Головна Новини Політика Скандали Для чого Росія «засіває» паспортами ОРДЛО - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Для чого Росія «засіває» паспортами ОРДЛО - експерти

Експерти розповіли, які цілі переслідує російська паспортизація жителів ОРДЛО

23 лютого 2021, 14:07 comments1264
Поділіться публікацією:

Російська паспортизація жителів ОРДЛО напередодні голосування до Держдуми (вибори заплановані на вересень-2021) потрібна президенту РФ Володимиру Путіну для того, щоб перетворити територію окупованого Донбасу в "сіру зону для виборчого процесу в Росії". З її допомогою можна вивертати результати волевиявлення в потрібне Кремлю русло. Таку думку висловив член української делегації в ТКГ, глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" це припущення, а також розповіли, для чого ще РФ "засіває" паспортами ОРДЛО.

Для чого Росія «засіває» паспортами ОРДЛО - експерти

Фото з відкритих джерел

"Головна мета паспортизації, стратегічна — посилення проекту "русскій мір""

Керівник аналітичного відділу в Центрі контент-аналізу Сергій Стуканов впевнений, що паспортизація жителів ОРДЛО не пов'язана з виборчими процесами в Російській Федерації.

"Точніше, фактор жителів українського Донбасу з російським громадянством може бути використаний під час виборів. Але не в цьому головна мета паспортизації, — зазначає аналітик. — Очевидно, що під час кожного виборчого періоду в Росії здійснюються численні фальсифікації. І ресурсу для цього досить і без кількох сотень тисяч жителів Донбасу. Тому — так: використовувати під час виборів можуть, але як супутнє явище. Головна ж мета паспортизації, стратегічна — посилення проекту "русскій мір". На думку ідеологів Росії, "русскій мір" — це окрема цивілізація, яка повинна історично зберегти економічну, політичну суверенність поряд з іншими світовими центрами, такими як США, ЄС, Китай. Участь в цьому змаганні вимагає від Росії постановки і реалізації ряду геополітичних, політичних і економічних цілей".

По-перше, мова йде про економіку. Світова конкуренція вимагає ресурсів, в тому числі людських, пояснює Сергій Стуканов.

"Не секрет, що за людськими ресурсами Росія в рази поступається Китаю, Євросоюзу, суттєво поступається США. Після розпаду Радянського Союзу і відцентрових тенденцій на пострадянському просторі відбувався відтік людського капіталу з Росії. В умовах негативного природного руху населення (інакше кажучи, вимирання, тобто переважання смертності над народжуваністю) країна потребує поповнення кількості громадян. Паспортизація проросійських анклавів є одним з ресурсів для цього", — пояснює аналітик.

По-друге — геополітика і політика. Росія, на думку Сергія Стуканова, якби захотіла, могла б давно анексувати Донбас (тобто, включити його в свій склад на правах "республіки", як це зробила з Кримом). Приводи для цього знайшла б. Однак РФ цього не робить, тому що нинішній невизначений статус ОРДЛО приносить їй більше політичної вигоди.

"У Криму розташований російський військово-морський флот, тому для Росії важливо утримувати його в стабільності, зміцнювати базу в Севастополі і контролювати Азовське і частина Чорного моря. А ось Донбасу в російській концепції передбачена зовсім інша, незавидна роль — міни уповільненої дії. Тому на Донбасі не потрібна стабільність. Навпаки, там потрібна постійна війна, вогнище нестабільності, загрози для України, — підкреслює Сергій Стуканов. — Донбас для Росії є інструментом постійного тиску на Україну, інструментом шантажу: військового, економічного, політичного".

На думку експерт, виходячи з цього, Росія і не включає Донбас у свій склад де-юре, вдає, що "їх там немає".

Сергій Стуканов продовжує: "Однак стратегічно для Росії вигідно зробити все, щоб де-факто Донбас ставав частиною Росії, підготувати грунт для потенційних політичних рішень. Сьогодні РФ проводить на Донбасі тотальну русифікацію, вивітрює будь-які згадки про Україну. Паспортизація також є одним з інструментів ослаблення позицій України в регіоні й посиленням позицій Росії. У майбутньому цю карту можна буде розіграти в потрібний момент і пред'явити Україні (а також миру) факт, що на Донбасі живуть не тільки громадяни України, але й громадяни Росії. А громадян Росії ця країна, за Конституцією, має захищати (тобто відгукуватися на всілякі заклики "Путін, введи війська"). Росія створює собі аргументи на питанні "чий Донбас". Крім того, громадянство стає фактором, що збільшує лояльність місцевих жителів до РФ і життєву орієнтацію на цю країну, тобто істотно впливає на настрої місцевого населення (що важливо для Росії в разі, якщо колись там відбудеться ще якийсь "референдум" і т. п.)".

Саме тому Сергій Стуканов вважає російські паспорти на Донбасі багатовимірним інструментом, який Росія може використовувати різними способами. Частина з цих способів використання вже задіяна, частина може бути задіяна в майбутньому. Тому, безумовно, для України цей фактор ще створить великі проблеми в процесі реінтеграції краю, резюмує експерт.

"Тематика ОРДЛО може бути однією зі складових виборчої кампанії в РФ"

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко згодна з тим, що й ОРДЛО, й Крим можуть бути використані як можливості для додаткових фальсифікацій.

"Ми вже мали відповідний досвід в Криму восени минулого року, — зазначає аналітик. — Зокрема, РФ використовувала ряд заходів із організації незаконного голосування — виїзд виборчих комісій у двори, голосування до дня виборів. Тобто, технології, які дозволяють "підкрутити" результати".

Юлія Тищенко нагадує, що російська сторона говорить про майже 200 000 "нових громадян", які отримала РФ в результаті паспортизації в ОРДЛО.

"Водночас, в останні місяці ці процеси дещо уповільнилися. Не виключено, що напередодні виборів вони підуть з більшою інтенсивністю. Також не можна виключати і включення до виборчих списків представників самопроголошених республік вже як російських громадян. Принаймні, тематика ОРДЛО також може бути однією зі складових виборчої кампанії в РФ. Ймовірно, під ці цілі "нову" стратегію "Русского Донбасу" розгортають певні російські діячі", — вважає Юлія Тищенко.

Як повідомлялося, сьогодні відбудеться засідання Генасамблеї ООН щодо Донбасу: які важливі рішення можуть бути прийняті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини