Головна Новини Політика зовнішня політика План Путіна так і залишився на папері: чим закінчилися женевські переговори США та РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

План Путіна так і залишився на папері: чим закінчилися женевські переговори США та РФ

Шерман назвала переговори в Женеві "серйозними", Рябков заявив про "відсутність прогресу"

11 січня 2022, 11:48 comments1080
Поділіться публікацією:

У Женеві 10 січня відбулися переговори делегацій США та Росії щодо вимог Москви по "гарантіях безпеки". Вони тривали понад 7 годин. Що можна сказати за підсумками? Видання "Коментарі" поцікавилося думкою експертів.

План Путіна так і залишився на папері: чим закінчилися женевські переговори США та РФ

Переговори Рябкова та Шерман у Женеві. Фото: з відкритих джерел

США зуміли знайти свої аргументи, щоб охолодити запал РФ

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун вважає, що глобальними проривами зустріч у Женеві 10 січня не відзначилася.

"Зважаючи на заяви, які робили американська та російська сторони, якихось критично нових підходів до вирішення українського питання, війни на сході нашої країни досягти не вдалося. І це логічно. Адже вимоги щодо російських "гарантій безпеки" щодо не вступу України (і не лише) до НАТО були абсурдними та максималістськими. Мені здається, Путін сам розумів неможливість їхньої реалізації", – пояснює експерт.

Він наголошує, що окрім питання України на американо-російській зустрічі порушували й інші: контроль за озброєннями, розміщення сил та засобів (включаючи ракети) у Європі, питання навчань тощо.

"Сторони могли досягти певних точок дотику з інших питань. Але точно не українського, – зазначає Максим Джигун. — Привертає увагу заява заступника глави МЗС РФ Сергія Рябкова, що в Росії нібито немає намірів нападати на Україну. Але перший заступник держсекретаря США Венді Шерман ацентувала увагу на тому, що довести це може повернення військових підрозділів РФ, зосереджених біля українського кордону, до місць постійної дислокації. Заява Рябкова справді зовсім не означає, що нападу не буде. Адже РФ неодноразово довела, що нехтує обіцянками, договорами, угодами, меморандумами тощо".

На думку політолога, РФ використала свої вимоги (зокрема про невступ України до НАТО) як гачок, на який можна підчепити США – щоб завести переговори в глухий кут. Мовляв, це саме Штати не хочуть йти на жодні компроміси. І таким чином виправдати можливі подальші агресивні дії РФ щодо України.

"Але, судячи з невисокого градуса напруги в офіційних коментарях і релізах за підсумками цієї женевської зустрічі, США зуміли знайти свої аргументи, щоб охолодити запал РФ", — резюмує Максим Джигун.

Росія на переговорах мала відразу кілька цілей

За словами Петра Бурковського, аналітика Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, переговори в Женеві показали, що Росія має відразу кілька цілей, коротко- і довгострокових.

"Щодо України, то вимога Кремля назавжди виключити можливість членства нашої країни в НАТО та запевнення, що Росія "ніколи" не нападе на Україну, спрямовані лише на те, щоб зірвати будь-які можливості для мирних переговорів щодо ситуації на Донбасі. Справа в тому, що Росія вже напала на Україну у 2014 році – і війна продовжується. Зараз Кремль піднімає ставки і погрожує вторгненням, щоб війна на Донбасі всім здалася дрібницею", – пояснює аналітик.

А ось щодо Заходу, продовжує Петро Бурковський, Росія має три цілі.

"По-перше, Кремль хоче підірвати довіру між США та Європою, показати, що Вашингтон готовий обговорювати питання безпеки та своєї військової присутності в Європі "за спиною" європейців. США, звичайно, постараються цього уникнути. По-друге, Росія хоче переконати США та ЄС, що не боїться будь-яких санкцій у разі наступу на Україну. Це теж не вражає США, оскільки ще до розмови з Путіним 7 грудня Байден дав команду  надати Україні військової допомоги на суму 200 млн. доларів. Зрештою, Росія прагне, щоб США перестали озброювати союзників, які приєдналися до НАТО після 1997 року. Однак це вже питання надійності США – і тут навряд чи Росія матиме бажане", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — генсек НАТО Столтенберг хоче компромісу з Росією, він допускає певні поступки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Виталий

14 січня 2022, 11:52

ВВП (это, вовсе не о "внутреваловомпродукте")... воспринимается всеми адекватно мыслящими людьми, в силу, многих своих качеств! Но, самые "кашмарные" из них два: 1) всегда держать данные им обещания... и 2) (что, может быть еще хуже) расчет на 5...7...10 ходов вперед ("многоходовочки")! Об этом подумайте убогие!


Новини