Головна Новини Політика зовнішня політика "План Маршалла для України": що це означає – і наскільки реалістичним
commentss НОВИНИ Всі новини

"План Маршалла для України": що це означає – і наскільки реалістичним

Як відбуватиметься відновлення України після війни: пояснюють експерти

10 березня 2022, 21:40 comments1421
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон закликав лідерів країн Вишеградської групи (Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина) розробити План Маршалла для України, а фінансувати його частково можуть відчуженим майном російських олігархів. Експерти проаналізували цю пропозицію для видання "Коментарі".

"План Маршалла для України": що це означає – і наскільки реалістичним

Колаж "Коментарі"

Рівень допомоги України обчислюватиметься у сотнях мільярдів доларів

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун нагадує, що "План Маршалла" було висунуто 1947 року американським державним секретарем Джорджем К. Маршаллом. План набув чинності у квітні 1948 року, а його метою було відбудувати 16 країн Європи після війни.

"Заява британського прем'єра Джонсона за "планом Маршалла" є абсолютно логічною. Адже ситуація з Україною порівнянна із ситуацією, яку свого часу переживала Європа після Другої світової війни, – пояснює експерт. – Весь світ розуміє: те, що зараз Росія творить в Україні – мало чим відрізняється від того терору, від геноциду, який влаштовувала фашистська Німеччина. І в пропозиції Джонсона я вбачаю не лише бажання допомогти Україні, а й намір потролити РФ. Показати, що путінська Росія йде шляхом гітлерівської Німеччини, вчиняючи не менш варварські злочини".

Створення такого собі Фонду всесвітньої допомоги з відновлення України після війни Максим Джигун вважає абсолютно реалістичним.

"З подібними заявами вже виступали і США, і низка інших держав, – зазначає він. – Більш ніж впевнений, що до плану відновлення України приєднаються усі європейські країни, а також США та Канада – як мінімум. Ну, а для британського прем'єра заклик саме до Вишеградської групи – це ще й спроба наголосити на своєму лідерстві у Східно-Європейському регіоні. Саме Британія зараз грає там першим номером. Демонструє бажання впливати на процеси, бути ініціатором важливих геополітичних рішень. До речі, позиція Великобританії щодо Росії зараз, мабуть, найжорсткіша. І найбільш лояльна до України".

На думку політолога, нам потрібно протриматись ще близько місяця. Після чого ми, швидше за все, виб'ємо окупантів зі своєї землі, оскільки почнуться серйозні економічні проблеми всередині самої РФ. І Путіну стане не до нас.

"А поки валиться російська економіка, а то й сама Росія, ми почнемо відновлювати свою інфраструктуру, свою економіку, – вважає Максим Джигун. – Упевнений, що рівень допомоги України обчислюватиметься у сотнях мільярдів доларів. Ми точно зможемо оновитись, відбудуватися. І отримаємо таку інфраструктуру, якої не було і не буде у РФ. У нас буде надсучасна країна, впевнений".

Символічним вважає політолог можливість відновлювати Україну й за рахунок закордонних коштів та нерухомості, відчужених чи конфіскованих у російських олігархів.

"Олігархам із країни-агресора зараз не раді ніде. І їм свої гроші ніде сховати. За все доведеться платити, – наголошує Максим Джигун. – І хоч низка російських олігархів намагалася і намагається дистанціюватися від путінської влади, всі розуміють, що вони їдять з одного корита. Що їхня діяльність можлива лише завдяки політичному заступництву Кремля. Тому на руках усіх без винятку російських олігархів – кров українського народу. І всі вони мають понести відповідальність. Втратити свої вілли, літаки, яхти. І звикати жити в "матінці-Росії". За що боролися..."

Україна у цій війні точно перемогла, упевнений експерт. Причому перемогла навіть не в день вторгнення РФ, фатального для самої недоімперії. А тоді, коли, здобувши незалежність, взяла курс на справжню свободу, права людини, демократичні перетворення, складний, проблемний розвиток, але – розвиток.

"Росіяни ж залишилися жити в СРСР, який для них розпався лише формально. І в який вони, завдяки жорстким санкціям, зараз поринуть повною мірою", – резюмує Максим Джигун.

Програму економічного відновлення потрібно готувати вже зараз

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов пояснює:

"Крім величезних людських і військових втрат, війна завдає Україні також серйозної економічної шкоди. Зруйновано мости, дороги, аеропорти. Зупинено підприємства, мільйони людей втратили роботу. Після війни потрібно буде реалізувати масштабну програму економічного відновлення. Цю програму потрібно готувати вже зараз".

Звісно, Україна не зможе сама фінансувати витрати цього нового умовного "Плану Маршалла", наголошує експерт. Фонди відновлення, на його думку, фінансуватимуться за рахунок міжнародної допомоги, репарацій, продажу військових облігацій.

"Конфісковане майно російських олігархів, заарештовані офшорні засоби корупційного походження – також можуть бути спрямовані на реалізацію економічної програми. Президент Зеленський вже розпорядився формувати реєстр зруйнованого та відібраного майна українців, і компенсації за військові втрати також мають стати одним із напрямків діяльності фонду. Але, крім цього, ми сподіваємося побудувати сучасну інфраструктуру та інноваційну економіку. І окрім фонду відновлення, Україні дуже потрібні інвестиції та будівництво нових підприємств, – упевнений Ігор Попов. – І компанії, які пішли з Росії, могли б будувати свої виробничі підприємства в Україні. Але все це можливе лише після досягнення миру та отримання гарантій безпеки".

ЄС, Британія та інші країни всерйоз говорять про план повоєнного відновлення України

На думку політтехнолога, керівника Центру політичної розвідки Олега Постернака, британська ідея "плану Маршалла" для України сама по собі зараз більше звучить як психологічна установка оптимізму, ніж актуальна та діяльна розмова про реальну допомогу нашій країні.

"До закінчення бойових дій та оформлення "великого договору" щодо гарантій безпеки для України – говорити про впровадження такого плану дуже складно. Але той факт, що ЄС, Британія та інші країни всерйоз говорять про план повоєнного відновлення України, трохи стабілізує та додає впевненості у завтрашньому дні. А це надзвичайно важливо в умовах колосальних руйнувань від дій російських військ, кадри яких частково деморалізують українців", – пояснює експерт.

Він також нагадує, що президент України Володимир Зеленський сьогодні заявив – після війни все буде відбудовано, відновлено, причому оперативно та якісно.

"Думаю, у нагоді стане й досвід "Великого будівництва" у кращі мирні часи. Багато хто розраховує, що європейські країни відчуватимуть свій обов'язок допомогти Україні відновитися і не пошкодують фінансових ресурсів. Поки що на це тільки доводиться сподіватися. З іншого боку, саме американський план Маршалла після Другої світової війни став запорукою порятунку європейського континенту від активного просування соціалізму", – резюмує Олег Постернак.

Як повідомляв портал, противник домінує в небі, руйнуючи ракетами та бомбами українські міста, знищуючи житлові будинки, лікарні, школи, об'єкти інфраструктури. Змінити це можна лише двома способами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини