Головна Новини Політика зовнішня політика "Північний потік-2": чи буде Україна брати участь у транзиті російського газу
commentss НОВИНИ Всі новини

"Північний потік-2": чи буде Україна брати участь у транзиті російського газу

Канцлер ФРН Ангела Меркель вважає, що Україна повинна залишатися країною-транзитером газу

13 червня 2021, 13:21
Поділіться публікацією:

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у суботу, 12 червня, на полях саміту Великої сімки (G7), що відбувається на англійському курорті Карбіс-Бей у графстві Корнуолл, провела першу очну зустріч із президентом США Джо Байденом. Серед інших тем, піднімали і "хворе" питання "Північного потоку-2" (ПП-2), зазначивши, що Україна й надалі повинна брати участь у транзиті російського газу в Європу.

"Північний потік-2": чи буде Україна брати участь у транзиті російського газу

"Північний потік-2". Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

До чого сторони (включно з РФ) можуть домовитися в результаті? Що важливо зрозуміти (робити) нашій країні? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

В Україні насправді все ще мріють, що "потоку" не

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей вважає, що обговорення теми ПП-2 Байденом і Меркель — це сигнал офіційному Києву, що треба перестати покладатися на "авось". На те, що хтось за нашу державу зробить щось краще, ніж ми самі можемо домогтися.

"Зараз в Україні всі, кому не лінь, коментують ситуацію навколо ПП-2. Підшукують дошкульні синоніми, як би його (і не тільки його) обізвати. Але насправді все ще мріють, що "потоку" не буде. І при цьому нічого не роблять, — підкреслює Ігор Соловей. — У нашій країні до цих пір ніхто цю тему не веде і не відповідає за неї. На жаль".

На думку експерта, українська влада повинна, нарешті, сформулювати свою чітку переговорну позицію, призначити переговорну команду і почати одним голосом просувати цю позицію у спілкуванні з Берліном, Вашингтоном і, якщо потрібно, з РФ.

Ігор Соловей впевнений, що повинно йтися про:

— збереження транзиту російського газу в Європу по території України;

— стратегічні мільярдні інвестиції у відновлювану енергетику України;

— гарантії безпеки Україні від російських зазіхань.

Україна прийде до того, що буде купувати зріджений газ, наприклад, через Польщу

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко впевнений, що будуть і ПП-2 (вигідний наразі Німеччині та РФ), і транзит через Україну, і дотримання інтересів американської сторони.

"США переконують Німеччину, щоб та купувала у них зараз більше скрапленого газу. У майбутньому — ще більше. Тому ПП-2 з часом буде не потрібен абсолютно. І Путін це чудово знає. Проєкт це більше політичний, ніж економічний, — підкреслює експерт. — Що стосується України — частина транзиту точно буде. Німеччина і США візьмуть на себе відповідні зобов'язання. і змусять взяти аналогічні Росію, яка змушена буде гарантувати мінімальний обсяг транзиту через Україну. При цьому важливо розуміти, що у нас споживання газу вже зменшується. Так, будемо частину купувати типу по реверсу у РФ. Але частка такого газу в загальному його імпорті продовжить зменшуватися".

На думку Олександра Охріменка, з часом все владнається, шум навколо ПП-2 вщухне.

"Ні про яке згортання України, яка "образилася", з євроінтеграційного курсу, звичайно, не йдеться. Ніхто нікого і нічого не "зливав". Нині незалежно від того, буде ПП-2 чи ні, світ змінюється. Більше купують скрапленого газу. І будуть купувати ще більше, — прогнозує економіст. — Він, значить, дешевше, ніж трубний. Зрідженим газом торгують вже понад 10 країн світу. "Позитив" у тому, що ви не прив'язані до труби. Оскільки це ринок, можна купити у різних країн, за різною ціною".

Експерт зазначає, що наразі Європа споживає в середньому 30% скрапленого газу, а 70% — трубного. При тому, що нещодавно трубний займав 100%.

"Є прогноз, що через 10-15 років частка скрапленого буде вже 70%. У трубного недолік — ти прив'язаний до постачальників, які тобі "викручують" руки. А скраплений — і прив'язки немає, і обходиться дешевше. Україна прийде до того, що буде купувати зріджений газ, наприклад, через Польщу. Плюс і в економічному сенсі, і в сенсі диверсифікації", — пояснює Олександр Охріменко.

Раніше портал "Коментарі" писав, скільки втратить Україна від зупинки транзиту газу із РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

13 червня 2021, 13:59

украдина до выделывалась, что ее пошлют на йух)))) Дешевая разменная монета никому не нужна! А благодарить за это надо кастрюлеголовых майданутых ублюдков с пидорошенко и зеленым карликом


Новини