Головна Новини Політика зовнішня політика Підступний крок від Меркель: як тепер розвиватимуться відносини Берліна та Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Підступний крок від Меркель: як тепер розвиватимуться відносини Берліна та Києва

Після фактів, що розкрилися, тепер посол України закликає новий уряд Німеччини зняти блокаду

14 грудня 2021, 11:55 comments2333
Поділіться публікацією:

Колишній канцлер Німеччини Ангела Меркель, яку нещодавно з пошаною проводили з 16-річної посади, могла бути причетна до того, що Україні не поставили оборонне озброєння через НАТО. Про це пише видання Bild. Чому ця інформація з'явилась саме зараз? Як це може вплинути на внутрішньонімецьку, внутрішньонатовську, внутрішньоукраїнську ситуацію? Своїми міркуваннями щодо цього питання в інтерв'ю виданню "Коментарі" поділилися наші експерти.

Підступний крок від Меркель: як тепер розвиватимуться відносини Берліна та Києва

Ангела Меркель. Фото: із відкритих джерел

Україну в НАТО традиційно до уваги не беруть

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко наголошує, що Меркель ніколи не приховувала, що вона є противником використання летальної зброї на території України.

"Вона також завжди була прихильницею мирного врегулювання того, що відбувається на українській території. І противницею втягування НАТО у конфлікт на сході нашої країни. Тож у тому, що оприлюднено Bild, немає ніякої крамоли", – упевнений експерт.

Інша річ, продовжує він, що зараз це намагаються використати як якийсь мінус для Меркель.

"Але з погляду будь-якого німця така позиція лише додає плюсів до іміджу колишнього канцлера", – зазначає Костянтин Бондаренко.

На його думку, на внутрішньонімецькій ситуації все це навряд чи позначиться. Ставши лише штрихом до біографії Меркель.

"Якщо говорити про внутрішньонатовську ситуацію, то в Альянсі давно існує серйозний розкол на атлантичну та європейську (насамперед – західноєвропейську) складову, – пояснює Костянтин Бондаренко. – І рівень непорозуміння між Німеччиною та Францією з одного боку – і США та їхніми сателітами всередині НАТО з іншого – завжди був досить високим. І він лише загострився останніми роками. Щодо України, то нас традиційно до уваги не беруть".

Публікація в Bild про блокування Меркель постачання озброєння Україні через НАТО – своєрідна відповідь від нинішньої правлячої коаліції

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначає:

"На останньому засіданні Бундестагу багато було видно. ХДС/ХСС вперше за довгий час – в опозиції. І як опозиція вони стимулювали обговорення допомоги Україні, стурбованість, що РФ концентрує війська – і так далі".

Експерт думає, що публікація в Bild про те, що колишня канцлер Німеччини і колишня лідер ХДС Меркель блокувала постачання оборонного озброєння Україні через НАТО – своєрідна відповідь від нинішньої правлячої коаліції, утвореної Соціал-демократичною партією Німеччини, "Союз 90/Зелені" та Вільною демократичною партією Німеччини.

Ось, мовляв, хтось насправді не допомагав Україні.

"І це не новина. За канцлерства Меркель Німеччина методично відмовляла нашій країні у постачанні озброєння. Подивимося, як буде після її відходу. Поки що всі ці публікації та заяви про допомогу (або про блокування допомоги) Україні з боку Німеччини виглядають як внутрішньонімецька політична боротьба", – резюмує Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Меркель дала пораду ЄС, як реагувати на російську агресію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини