Головна Новини Політика зовнішня політика Підсумки 2022-го на зовнішньополітичному фронті: яким був цей рік для України та Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки 2022-го на зовнішньополітичному фронті: яким був цей рік для України та Росії

Навіть ті вигоди, які РФ може отримати тактично від захоплення додаткових територій – не перекриють її втрат

30 грудня 2022, 15:27
Поділіться публікацією:

2022-й, що минає, став роком прориву української дипломатії і провалу російської. Спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували ключові моменти зовнішньополітичного фронту України та країни-агресора.

Підсумки 2022-го на зовнішньополітичному фронті: яким був цей рік для України та Росії

Країни G7. Фото: з відкритих джерел

Безвідносно того, як у результаті закінчаться бойові дії – у середній та довгостроковій перспективі агресор уже програв

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса впевнений, що вторгнувшись 24 лютого до України – РФ стратегічно програла.

"Безвідносно того, як у результаті закінчаться бойові дії (навіть якщо росіянам вдасться захопити нові території) – у середній та довгостроковій перспективі агресор уже програв. Ті вигоди, які РФ може отримати тактично від захоплення додаткових територій – не перекриють їхні втрати", – упевнений експерт.

Стратегічне ураження Росії, пояснює він, запускає процеси, пов'язані з перерозподілом потоком політичного та економічного впливу у регіоні та світі.

"Оскільки ослаблення Росії призводить до формування вакууму уваги, який заповнюватимуть інші країни (і ми це вже бачимо на прикладах Туреччини, Ірану, Китаю, США). Перерозподіл політичного впливу відбуватиметься і на пострадянському просторі, – прогнозує Ілля Куса. – Країни, які були залежні від Росії, боялися її чи побоювалися її впливу – тепер матимуть більше свободи маневрів на світовій та регіональній арені (як ми бачимо на прикладах Вірменії та Казахстану). І це призводитиме до того, що інші країни матимуть можливість проникати у сфери впливу РФ, які вважалися раніше виключно за нею. Країни третього світу, регіональні лідери (як Туреччина, Саудівська Аравія, ОАЕ, Японія, Китай)".

Головний союзник України – США – надали нам наймасштабнішу допомогу

Політолог-американіст Владислав Фарапонов вважає головним дипломатичним підсумком року для України посилення підтримки з боку Заходу. І фінансової, і військової.

"Плюс – посилення політичного, дипломатичного контакту офіційного Києва з нашими партнерами із США, Канади, ЄС. А також розкриття нових обріїв. Не лише наші традиційні партнери, а й інші країни та регіони ми все більше відкриваємо для себе", – пояснює Владислав Фарапонов.

Він також наголошує, що головний союзник України – США – надали нам наймасштабнішу допомогу. А завдяки тому, що ми демонструємо, що здатні справлятися з такими обсягами, співпраця Вашингтона та Києва, схоже, лише поглиблюватиметься.

Росія виявилася повністю відрізана від світу

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук пояснює:

"Україна цього року набула статусу повноцінної частини Західного світу. Тоді як Росія, відгороджуючись від Заходу "залізною завісою", перетворюється, по суті, на протекторат Китаю. Наша країна, безумовно, стала 2022-го суб'єктною у сенсі зовнішньої політики. Це втілилося в тому, що Україну всерйоз стали сприймати у світі як серйозну державу відносно президента Володимира Зеленського, який набув статусу світового лідера. До нього дослухаються. Його думка стає значущою, важливою. Він проводить переговори зі світовими лідерами, звертається до міжнародних структур. І в основі всього цього – поважне ставлення до України як держави, яка змогла кинути виклик РФ та її надіям відродити імперію".

Петро Олещук нагадує про нещодавній, можна сказати, тріумфальний візит українського лідера до США, його виступ перед Конгресом, названий історичним. Це, наголошує експерт, символічний та знаковий фінал цього року для України у зовнішньополітичному контексті.

"Що стосується РФ, то вона через свою агресію проти України опинилася у міжнародній ізоляції. Це не означає, що Росія повністю відрізана від світу, – уточнює політолог. – На жаль, деякі лідери продовжують підтримувати відносини із Росією. Але вона точно втратила зв'язок із провідними державами Заходу".

Зрештою, це матиме фундаментальне значення для світової політики, для системи міжнародних відносин, упевнений Петро Олещук. По суті, зазначає він, тоді як Україна набуває, посилює суб'єктність, Росія продовжує її втрачати. Вона все більше залежить від позиції того ж таки Китаю. Від того, щоб її хоч хтось підтримував у цьому цивілізаційному протистоянні.

"Можливо, РФ розраховувала на серйознішу підтримку з боку Китаю, коли починала цю агресію. Але не зважила на важливу істину – що Китай готовий підтримувати лише переможців. І міг би підтримати Росію у такому статусі. Але він не готовий підтримувати політичних лузерів, яким себе показав Путін. Так що КНР зараз все більше виступає не як союзник РФ, а як її "старший брат", життєво необхідний партнер. Фактично можемо говорити, що Росія перетворюється на китайський протекторат. РФ так сильно хотіла набути суб'єктності стосовно Заходу, що потрапила в залежність від Сходу", – констатує Петро Олещук.

Україна ж, продовжує він, стрімко робить прорив у рамках інтеграції з ЄС, НАТО.

"Ми отримали статус кандидата в члени Євросоюзу, виконали необхідні умови для початку переговорів щодо власного вступу. Очевидно, що серйозні рухи в цьому напрямку розпочнуться вже у новому році, – прогнозує експерт. – Щодо євроатлантичної інтеграції такої конкретики немає. Але де-факто Україна стрімко інтегрується в усі структури НАТО (у плані військово-технічного, економічного співробітництва), не набуваючи поки що формального членства".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Данілов розповів, чому Путін переслав погрожувати ядерним ударом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини