Головна Новини Політика зовнішня політика «Північний потік-2»: яка угода може вбити проект або дати йому відбутися
commentss НОВИНИ Всі новини

«Північний потік-2»: яка угода може вбити проект або дати йому відбутися

Північний потік-2 - російський газопровід, який будується в обхід України з 2018 року

6 березня 2021, 00:40
Поділіться публікацією:

Будівництво газопроводу "Північний потік-2" (СП-2) в водах Данії може затягнутися до кінця вересня. Яка доля у СП-2? Яка угода може вбити проект або дати йому відбутися? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

 «Північний потік-2»: яка угода може вбити проект або дати йому відбутися

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський вважає, що рано чи пізно СП-2 добудують.

"Але нам краще якомога далі відтягнути цей процес, — підкреслює він. — Хочу відзначити зусилля Нафтогазу. Лана Зеркаль, Вадим Гламаздін, Олександр Харченко, роблять дуже багато, щоб або ліквідувати проект СП-2, або максимально застопорити його реалізацію ".

На думку Леоніда Уніговський, "вбити" СП-2 можуть тільки американські санкції, а також узгоджена позиція США і основних європейських гравців — Німеччини, Франції, Австрії.

"Просто тиск американців на європейців призведе до загальмування завершення будівництва. Але якщо ми хочемо, щоб проект взагалі не був реалізований, важливий консенсус межу США і названі вище європейськими країнами ", — підкреслює експерт.

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначає: "Добудовують потихеньку СП-2. Мені здається, що кінець серпня, кінець вересня або навіть січня 2022 — це вже не інтрига. Навіть в Нафтогазі потихеньку відкочуються назад і починають визнавати, що вся їх так звана боротьба з СП-2 нічого не дала. І не могла дати. Для Нафтогазу це була ще одна схема вимивання грошей з державної (!) Компанії. За приблизними оцінками, Нафтогаз з 2015 року витратив на цю "боротьбу" сумарно 25-30 млн дол — там і офіційний лобізм, і юристи, і консультанти, і зустріч. Словом, запрацювали всі, а програє через таку позицію Нафтогазу держава ".

Юрій Корольчук зізнався, що він не бачить зараз умов для повного припинення проекту СП-2.

"Цей газ уже фактично розписаний серед майбутніх споживачів, перш за все Німеччини. Де вони візьмуть газ, якщо СП-2 заморозять? Ніде. І позиція США зараз набагато м'якше по СП-2 ", — резюмує експерт.

Нагадаємо, запуск російського газопроводу "Північний потік-2" завдасть неймовірний удар, як по Україні, так і по країнах Європейського Союзу. Впевненість в цьому прозвучала по час виступу президента України Володимира Зеленського на прес-конференції з представником Європейської ради Шарлем Мішелем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини