безкоштовно або в кредит, а відкрити гарантії на 4-5 млрд дол від американського уряду — американському бізнесу при інвестуванні в Україну".

Експерт резюмує: "Отже, є три основні моменти. У торговельній сфері — режим "все, крім зброї". У фінансовій — своп-лінія (НБУ і ФРС). У сфері інвестицій — Фонд гарантування від американського уряду. Три глобальних питання. Але навіть якщо б Зеленський домігся скасування мита на український метал в 25%, це теж був би нехай і локальний, але значущий успіх. Ось тільки, на жаль, думаю, ми не побачимо ні першого, ні другого, ні третього з глобальних успіхів. Ні навіть локального. Швидше за все — лише якісь програми в сфері оборонного будівництва, в тому числі щодо нашого флоту. Своєрідний ремейк угод, які були підписані торік між Україною і Великобританією ".  

За словами глави Українського аналітичного центру, економіста Олександра Охріменка, вже відомо, що підготовлені чотири документа, які будуть підписані.

"Один — про співпрацю у військово-промисловому комплексі. Це дає шанс. Є така продукція подвійного призначення. Українські компанія можуть робити комплектуючі, запчастини на замовлення американських компаній — і навпаки. Простий приклад: вантажний автомобіль можна використовувати як тягач для гармати і як засіб перевезення. Так, такий договір дає нам певні можливості. Але це не означає, що американська армія буде закуповувати наші КрАЗи", — підкреслює експерт.

Він також зазначає, що буде підписано угоду про співпрацю в космічній сфері.

"Йдеться про те, що наш" Південмаш ", інші профільні заводи зможуть робити запчастини для американських космічних кораблів, інших засобів. Це є і зараз, але не так багато. Наприклад, ракету-носій Antares створили у співпраці космічної галузі України та США. Так що буде продовжено розвиток відносин в даній сфері, але навряд чи з якимись особливими проривами", — зазначає Олександр Охріменко.

Чи не покладає воно особливих надій і на документ про спільну боротьбу за поліпшення ситуації з кліматом, який повинні підписати Україна і США.

"Теоретично ми щось можемо на цьому заробити. У США є чимало програм пов'язаних зі збереженням клімату. Але бізнес досить жорсткий, чужих у нього не особливо пускають", — підкреслює експерт.

Запланований же для підписання договір про наукове співробітництво він і зовсім не вважає скільки-небудь значимим.

"Що стосується інвестицій, що в США президент такими питаннями не займається. Це не його сфера. Для цього є фондовий ринок. Ось якщо Зеленський зустрінеться з Маском або з іншими подібного масштабу бізнесменами та інвесторами, це могло б привести до якогось результату. В цілому ж: будуть загальні фрази, щось нам дадуть, але якогось економії чуда, прориву не очікую", — резюмує Олександр Охрименко.

Нагадаємо, Володимир Зеленський покине Вашингтон лише із запевненнями президента США Джозефа Байдена в дружбі і підтримки проти російської агресії. Як інформує портал "Коментарі", таку думку висловили аналітики рейтингового американського видання Forbes, де вийшла стаття, присвячена майбутньому візиту українського лідера в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

27 серпня 2021, 06:26

Мадам и мусье, же не манж па си жур. )))))))))


Новини