Головна Новини Політика зовнішня політика Чому Росія не вчинить із Донбасом так, як із Кримом - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росія не вчинить із Донбасом так, як із Кримом - експерт

На думку експерта, невизначеність зі статусом Донбасу вигідна Росії

23 лютого 2021, 18:15
Поділіться публікацією:

Росія, якби захотіла, могла би давно анексувати Донбас, тобто, включити його в свій склад на правах "республіки", як це зробила з Кримом. Приводи для цього знайшла б. Однак РФ цього не робить, бо нинішній невизначений статус ОРДЛО приносить їй більше політичної вигоди. Таку думку висловив у матеріалі "Коментарів" керівник аналітичного відділу в Центрі контент-аналізу Сергій Стуканов.

Чому Росія не вчинить із Донбасом так, як із Кримом - експерт

Фото з відкритих джерел

У Криму розташований російський військово-морський флот, тому, вважає експерт, для Росії важливо утримувати його в стабільності, зміцнювати базу в Севастополі та контролювати Азовське і частину Чорного моря. А ось Донбасу в російській концепції передбачена зовсім інша, незавидна роль — міни уповільненої дії. Тому на Донбасі не потрібна стабільність.

"Навпаки, там потрібна постійна війна, вогнище нестабільності, загрози для України, — підкреслює Стуканов. — Донбас для Росії є інструментом постійного тиску на Україну, інструментом шантажу: військового, економічного, політичного".

На думку експерта, виходячи з цього, Росія і не включає Донбас в свій склад де-юре, вдає, що "їх там немає". Стратегічно, зазначає Стуканов, для РФ вигідно зробити все, щоб де-факто Донбас ставав частиною Росії, підготувати грунт для потенційних політичних рішень.

"Сьогодні РФ проводить на Донбасі тотальну русифікацію, вивітрює будь-які згадки про Україну. Паспортизація також є одним з інструментів ослаблення позицій України в регіоні й посиленням позицій Росії, — розповів Стуканов. — У майбутньому цю карту можна буде розіграти в потрібний момент і пред'явити Україні (а також миру) факт, що на Донбасі живуть не тільки громадяни України, але й громадяни Росії. А громадян Росії ця країна, за Конституцією, має захищати (тобто відгукуватися на всілякі заклики "Путін, введи війська"). Росія створює собі аргументи на питання "чий Донбас"".

Як повідомлялося раніше, експерт спрогнозував, чи визнає колись Путін Донбас "офіційно своїм".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини