Головна Новини Політика зовнішня політика Початок роботи офісу "Кримської платформи": прорив чи імітація
commentss НОВИНИ Всі новини

Початок роботи офісу "Кримської платформи": прорив чи імітація

У саміті "Кримської платформи" візьмуть участь делегації 45 країн

21 серпня 2021, 14:35
Поділіться публікацією:

20 серпня в Україні почав свою роботу офіс Кримської платформи. Однойменний саміт відбудеться 23 серпня, свою участь в ньому на цей момент підтвердили делегації понад 40 країн. Чи стане ця ініціатива проривом — або лише імітацією діяльності? Чи достатньо зроблено для того, щоб незаконна анексія Криму Росією повернулася в світовому порядку денного? Нардеп V, VI і VII скликань, ексзаступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко вважає Кримську платформу серйозною ініціативою.

Початок роботи офісу "Кримської платформи": прорив чи імітація

"Кримська платформа". Фото з відкритих джерел

"Вона істотно відрізняється від усього, що було перші 5 років окупації Криму. Ось то якраз була імітація, в більшості своїй порожні слова чисто ритуального характеру в стилі "Крим наш" і так далі, — зазначає експерт. — Сама організація саміту Кримської платформи — першого масштабного міжнародного заходу, це результат системної і копіткої роботи, дуже важливий практичний крок. Але не менш важливо розуміти, що тільки в цьому форматі нам не вирішити задачу деокупацію Криму ".

Андрій Сенченко акцентує, що домогтися результату можливо лише при системних зусиль на всіх фронтах. У тому числі дипломатичному — в широкому сенсі цього слова.

"Необхідна системна робота всіх посольств України з елітами, з урядами, ЗМІ, українськими діаспорами в країнах перебування. Такі зусилля повинні бути спрямовані на підтримку незалежності та територіальної цілісності України, на постійне посилення санкцій тиску на державу-агресора. Необхідна скоординована цілеспрямована робота всіх українських спецслужб — СБУ, зовнішньої і військової розвідок, Сил спеціальних операцій ЗСУ по розхитування окупаційної влади в Криму і на Донбасі. Дуже важливою є робота представництва президента України в Криму. І я дуже радий, що цій структурі приділяється серйозна увага, там сильний кадровий склад", — підкреслює експерт.

На його думку, явно недооцінюється необхідність прийняття закону про відповідальність за злочини, вчинені на окупованих територіях.

"Цей закон потрібен, перш за все, мільйонам наших співгромадян, волею долі опинилися жителями окупованих територій і, по суті, стали жертвами збройної агресії і окупації, — пояснює Андрій Сенченко. — Невизначеність в цьому питанні допомагає колаборантів розчинитися в загальній масі і грає на руку Кремлю, залякують жителів окупованих територій повальними репресіями з боку української влади".

Експерт також закликає забувати, що путінський режим завжди, коли програє на якійсь ділянці фронту (як в такому випадку в зв'язку з реалізацією ідеї Кримської платформи), миттєво компенсує втрати зусиллями на інших фронтах. У тому числі загостренням військових дій на сході України або черговим нарощуванням військове угруповання у наших кордонів.

"Тому, коли я говорю про якусь системі заходів, спрямованих на деокупацію наших територій, то в ній особливе місце займає реформування і зміцнення нашої армії, — акцентує Андрій Сенченко. — Нам потрібна більш потужна, гнучка боєздатна армія. І це лежить в площині переходу до професійної армії, в якій воїн мотивований служити не один контрактний термін. Але для цього потрібні серйозні якісні зміни в збройних силах. Потрібна інша система мотивації і нова кадрова політика, що дозволяє найкращим, а не безхребетним просуватися по кар'єрних сходах військової служби".

Політичний експерт, директор Інституту світової політики Євген Магда впевнений, що саміт Кримської платформи варто оцінювати з різних сторін.

"Сам факт його проведення має величезне значення. Зібрати представників більше 40 держав і організацій в Києві на реальний, а не віртуальний саміт — це справді досягнення української дипломатії, — вважає експерт. — З іншого боку, не варто очікувати, що, зібравшись в Києві, учасники саміту за принципом тут і зараз вирішать всі проблеми. Це об'єктивно неможливо. На нас чекає досить тривала робота в ракурсі деокупацію. І Україна в цьому питанні, як і в питанні організації саміту повинна грати першу скрипку, а не очікувати від учасників Кримської платформи якийсь ексклюзивної допомоги".

Євген Магда звертає увагу, що ніхто з лідерів "Великої сімки" не буде присутній в Києві ні 23, ні 24 серпня.

"Тут показовою є позиція канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка буде в Києві 22 серпня, але не залишиться на саміт Кримської платформи, — зазначає експерт. — Очевидно, що розрахунок на те, що хтось із сильних світу цього побуває і на 30-річчі Незалежності України, теж не виправдався. Це означає, що Україна повинна робити ставку не на персоналії, а на інституції. І боротися за створення позицій спецпредставників генсека ООН, Держдепу США, НАТО, які будуть безпосередньо займатися Кримом. І це — один з елементів в процесі деокупацію півострова".

Нагадаємо, г лава Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков нагадує, що саміт "Кримська платформа" відбудеться напередодні 30-річчя Дня Незалежності України — 23 серпня. І на цей час вже відомо, що в заході візьмуть участь приблизно 30 держав і міжнародних організацій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини